PO PITANJU POSLOVANJA

Glas naroda; Real Madrid značajno bolji od Barcelone!

24.07.2014 u 14:26

  • +8

James Rodriguez predstavljen navijačima Reala

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Juan Medina

Bionic
Reading

Nakon što su tijekom srpnja i Barcelona i Real Madrid zajedno potrošili gotovo 300 milijuna eura, pitali smo vas – tko je obavio bolji posao. Nije bilo dvojbe, bio je to madridski Real, a kako su oni poslovali odlično je objasnio naš analitičar s portala Tribina.hr

Ono što je madridski Real radio u mjesecu srpnju prilikom dovođenja novih igrača može se podijeliti na dva dijela. Onaj prvi dio koji se slučajno poklapa i sa prvom polovicom spomenutog mjeseca kada su dogovoreni transferi Tonija Kroosa i Keylora Navasa.

Taj dio je bio toliko netipičan za njihovu uobičajenu politiku da je izazvalo veliko iznenađenje kod svakoga tko je imalo vezan uz Kraljevski klub. Oba igrača su među najboljima na svojoj poziciji, a dovedena su debelo ispod realne cijene koju u svakom slučaju zaslužuju.


Ovaj drugi dio je rezerviran za samo jednog igrača, potez kojim se Real vraća svojim starim, neshvatljivim poslovima. James Rodriguez ne vrijedi niti blizu 80 ili preko milijuna eura, a što je važnije vjerojatno nikad ni neće dosegnuti tu razinu. Njegova mladost otvara dovoljno mjesta za ogroman napredak, pogotovo u okružju sa Ronaldom, Baleom i ekipom, no takav novac se daje za igrače koji su kapacitet Zlatne lopte, osvojili ju već ili će je u budućnosti najvjerojatnije osvojiti. Barem bi to trebao biti slučaj kada se ne radi o dva najveća španjolska kluba. Čuli smo svi za njega još iz doba kada je igrao u Portu, većinu nas je iznenadio njegov 40-ak milijuna vrijedan transfer u Monaco, ali to je bilo razumljivo. Monaco je tek ušao u prvu ligu i kako će privući nove talente nego pokazivanjem da ozbiljno misli, te njihovim preplaćivanjem. Nije on jedini koji je tako doveden.

Real Madrid nije takav klub, a tako se ponašaju. Čovjek bi pomislio da je to jedini takav igrač na svijetu, obzirom koliko se njegov prelazak provlačio kroz medije. Realnost je nešto drugačija. Na stranu činjenica da je Di Maria fenomenalan igrač, sigurno kvalitetniji od Jamesa i da je u punoj spremi možda i najbolji i najvažniji igrač prošlogodišnjeg Reala. Oni su prošle sezone doveli u svoje redove igrača veoma sličnog Jamesu, igrača koji je uz to što igra istu poziciju i što je domaći dečko, osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača Europe. Što će sada biti s Iscom, koji je ionako dobivao prilike dosta rijetko?


Ako se zanemari glupost ovog transfera, zbog kojeg će iznimno važni Di Maria prema izlazu sa Santiago Bernabeua, Real je dosad obavio dva jako dobra posla. Iker Casillas pada nemilice već par sezona, Jose Mourinho je to davno uvidio ali tada je bio usamljen u tome. Sada je to jasno čak i navijačima, pa je njegovo među vratnicama još više upitno, a odluke da Diego Lopez starta umjesto njega se više uopće ne propituju. Ipak svima je jasno da Lopez nije ta klasa da bude 'jedinica'

Loš posao

James Rodriguez ne vrijedi niti blizu 80 ili preko milijuna eura, a što je važnije vjerojatno nikad ni neće dosegnuti tu razinu. Njegova mladost otvara dovoljno mjesta za ogroman napredak, pogotovo u okružju sa Ronaldom, Baleom i ekipom, no takav novac se daje za igrače koji su kapacitet Zlatne lopte, osvojili ju već ili će je u budućnosti najvjerojatnije osvojiti

najboljeg europskog kluba, pa se posegnulo za jednim od rijetkih vrhunskih vratara koji nije u vrhunskom klubu. Proglašen je najboljim vratarom Primere prošle sezone i to nije bilo bez razloga. Levante je ovisio o njemu cijelu sezonu i bio im je najbolji igrač, a svoju visoku kvalitetu je potvrdio u reprezentativnom dresu. Da je plaćen dvostruko više nego što jest, opet bi bio dobar potez Realove uprave, ovako je odličan.

Budućnost Tonija Kroosa je nagoviještena već prije par sezona, ali ne u smislu angažmana. Kada se vratio u Bayern iz Bayera, počelo se govoriti kako će se postupno vraćati sve bliže obrani, sa pozicije ofenzivnog veznog do možda čak zadnjeg veznog. Dosad nije bio taj posljednji čovjek vezne linije, pa vjerojatno neće to biti ni u Realu, ali Madrid nije mogao zamisliti bolju zamjenu za Xabi Alonsa. Stilom igre su dosta slični igrači s odličnim dugim loptama, iako je Xabi zbog dugogodišnjeg iskustva nešto bolji obrambeni igrač. Kroos bi trebao biti pravi pogodak ukoliko naslijedi Xabija, ali postoji i jedan uvjet za takav scenarij. Sami Khedira mora ostati, ili ako ne on, onda barem jedan igrač njemu sličnih karakteristika. Netko tko će obaviti prljaviji dio posla i čuvati leđa njemu i Modriću.

Ukupno oko 40 milijuna za ponajbolji svjetski dvojac na svojim pozicijama i onda dvostruko toliko za dosta talentiranog, ali i dosta rizičnog Jamesa. Ne znam je li Angel toliko zapeo za odlazak da je traženje njegove zamjene toliko neophodno bilo. Sjećam se da je sam Argentinac izjavio da ostaje u Realu ako je Ancelottiju u planovima, te da nema namjeru loviti kartu iz Madrida. Bilo kako bilo, ovo je bilo još jedno mjerenje tko ima veći reproduktivni organ. Barcelona sa Suarezom ili Real sa Jamesom. Više od toga, teško da ćemo vidjeti!