'SULUDO LJETO'

Guardiola još jednom nadmudrio nogometne velikane!

03.09.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Nakon Chelseaja, drugi pobjednik ovoljetnog prijelaznog roka minhenski je Bayern, koji je, nekako u tišini, odradio stvarno dobro ljeto, a uprava se nije dala upustiti u suludu licitaciju oko sasvim prosječnih igrača, koja dovodi do toga da nogometaši poput Andera Herrere ili Lallane dostignu cijenu od preko 30, pa čak i 35 milijuna eura.

Teško se sjetiti kada je posljednji put bez odštete ijedan klub doveo igrača kvalitete Roberta Lewandowskog. Već na samom početku prijelaznog roka, bilo je jasno kako nije moguće ostvariti bolji transfer od onoga koji je odradio minhenski klub. Neki će reći da Bayern drži u šaci sve njemačke klubove te da tamo vlada nelojalna konkurencija, ali teško je zamisliti bilo koji sportski kolektiv koji ne bi iskoristio svoj privilegirani položaj na tržištu igrača. Stoga, to ne treba zamjerati niti Bayernu, na drugima je da dobrom strategijom i povećanjem vlastitih prihoda počnu konkurirati Bavarcima.

Lewandowski je došao, a Mandžo otišao, čime je zarađeno nešto preko 20 milijuna eura, a momčad u isto vrijeme pojačana kvalitetom, ali i igračem koji se bolje uklapa u kompletnu ideju igre njihovog trenera. Zašto je Lewandowski općenito kvalitetniji igrač, ali za ovaj sustav daleko kvalitetniji već sam pisao (pogledajte OVDJE), a vjerojatno se radi o jednom od najboljih svjetskih napadača. On nikad neće dobiti takvo priznanje samo zbog jedne činjenice – jer je Poljak! Samim time, njegova reprezentacija često neće naći svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu, pa Lewandowski nikad ne može postati globalna zvijezda kao što mogu igrači velikih nogometnih nacija. Iako to nije glavni razlog, to je dobar dio priče zašto i nije toliko privlačio pažnju klubova kojima je popularnost itekako važna (na čelu s Real Madridom).


No, jedna od najboljih kupovina ovog prijelaznog roka, o kojoj se iznenađujuće vrlo malo pričalo, ona je Mehdija Benatije, koji je stigao iz talijanske Rome. Igrač koji je prije samo četiri godine igrao drugu francusku ligu najtežim je mogućim putem došao do nogometne slave, ali ako je itko to zaslužio onda je to on. Njegova je statistika gotovo pa nevjerojatna; samo je Lucio u posljednjih nekoliko sezona toliko dominirao u talijanskoj ligi kao što je to prošle sezone činio Benatija, koji je bio kamen-temeljac sjajne Romine sezone i činjenice da su Rimljani u prvih deset utakmica primili samo jedan gol.

Kombinacija kvaliteta kod ovog Marokanca jednostavno je frapantna; kombinira tehničke s fizičkim sposobnostima, tako da je podjednako učinkovit na zemlji i u zraku, a također je jedan od onih igrača koji iz zadnje linije mogu iznositi loptu, ali i mijenjati ritam. A to znači da se na njega može računati da će prilikom strukturiranog napada sudjelovati u kombinacijama s defanzivno veznim igračima, ali da će jednako tako biti sposoban povući loptu prema naprijed kada je treba brzo iznijeti u kontru. Predobro da bi bilo istinito? Da, ali to je Benatia. Igrač koji ima tehničke i fizičke sposobnosti jednog Lucia ili Luiza, ali disciplinu jednog Thiaga Silve. Trenutačno bez ikakve dvojbe barem klasu bolji igrač od Davida Luiza ili Eliaquima Mangale, koji su plaćeni 50, odnosno 40 milijuna eura (PSG i Man City ih kupili).

Marokanac je plaćen zapravo malih 26 milijuna, samo zato je je Marokanac, također pripadnik nacije čiji nogometaši nikad ne dolaze u prvi plan, iako je kvalitetom iznad svih braniča koje se moglo kupiti ovoga ljeta. U Bayern bi se morao uklopiti odmah po svim kriterijima i donijeti cijelu klasu više u obranu koja je očito prerasla ono što im može dati Dante. Idealan partner može mu biti Boateng ili Badstuber, to ostaje da vidimo...

Osim njih, u klub su stigla i dva Španjolca; Juan Bernat, vrlo zanimljiv lijevi bek koji svojim sposobnostima podsjeća na Jordija Albu i koji bi trebao biti zamjena za Alabu, ali i moguće rješenje ako će se Austrijanca isprobati u sredini (gdje igra u reprezentaciji). U klub je za 10 milijuna eura stigao i Xabi Alonso kao prinudnom rješenje zbog silnih ozljeda u momčadi, pogotovo one Javija Martineza. Tu je i Sebastian Rode, jedan od onih igrača koji su vrlo solidni, a neće prigovarati ako je njihovo mjesto zacementirano na klupi, a takvi su uvijek potrebni, pogotovo ako su godinama ponajbolji mladi zadnji vezni Bundeslige.

Pep i Bayern moraju istrpiti početak sezone i činjenicu da su ih pokosile ozljede, jednostavno zato jer su bili klub s uvjerljivo najviše igrača u završnici Svjetskog prvenstva. Sada treba malo čekati da se svi vrate, a onda ćemo ponovo gledati moćni Bayern.

Ljetni rok nije odrađen savršeno jer je iz kluba otišao Toni Kroos, jedan od igrača koji su bili junaci njemačkog uspjeha na SP-u, ali i to je donekle opravdano. Treba se sjetiti da je Kroos prošle sezone igrao uglavnom ispodprosječno, da je jako prigovarao kada ga se posjelo na klupu te da je htio biti plaćen kao najbolje plaćeni igrači kluba poput Riberyja ili Robbena. Kako se čini da on i Thiago ne mogu igrati skupa, te uz sve gore spomenute probleme, kasirati 30 milijuna za junaka SP-a i dalje se čini malo, ali logika postoji. Bayern je definitivno pojačao momčad koja im je konkurent u Ligi prvaka i koja ih je prošle sezone izbacila, pa je to glavna zamjerka cijele priče.

No, osim toga, tijekom 'suludog ljeta', kada se prosječne igrače plaćalo i tridesetak milijuna eura, Bayern je doveo dva igrača svjetske klase na vrlo traženim pozicijama (stoper i napadač) za ukupno 26 milijuna eura. Sama ta činjenica, posljedica iskorištavanja predrasuda na nogometnom tržištu, kao i ona da su poslovali s 'pozitivnom nulom', dovoljne su kako bi bili postavljeni uz rame Mourinhu i Chelseaju kao klub koji je najbolje poslovao ovoga ljeta!