ŠEVČENKO MISLI DA TREBA

Zlatna lopta: Hoće li Lev Jašin napokon dobiti nasljednika?

28.10.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Fifa je objavila skraćeni popis igrača koji konkuriraju za dobijanje Zlatne lopte, nagrade najboljem noometašu svijeta, a među 23 imena našao se i jedan vratar koji ima priliku otići do kraja

Poznata je priča kako se u ovakvim prilikama preferiraju igrači iz veznog i napadačkog reda, dok velikani iz obrane i sa gola uvijek iz pozadine moraju pljeskati onima koji zabijaju golove. Nepravda je to koja neće prestati, ali ova godina mogla bi biti iznimka u pravilu.

'Tko treba osvojiti zlatnu loptu ove godine. Manuel Neuer,' nije dvojio Andrij Ševčenko koji je ovu prestižnu nagradu osvojio prije deset godina.

Ukrajinac je tako javno pokrenuo malu raspravu koja će se aktualizirati tijekom prosinca kada će Fifa i France football skratiti listu na trojicu kandidata. Treba li fantastični vratar Bayerna i Njemačke uzeti nagradu i hoće li uopće dobiti priliku kraj možda najboljeg para strijelaca svih vremena? Što uopće vratar može učiniti da u očima javnosti bude u istom rangu sa strijelcima i asistentima?

Jedini vratar kojemu je u povijesti ukazana čast da dobije Zlatnu loptu bio je legendarni Rus Lev Jašin 1963. godine. Golman moskovskog Dinama kasnije je proglašen vratarom stoljeća i još uvijek čeka nasljednika na svjetskom vrhu. Posljednji koji je bio među trojicom najboljih je Oliver Kahn, a ove sezone za odabrano društvo kandidira 'pola Elfa' i standardna imena poput Messija i Ronalda. Konkurencija je ogromna, ali žiri sigurno neće pogriješiti ako najboljim proglasi upravo njemačkog vratara.