NIJE MU JASNO

Očajni Nizozemac stao u obranu Srbije: Ne žele nas na EURU!

25.10.2014 u 11:29

  • +25

Beograd: Tučnjava i neredi na utakmici Srbije i Albanije

Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Bionic
Reading

Izbornik srpske nogometne reprezentacije Dick Advocaat nazvao je u petak odluke Disciplinske komisije UEFA-e 'vrlo čudnim' i ocijenio da netko ne želi Srbiju na EURU 2016. u Francuskoj.

'Iskreno, donesene odluke smatram vrlo čudnim... Epilog procesa odlučivanja je za mene, kao izbornika Srbije, jednostavno nevjerojatan - kažnjena je samo jedna strana, a to je Srbija', rekao je Advocaat za službenu internetsku stranicu Srpskog nogometnog saveza (FSS) i istaknuo kako je ogorčen oduzimanjem tri boda Srbiji nakon incidenta i prekida utakmice s Albanijom 14. listopada u Beogradu.

Nizozemski nogometni stručnjak podsjetio je princip primjenjen u slučaju Rusije i Gruzije.

'Iako je UEFA procijenila da se utakmice između Srbije i Albanije mogu igrati, uvjeren sam da se na njih, i prije susreta i sada u trenutku izricanja kazni, mora gledati kao na slučaj Rusije i Gruzije, koje nisu mogle biti zajedno svrstane u istu grupu', rekao je Advocaat.

On je kao 'vrlo čudnu' ocijenio aktualnu situaciju nakon odluke Disciplinske komisije da utakmicu registrira rezultatom 3-0 za Srbiju, a 'orlovima' oduzme tri boda i odredi da naredne dvije utakmice igraju bez publike, te oba nogometna saveza kazni sa po 100.000 eura.

'Čudna situacija je i kada pogledate na tablicu - odigrali smo dvije utakmice, nijednu nismo izgubili, piše da imamo jednu pobjedu, a osvojili smo samo bod! Albanci su prošli veoma dobro - ne razumijem zašto su kažnjeni novčano, u čemu je smisao toga?', upitao je Advocaat.

On je podsjetio da, nakon prekida, albanski nogometaši nisu htjeli nastaviti igrati utakmicuni pod kakvim uvjetima, ni iste večeri sa ili bez publike, niti sutradan...

'Nažalost, stičem dojam da netko ne želi da Srbija bude sudionik Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj', rekao je Advocaat ukazjući da je dodatna otežavajuća okolnost što će sljedeće dvije utakmice kod kuće igrati bez publike.


'Vjerujem u našu momčad, učinit ćemo sve da pobjedama ispunimo cilj i izborimo mjesto na najvišoj europskoj sceni', izjavio je srpski izbornik.

Srpski je savez najavio žalbu na odluku Disciplinske komisije ocijenivši kako je riječ o kontradiktornoj odluci i presedanu, te ukazujući da Italija nije kažnjenja za organizaciju utakmice u Genovi na kojoj su navijači iz Srbije izazavli incidente i prekid.

'Pitanje je što bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, bi li se tada i kome oduzimali bodovi?', priopćeno je iz FSS-a.

U anketi koju je danas na svom sportskom portalu sport.blic.rs organizirao list Blic, na pitanje 'je li kazna UEFA-e poslije utamkmice Srbija - Albanija pravedna?' većina sudionika odluku je ocijenila korektnom, osim oduzimanja bodova Srbiji.

Na ponuđena pitanja 43,9 posto od oko 13.500 sudionika odgovorilo je da je 'sve korektno osim oduzimanja bodova', 35,2 posto kaznu Srbiji smatra prestrogom, uz ocjenu da je Albanija profitirala, dok 10,1 posto vjeruje da 'kazna odgovara onome što se dogodilo na terenu'.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. listopada u 42. minuti pri rezultatu 0-0 kada se iznad travnjaka stadiona Partizana pojavio mali leteći objekt na daljinsko upravljanje s albanskom zastavom. Srpski nogometaš Stefan Mitrović uhvatio je zastavu, a na njega su potom nasrnuli albanski nogometaši u pokušaju da mu je otmu. Na teren je potom utrčalo nekoliko navijača i nastala je opća tučnjava, pa je sudac utakmice Martin Atkinson iz Engleske odlučio prekinuti dvoboj.

Disciplinska komisija UEFA-e registrirala je tu utakmicu rezultatom 3-0 za Srbiju, ali je istovremeno kaznila srpsku reprezentaciju s oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. Srbija je kažnjena i s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, te 100.000 eura, a istim iznosom kažnjen je i Albanski nogometni savez. Obje strane imaju rok od pet dana za žalbu.

Neredi u Beogradu