SRETAN ROĐENDAN

Vremeplov: Kada je Hajduku najviše trebalo osnovana je Torcida

28.10.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Splitska Torcida slavi 64. godišnjicu osnivanja i datuma koji će u Splitu ostati upamćen kao dan kada se slavila najveća nogometna pobjeda pod Marjanom

Više od stotinu godina Hajduk marljivo ispisuje povijest velikog kluba, ali 28. listopad 1950. godine vjerojatno će vječno ostati najvažnijim datumom u povijesti kluba. Na Stari plac dolazila je Zvezda, a pobjednik je postajao prvakom Jugoslavije. Toga dana osnovana je i Torcida!

U kratkom video prilogu suvremenici postratnog Splita objašnjavaju kako je tada grad u vrlo kratkom periodu 'nabujao' te je novim stanovnicima navijanje za Hajduka bila 'ulaznica' u gradsko društvo. Upravo uoči velikog derbija dalmatinski kibici odlučili su po uzoru na brazilske navijače organizirati potporu voljenom klubu i nazvati ga - Torcida. Postali su prva organizirana navijačka skupina u Europi i kroz desetljeća osigurali neupitno mjesto među velikim svjetskim grupama.


Počelo je veličanstevnim preokretom (2:1) u režiji Bajde Vukasa protiv Zvezde te 1950 i osvajanjem naslova prvaka nakon 21 godine bez ijednog poraza u sezoni, a nastavilo se uobičajenim usponima i padovima kroz koji svaki klub i grupa moraju prolaziti.

Rijetki su slučajevi na kontinentu gdje je jedna navijačka organizacija toliko ukorijenjena u svojoj regiji i narodu. Kada slavi Torcida ori cijela Dalmacija, i danas će se nazdravljati jednoj ideji koja je kroz godine postala neuništivi pokret.