TAKTIČKA ANALIZA

Evo zašto Real Madrid gubi, a Modrić ne pomaže!

14.09.2014 u 16:04

Bionic
Reading

Real Madrid izgubio je dvije utakmice zaredom u Primeri te pritom primio šest poprilično jeftinih golova. U našoj analizi otkrijte kako je do njih došlo i zašto Luka Modrić također snosi dio krivice

Prije samog početka sezone mnogi su kritizirali strategiju pojačanja i još više prodaje igrače madridskog Reala, momčadi koja je vrlo loše krenula u novu sezonu. Prema naprijed će ponajbolji igrači svijeta, kakvi igraju u kadru, uvijek pronaći već neko rješenje, ali u obrani su u dva poraza napravili nekoliko gotovo pa početničkih grešaka, koje su im se pritom i ponovile.

Gledajući snimke utakmice, primili su u te dvije utakmice šest pogodaka, i to samo na dva načina – tri nakon kornera te tri nakon što su im protivnici jednostavnim proigravanjem potpuno izbacili veznu liniju i tako doveli obranu u vrlo nezgodan položaj. Gledajući dubinski, obrana je puno manje kriva za tih šest golova od veznog reda, točnije od koncepcije kojom igra Real Madrid.

Tribina.hr

Ako želiš pisati ili izraziti svoje mišljenje o Real Madridu ili drugim nogometnim temama, učiniti to OVDJE, na portalu Tribina.hr.

Otkrile su to obje utakmice...

Za početak, obrana prekida dio je obavezne igre koja je očito postala problem kod Madrižana. Primili su sva tri pogotka nakon kornera na vrlo sličan način, neadekvatnim pokrivanjem 'prve stative'. I nije toliko problem što tamo nije bilo igrača, štoviše, sve je bilo prenatrpano igračima, nego je problem što nitko nije reagirao kako je bilo potrebno. To i nema toliko veze s treningom ili uigranosti, već jednostavno s kvalitetom igrača te činjenicom da u redovima kluba nema dovoljno igrača koji su dobri glavom. A to je problem kadriranja, a ne taktike.


Jasno se sve skupa otkriva kod prvog pogotka koji su primili protiv Real Sociedada, kao i kod prvog pogotka koji su primili protiv Atletico Madrida. Vrlo elementarni golovi lopte na 'prvu stativu' i loše individualne reakcije iz neadekvatne obavezne igre.

I dok se taj prvi problem može riješiti s nekoliko promjena u sastavu (Varane i Khedira bi tu sigurno pomogli), drugi je puno teži jer je koncepcijske naravi. Tiče se logike funkcioniranja vezne i obrambene linije, a jasno to pokazuju drugi golovi koje su primili protiv Sociedada i Atletica.

Linije stoje jedna od druga na pravilnom odstojanju, ali ono što je problem je statičnost vezne linije. U oba slučaju igrači protivničke momčadi ušli su u prostor između linija, tako čineći višak, a Realovi se veznjaci nisu pomakli niti prema naprijed, kako bi izvršili pritisak na čovjeka koji ima loptu (kako bi si dali priliku izaći u kontranapad), niti su se pomakli prema unatrag, kako bi pomogli svojoj obrani prilikom markiranja igrača.


Još jednom problem je vjerojatno u igračima koji stoje na terenu. Ne postoji niti jedan veznjak koji je dovoljno agresivan u svojim izlascima prema protivnicima kako bi pomaknuo cijeli liniju prema naprijed, kao i niti jedan igrač koji bi bio dovoljno dobar u čitanju obrambenih zadaća kako bi pokrio dovoljno prostora kada se treba povući unatrag u zonu. I jedna i druga slika to pokazuje (golovi će pasti vrlo brzo), veznjaci Real Madrida ostaju na brisanom prostoru, čuvajući prostor u kojem nikog nema, a protivnički igrači rade višak prema obrani.

Iako u fazi obrane Reala sudjeluje čak osam ili devet njihovih igrača, prvo dodavanja, koje i nije bilo toliko komplicirano jer nije bilo dostatnog pritiska, izbaci polovicu tih obrambenih igrača elementarnim kretanja protivničkih igrača koji se ubace između dvije linije. I onda obrana naravno dođe u probleme.


Mnoge od spomenutih problema znali su riješiti kako Xabi Alonso tako i Sami Khedira, koji su razumjeli defanzivnu logiku te svojim kretanjem uvjetovali i kretanje svojih suigrača. Njihovu ulogu nije preuzeo Toni Kroos, a još manje Luka Modrić, od kojeg se to vjerojatno očekivalo. Također, značajan je bio doprinos i Angela di Marije, koji je svojom energijom pomagao u dodatnom pritisku na igrača koji daje prvo dodavanje. Kao što se sada vidi, u Real Madridu ne postoji igrač koji bi defanzivno bilo predvodio liniju, bilo svojom energijom spriječio cijepanje linija. Tada, obrana može ponekad zaustaviti protivnički napad, ali ponekad je jednostavno na prevelikoj vjetrometini

Lijek za oba problema je zapravo sličan. Potreban im je barem jedan igrač kakvog ima svaka vrhunska ekipa; Barcelona ima Busquetsa, Chelsea ima Matića, Bayern ima Javi Martineza, a sada i Xabi Alonsa. Nije slučajno da su to redom igrači koji su odlični igrači glavom te sjajno čitaju igru pa mogu predvoditi defanzivnu igru svoje ekipe iz veznog reda. Baš oba elementa koji sada nedostaju Real Madridu...