KREĆE BUNDESLIGA

Može li itko skinuti Guardiolin Bayern s trona?

22.08.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Ovog vikenda započinje novo izdanje njemačkog nogometnog prvenstva Bundesliga u kojem titulu prvaka brani minhenski Bayern. Nedavna utakmica Superkupa, u kojoj je Borussia Dortmund nadigrala Bayern, pokazala nam je kako nas čeka vrlo zanimljivih 34 kola

Korisnik community portala Tribina.hrM_Tsigalko detaljno je analizirao favorite Bundeslige uz naglasak na najveće konkurente Guardiolinom Bayernu.

Konkurencije ima, ali..


Konkurencije ima, ali bilo je i ranije, pa se nije pokazala dorasla zadatku. Doduše, s vremena na vrijeme netko prekine dominaciju Bayerna, pa su se naslovom okitili i u Bremenu, Dortmundu, Wolfsburgu. Danas, kao i zadnjih nekoliko godina najveća prijetnja stiže iz Dortmunda, Klopp i uprava se vrlo dobro nose sa sve češćim odlascima najvećih zvijezda. Borussia je napravila vrlo dobar posao u ovom prijelaznom roku, ekipa je odlično duplirana i ne bi im se trebao dogoditi pad kao sredinom prošle sezone kada su desetkovani ozljedama gotovo prepustili i drugu poziciju na tablici. Osim njih u taj gornji dom valja smjestiti i Bayer, Wolfsburg, Schalke, ali nisam siguran koliko imaju snage ugroziti dominaciju dvojca na vrhu untaoč tome što su se pojačali u ovom prijelaznom roku. Bayer je osim igrača promijenio i trenera, nakon Hyypie na klupu je sjeo tvorac salzburškog RB-a.

Borrusia Dortmund


Kada je otišao Mario Gotze u Dortmundu su odlučili dovesti dva ofanzivna igrača, Aubameyanga i Mikhtaryana, sada su isto napravili i nakon Lewandowskog. Općenito, zadnje dvije godine Borussia radi odličan posao. Uz navedeni dvojac stigli su i Sokratis, Jojić, a u prvu ekipu povučeni Hofmann i Durm. Prošla sezona je, kako sam napisao u uvodu, pokazala nužnost dodatne širine kadra, pa su ove sezone kupljeni Immobile, Ginter, Ramos, Ji Dong-Won, a otkupljen je i Nuri Sahin. Kadar danas izgleda ovako:

Golmani: Weindenfeller, Langerak
Obrana: Hummels, Subotić, Ginter, Sokratis, Schmelzer, Durm, Grossekurtz, Piszczek
Vezni red: Bender, Kehl, Kirch, Gundogan, Sahin, Jojic, Mkhtaryan, Hofmann, Blaszczykowski
Napad: Reus, Immobile, Ramos, Aubameyang, Ji Dong-Won

Sve pozicije su i više nego dobro duplirane, jako je bitno da nitko osim Lewa nije napustio Westfallen jer to znači da je momčad zadržala uigranost i automatizam iz prošle sezone. Također, dovedena pojačanja su pažljivo birana tako da se što lakše uklope u postojeći sustav i uz malo sreće Borussia bi ove sezone mogla zaustaviti Bayern u pohodu na novu titulu. Neću uzimati Superkup kao mjerilo, to je tek zagrijavanje, ali činjenica jest da će Bayern imati dosta problema potraje li oporavak Riberya ili se dogodi kakva ozljeda Robbena..

Bayer Leverkusen


Apotekari su u jednom trenutku prošle sezone zaprijetili Borussiji, iskoristili njen pad i okupirali drugo mjesto. Međutim, to je bilo kratkog daha. Nakon debakla u Ligi prvaka protiv PSG-a momčad je naglo pala i na kraju morala čupati i mjesto među prve četiri ekipe. Taj pad je glavom platio Sami Hyypia, Finac je dobio u Bayeru priliku od nule, praktično bez trenerskog iskustva. Na kraju ga je to i koštalo, jednostavno nije znao kako dići momčad poslije poraza kakvi se događaju rijetko, ali se ipak događaju. RB Salzburg je svojim nogometom plijenio pozornost zaljubljenika u ovu igru. Sada je pred Rogerom Schmidtom novi izazov, mora prenijeti ono što je implementirao u RB-u na novu momčad, novo okruženje. Ta momčad izgleda ovako:

Golmani: Leno, Krešić
Obrana: Toprak, Papadopoulos, Wollschield, Jedvaj, Spahić, Wendell, Boenisch, Donati, Hilbert
Vezni red: Bender, Reinartz, Rolfes, Castro, Calhanoglu, Yurchenko, Wagener, Brandt, Bellarabi
Napad: Son, Drmić, Kissling, Kruse

Valja napomenuti da je Spahić na izlaznim vratima što je posve realno s obzirom na godine i posljednje nastupe sada već bivšeg reprezentativca BiH. Momčad su u ovom prijelaznom roku pojačali Krešić, Papadopoulos, Jedvaj, Wendell, Wagaener, Calhanoglu, Yurchenko i Drmić. Vrlo dobra imena za bundesligaške prilike. Iskreno mi nije jasno zašto je Schalke pustio Papaodopolusa na posudbu, vjerojatno kao dio transfera Sidneya Sama. Solidna ekipa koja će opet pucati na mjesta koja vode u Ligu prvaka, za nešto više od toga im je potrebno kvalitete. Možda Schmidtov stil to može nadoknaditi, ali čisto sumnjam.

