TKO ĆE ODGOVARATI ZA ŠTETU?

Zar će Hrvatska s C selekcijom igrati protiv moćne Argentine?

29.10.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Nešto više od dva tjedna ostalo je do prijateljske utakmice između svjetskih doprvaka, Argentine i Hrvatske, a koja će se igrati 12. studenog u Londonu. Međutim, ta će utakmica, iako protiv uglednog suparnika, ipak biti u drugom planu jer samo četiri dana kasnije Hrvatska će igrati u Milanu protiv Italije, službenu utakmicu iz kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj

Nakon dosta zavrzlame odnosno šuma u komunikaciji na relaciji Šuker - HNS - Kovač, samo četiri dana uoči važne kvalifikacijske utakmice protiv Italije u Milanu, Kovač će sa svojim igračima igrati prijateljsku utakmicu protiv svjetskih doprvaka - Argentine. No, kako nam je potvrđeno i u HNS-u, prioritet je utakmica protiv Italije, posve je izvjesno da će se Messiju, Agüerru Di Mariji, Mascheranu i ostalim odličnim igračima među 'gaučosima' suprostaviti igrači koji protiv Italije neće biti u prvom planu.

Iako će izbornik Kovač tek sljedećeg tjedna i službeno objaviti popis kandidata za obje utakmice, iz HNS-a su morali na vrijeme poslati imena klubovima, a oni su se pak - brže, bolje - pohvalili novinarima kako su pozvani - Jajalo, Sharbini, Leovac, Šimunović, Antolić, Čop, Pjaca, Brozović, Rog... Uz već standardne - Pašalića, Halilovića, Kalinića, Vrsaljka, Schildenfelda - jasno je da će se Argentini suprostaviti - 'B', a po mišljenju nekih i 'C' Hrvatska.

A na ovu temu, na našem community-poratlu Tribina.hr - bilo je postavljeno pitanje Koji je ispravan način kadroviranja za utakmicu protiv Argentine? Zanimljiv odgovor dao je korisnik pod nadimkom Specijalist, čiju analizu prenosimo u cjelosti.

'Pa čemu služi mlada reprezentacija?'

Ovo mi nekako izgleda, naravno ako će biti popis takav, kao srljanje guski u maglu. 35 igrača ? Pa nismo reprezentacija Brazila da trebamo imati popis od 35 igrača. Dosad su se večinom mladi igrači isprobavali kroz mladu reprezentaciju i mlađe selekcije, a kad bi tamo iskočili onda bi se dala šansa u A reprezntaciji. Preskakanje mlade reprezenacije je veliki problem i ne vodi na dobro jer u zadnje vrijeme igrači olako dolaze do A selekcije preskačući kaljenje i dokazivanje u mladoj reprezentaciji. Izgleda da su se vremena promjenila i da se stare metode više ne poštuju jer danas tko god odigra 2 dobre utakmice ima šansu igrati za reprezentaciju. Ne vidim čemu takva promjena u selektiranju i odabiru igrača, a nažalost proteklo vrijeme je pokazalo da po tom pitanju stvari i ne idu u najboljem smjeru.

Revijalna pista ili spektakl?

Igrati protiv Argentine i isprobavati 5-6 igrača koji su prvi put u selekciji - šta se želimo osramotiti ? Mislim da nije ni vrijeme ni mjesto za to jer igrati protiv jedne Argentine treba biti spektakl za navijače, a ne revijalna pista za isprobavanje manekena. Ovakvo kadroviranje već ima negativan utjecaj, možda ne toliko očigledan, ali možemo reći da se stvorilo drugačije ozračje oko reprezentacije po pitanju tko sve može nastupati za nju i koliku kvalitetu sam igrač treba imati da bi dobio priliku zaigrati na najvišoj razini. Prije su se dečki dobro namučili da bi dobili priliku zaigrati za najbolju selekciju, dok danas to više nije tako. Sjećam se da su prije za reprezentaicju igrači znali zaigrati prvi puta tek s 24-25 godina, a danas klinci sa 18 godina najvaljuju da ih izbornik treba zvati. Pa tko tu koga...

Niko Kranjčar lošiji od novih klinaca?


Kako to da igrači poput Badelja i Nike Kranjčara nemaju više mjesta u reprezentaciji dok neki novi nedokazani klinci naglo imaju veću kvaliteu od njih? Nema logike i objašnjenja da Niko Kranjčar nema mjesto među 18 igrača, a prilika se daje nekim klincima koji su tek počeli igrati seniorski nogomet, a ruku na srce i nisu neki preveliki talenti koji odskaču da izbornik ne može ostat imun.

Izbornik selektira osobnim obračunima

Rekao bih da izbornik ne selektira nogometnim znanjem, već neke čudne odluke donosi zbog svojih osobnih razloga i prkosa. Nema zdravog razloga da Niko Kranjčar nema mjesto među 18 igrača i po njegovom primjeru rekao bih da se najbolje vidi kako izbornik stavlja osobne razloge ispred onih nogometnih i ne poziva neke igrače. Da to nije izloirani slučaj pokazuje i odnos prema nekim dosad već dokazanim igračima poput Eduarda i Vukojevića. Jednostavno izbornik zbog svojih osobnih razloga šteti reprezentaciji, te selekciju radi na kranje čudan način, a odnos prema nekim igračima nije ni približno korektan. Neću komentirati moguće nove potencijalne reprezentativce dok ne bude službenog popisa, jer moguće da će na njemu biti i neki junior ili kadet.