DA NE BI BILO ZABUNE

Legenda Uniteda: Samo sam zbog ovoga došao u City...

01.11.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Manje od dva su dana ostala do nedjelje i derbija grada Manchestera, a samo su trojica 'nebritanskih' igrača igrala za oba kluba. Jedan od te trojice najavio je veliki okršaj za tportal

U davnoj prošlosti nije bila pretjerana rijetkost da su igrači igrali za oba manchesterska rivala. No, proteklih desetljeća iznimke su vrlo rijetke. Od 'stranaca na otoku' ukupno su oba dresa oblačila samo trojica: Andrej Kančelskis; Carlos Tevez i Peter Schmeichel.

Legendarni danski vratar prilikom posjete Zagrebu za tportal je najavio veliki derbi:

'Da, derbi je uvijek bio veliki dan. Sada smo usred teškog rasporeda, ali ionako ne smatram da ovu utakmkcu moramo dobiti,' govori Schmeichel, pod MI nedvosmisleno misleći na United, i nastavlja.

'Sada nam je najvažnije vratiti reputaciju na malim utakmicama. Sada više nemamo lakih utakmica. Dođe Swansea s idejom da može dobiti na Traffordu i onda to ostvari. I mnogi drugi... Nekada bi uništavali takve goste i zato smo bili dinastija. United mora vratiti svoju reputaciju,' zagrijano Danac govori o klubu u kojemu je upisao 393 nastupa i jedan pogodak.

Zadnje europske golove postizali su mu sezonu ranije Karić i Bjelanović u dresu Varteksa, a tada je iz Aston Ville prešao u City odigrati posljednju sezonu karijere. Bio je prilično standardan i City je  završio kao deveti na ljestvici. Taj plasman posebno naglašava.


'Prešao sam tada u City i nije bilo velikih problema. Svi su tamo znali da nikada ne bi došao u City da je situacija tada bila kakva je danas. Nikada ne bi prešao u redove Unitedovog konkurenta za naslove. To ne bi bilo prirodno. City je tada bio za klasu ispod, a u vrh su došli tek nakon golemih ulaganja koja su uslijedila nakon mog odlaska,' savršeno jasna želi biti legenda crvenog dijela grada.

Za kraj, kako on proživljava razdoblje nakon umirovljenja Sir Alexa i što misli o današnjem treneru.

'Nije ih bilo lako pratiti, ali zapravo je već dugi niz godina bilo jasno da će jednom nakon Alexovog odlaska uslijediti pad. Možda ga se dalo izbjeći, ali lutalo se. Sada su s Van Gaalom, smatram, odigrali odličan potez jer je Louis trener koji sigurno neće podleći pod pritiskom. On će stati iza svakog svog poteza i znati kamo želi doći, a čini mi se da je do sada odabrao pravi smjer. Jako mu želim da nastavi tako i da ga gledamo dugi niz godina,' kaže Schmeichel i nudi završnu misao o Unitedu:

'Imali smo 24 godine trenera Busbyja i 26 godina trenera Fergusona. Politika kontinuiteta ono je što je taj klub oodvelo u svjetski vrh i toj se ideji vodilji uvijek rebamo vraćati,' pojašnjava Danac.

Za City je odigrao 31 utakmicu, a o toj svojoj bivšoj momčadi kaže:

'Nemam pojma... istinski. Pratim samo United, rivali me puno manje zanimaju,' završava igrač koji u devet sezona nikada nije izgubio derbi Manchestera. City mu je bio mušterija osam godina, a zatim je Unitedu u jednoj sezoni uzeo četiri boda.