IZBORNIKOVO VIĐENJE

Kovač bez dlake na jeziku o trkačkoj nemoći hrvatskih igrača

01.09.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač održao je konferenciju za medije na početku okupljanja uoči utakmica s Ciprom i Maltom

Hrvatska nacionalna selekcija odigrat će 4. rujna u Puli prijateljsku utakmicu protiv Cipra, dok će 9. rujna u Zagrebu započeti nastup u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Europsko prvenstvo 2016. godine. Protivnik će joj biti reprezentacija Malte.

Izabranici Nike Kovača okupit će se tijekom poslijepodneva, a među njima ipak neće biti Rijekinog Anasa Sharbinija.

'Anas Sharbini dobio je potres mozga, ali nećemo nikoga zvati umjesto njega. Ostali će svi doći', najavio je Kovač.

'U ove dvije utakmice želimo nastaviti putem kojim smo krenuli te ubaciti neke dodatne elemente. Idemo na dvije pobjede i očekujem dominaciju. Protiv Cipra ćemo nekim igračima koji su prvi puta u reprezentaciji dati priliku da se pokažu, no ujedno ćemo se uigravati za Maltu. Svaka je utakmica bitna, a posebno je bitno s tri boda krenuti u kvalifikacije. Uspjeh Ludogoreca potvrđuje da je Bugarska ozbiljan protivnik, Norveška je uobičajeno čvrsta i agresivna i ne smijemo nikoga podcijeniti. No, siguran sam da možemo i hoćemo proći i da ćemo vidjeti Francusku', naglasio je hrvatski izbornik komentirajući početak kvalifikacija, a prenosi hns-cff.hr.

Hrvatska će idući utorak na Maksimiru biti u ulozi velikog favorita i mora potvrditi osvajanje 'unaprijed upisana' tri boda.

'Malta uvijek igra istim stilom i treba je načeti što prije. To će nam dati vjetar u leđa, dugo držanje nule išlo bi na njihov mlin. Vidim da domaća liga napreduje, a atmosfera na utakmicama reprezentacije uvijek je dobra. Narod je željan reprezentacije i svi žele vidjeti kako će ova pomlađena reprezentacija funkcionirati', kaže Kovač.


Nova imena na okupljanju bit će poticaj onima koji su duže u reprezentaciji te trebaju dati novi polet Hrvatskoj.

'Vrijeme je da ovi mladi momci pokažu ono što znaju i tako naprave pritisak na one koji su već dulje vremena ovdje. Tako će svi pružiti bolju izvedbu. Naš sustav ostaje isti, a Hrvatska lijevog beka traži već godinama, no imamo igrače koji to mogu odigrati. Što se Modrića i Rakitića na zadnjem veznom tiče, moram priznati da su mi već dosadile te priče i mislim da bi bilo dobro prestati s time. Odradit ćemo to kvalitetno i bit će dobro', uvjeren je izbornik.

Hrvatska mora nastaviti raditi na trkačkom elementu, istaknuo je Niko Kovač te ponudio pojašnjenje, podatke s nedavno završene svjetske smotre u Brazilu.

'Slažem se da imamo kvalitetne igrače, ali ne za 90 minuta. Mi smo u tri utakmice na Svjetskom prvenstvu bili 22. momčad po istrčanim metrima. Bez moći ponavljanja ne možemo biti uspješni. Njemačka je imala deset kilometara po utakmici više. To je statistika, to nije moja izmišljotina. U današnjem nogometu, sve ispod 110 ili 120 kilometara po utakmici je premalo za uspjeh. Mi smo imali 104 u prosjeku, a Njemačka je u polufinalu protiv Brazila istrčala 119, kada je vodila 5:0 na poluvremenu. Dinamo je u nedjelju pobijedio Hajduk zato što je mogao trčati do 95. minute. Kada nestane snage, nestane koordinacije i koncentracije', analizirao je.

Osvrnuo se i na slučaj Branimira Hrgote, nogometaša koji je bio zanimljiv Hrvatskoj, no odlučio je predstavljati Švedsku.

'Hrvatski nogometni savez već je prije stupio u kontakt s njegovim roditeljima. Romeo Jozak se našao s njime, ali to se pročitalo te je on idući dan dobio poziv Švedske. To nam je pomrsilo račune, a on se odlučio za Švedsku i žao mi je zbog toga. Izgubili smo igrača koji je mogao biti dobar za Hrvatsku i nadam se da ćemo naučiti nešto iz svega toga. Siguran sam da će napraviti vrlo dobru karijeru', rekao je Kovač.