PROTIV AZERBAJDŽANA

Otkrivamo koji su reprezentativci oduševili, a koji bili prosječni!

14.10.2014 u 11:42

  • +14

Kvalifikacije za EP, Hrvatska - Azerbajdžan

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Nakon utakmice protiv Azerbajdžana redom izbornik, hrvatski nogometaši i publika mogu biti u potpunosti zadovoljni s onim što su vidjeli na terenu. Nakon utakmice, analizirali smo i ocijenili učinak svakog igrača i linije na našem portalu Tribina.hr, a prenosimo i tekst našeg analitičara sablje

Promatrajući glasove s portala Tribina.hr, dva su naša najbolja igrača bili Kramarić i Perišić, dok je jedini blago podbacio Mandžukić. Niko Kovač očekivano je dobio visoku ocjenu za vođenje utakmice, a ovako je stvari vidio naš analitičar:

'Pogođena formacija i igrači na svojim pozicijama

Na svojoj poziciji danas jedino nije igrao Pranjić i djelomično Kovačić. Iako je nominalno bio postavljen romb, on se po potrebi širio i sužavao na odličan način. Igra i prijenos lopte olakšan je tako, a dodavanja su bila vrlo raznovrsna, što kratka, što duga,što po podu što po zraku. Sužavanjem strana romba, bekovi su dobili više prostora za prodore i ubačaje. Tu dolazi prva zamjerka, Srna se danas jako trudio i svaka mu čast, ali vidi se da kvalitete fali, da nije to ono što je nekad bilo. Kod gola Kramarića je dao izvrsnu loptu, ali mnogo lopti završavalo je u prvom bloku. Isto vrijedi i za Danijela Pranjića, iako je dao nekoliko dobrih lopti, dosta ih je također završavalo u bloku.
Igrači u rombu
Rakitić je odigrao odlično, dijelio je lopte, dobro igrao na malom prostoru i surađivao s bočnim igračima. Šlag na tortu bio bi da je pogodio onaj udarac kod 6:0, ali eto nije. Marcelo Brozović se ponovno trudio, ali on je djelomično žrtva ovog sustava, on nije igrač za desnog veznog, nema tu potrebnu brzinu u prijenosu lopte i djelomično je usporavao naše akcije. Ponovno solidno, ali trebalo bi više prepuštati prijenos Modriću dok mu Brozović čuva leđa. Luka Modrić je na početku imao dosta krivih dodavanja, kasnije se stabilizirao, ubilježio i odličnu predasistenciju kod prvog gola te realizirao penal. Protiv Italije će i on morati dati više. Mateo Kovačić solidno je igrao ono što je igrao i ulazio u svoje klasične prodore. Ivan Perišić odlično ga je zamijenio i zabio dva gola, djelomično se štedio što se tiče prodora i tako ostavljao više prostora Pranjiću.


Andrej Kramarić

Tribina.hr

Mjesto gdje možete pročitati najbolje nogometne analize i sudjelovati u britkim diskusijama. O ovoj temi sve pročitajte OVDJE!

Kada igra i zabija, gol je dao u maniri pravog egzekutora, a u igri je pokazao izuzetnu polivalentnost. Vraćao se u obranu i oduzimao loptu, u napadu kada su ga orkužila trojica u jednoj akciji je odlično ubacio loptu za Mandžukića pored njih, u drugoj je izvukao pored trojice izvrsnu visoku loptu za Srnu koji je s njom izborio penal. Opet je pokazao i odličan lažnjak te vrlo solidan udarac, prava šteta što nije realizirao još koju priliku.

Obrana
Vida i Ćorluka opet odlično, iako nisu imali previše posla sve su odradili koordinirano, Ćorluka je dao i jednu izvrsnu dugu loptu za Kramarića. Ako Lovren ne popravi svoju formu do kraja, volio bih u budućnosti vidjeti i ovaj stoperski par kao naš prvi par.

Niko Kovač utakmicu je postavio odlično i vodio solidno. Prva izmjena bila je prisilna i pokazalo se ispravna, druga isto djelomično zbog Modrićevih problema s nogom, a što se tiče treće tu se isto nema što prigovoriti. Jasno je da je tempo pao nakon 70 minute, no danas je to razumljivo pri ovom rezultatu. Protiv Italije ćemo morati odigrati 90 minuta u konstanti.

Ovo je dobar putokaz za dalje. Mislim da bi bez obzira na protivnika trebali igrati ovu formaciju. Bokovi su tu ipak djelomično duplirani iako se igrači u rombu sužavaju. Na talijanskih najvjerojatnije 3-5-2 ovo će biti dobro. No ipak zbog obrambenog zatvaranja treba staviti Strinića na lijevog beka, a osim toga, nadam se da će ovo postati naša prepoznatljiva formacija.'