Wolfsburg



Otkako je Dieter Hecking preuzeo momčad Wolfsburg polagano korača prema vrhu Bundeslige. Prošle sezone im je Liga prvaka promakla za dlaku, za jedan bod. Nitko bitan nije napustio klub, ali je zato dosta igrača pristiglo. Cilj je jasan, cilj je Liga prvaka, a ako se otvori prostor za nešto više, zašto ne.. Nije mi baš najjasnije što Hecking očekuje od Nicklasa Bendtnera. Danac i nije baš najnormalniji u glavi, a pored toga nije se baš ni naigrao zadnjih godina. Skupa kocka, ali Wolfsburgu novaca ne nedostaje. Momčad za ovu sezonu izgleda ovako:

Golmani: Benaglio, Grun
Obrana: Knoche, Naldo, Klose, Felipe, Sprenger, Rodriguez, Schafer, Trasch, Ochs
Vezni red: Luiz Gustavo, Guilavogui, Malanda, Medojević, Seguin, Klich, De Bruyne, Arnold, Hunt, Perišić, Vierinha, Caliguri
Napad: Olić, Dost, Bendtner, Sissoko, Scheidhauer

Posebnu pozornost valja obratiti na Wolfsburg, jer oni imaju Luiz Gustava! Borba za četvrto mjesto izgleda kao realan domet ove ekipe, za nešto više mislim da nemaju potrebnu kvalitetu u obrani, a nije zgorega ni spomenuti da će Perišić propustiti uvod Bundeslige. Perišić je jedan od najboljih pojedinaca ove ekipe i sigurno će nedostajati Wolfsburgu. Za očekivati je da će njegovu poziciju okupirati Hunt koji bi trebao biti vrlo dobro pojačanje iz Werdera.

Schalke 04



Poput ostalih njemačkih predstavnika u Ligi prvaka i Schalke je proživio debakl u drugom krugu. Međutim, za razliku od kolege iz Bayera Jens Keller je preživio i sezonu završio na trećem mjestu. Momčad je napustio Adam Szalai, a Papadopoulos je prosljeđen na posudbu kao što sam već i spomenuo. To je što se tiče bitnijih odlazaka, a s obzirom da su olako pušteni očito je da se na njih ne računa pretjerano. S pojačanjima ekipa izgleda ovako:

Golmani: Fahrmann, Giefer
Obrana: Howedes, Matip, Ayhan, Santana, Kirchoff, Friedrich, Kolašinac, Aogo, Fuchs, Uchida, Itter
Vezni red: Neustader, Hoger, Sobbotka, Boateng, Goretzka, Meyer, Sane, Draxler, Barnetta, Farfan, Clemens, Sam
Napad: Huntelaar, Choupo - Moting, Obasi, Avdijaj

Kada se spominju kandidati za naslov, Schalke je uvijek tu, ali taj trofej ipak uredno obilazi Gelserkirchen. Za ovu sezonu skrpali su vrlo dobru momčad u kojoj ima dosta talenta, ali i iskusnih igrača. Velika je stvar ostanak Draxlera koji je sa 20 godina praktično već iskusan igrač. No, kod njih kao i kod Bayera, Wolfsburga nedostaje one najviše kvalitete za ugroziti Bayerna. Ipak, prvenstvo je trka na duge staze, valja redovno osvajati bodove i nadati se najboljem. Određenu širinu posjeduju, znaju što znači igrati na više kolosijeka i ja ih opet očekujem pri vrhu.

Dakle, Borussia ostaje glavni kandidat uz Bayern za naslov. Ostali konkurenti imaju solidan kadar i Bundesliga je do sada pokazala da je podložna iznenađenjima. Što se tiče ostalih klubova koji imaju ambicije za ugroziti borbu za 3. i 4. mjesto valja spomenuti Borussiu Moenchengladbach, a i Hoffenhaim je složio solidnu momčad. Ostaje za vidjeti nastavljaju li se muke Stuttgarta i HSV-a ili im konačno slijedi sezona stabilizacije. Pred Kolnom i Padebornom, novajlijama iz 'cvajte', težak je posao. Sasvim je realno očekivati, s obzirom na konkurenciju, da se jedan od ta dva kluba iduće sezone vrati stepenicu niže. Trebala bi ovo biti zanimljiva sezona, kako na vrhu, tako i na dnu. Na vrhu, ako ništa, Borussia i Bayern bi trebali voditi mrtvu trku. Iza njihovih leđa bi također trebalo biti klanja europske pozicije, a u posljednje vrijeme ima i zanimljivih imena u borbi za ostanak.