BAČENIH 150 MILIJUNA

Je li zbog ovih gluposti Barca 'nadmašila' Real?!

23.07.2014 u 13:57

  • +8

Najskuplji igrači u povijesti nogometa

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Po prvi put u povijesti nogometnih transfera, Real Madrid i Barcelona nisu čekali kolovoz kako bi potrošili preko 100 milijuna eura. No, Barca se ovoga ljeta pokazala većim 'raspikućom' od kraljevskog kluba, pošto su spiskali 150 milijuna eura za igrače koji im mahom neće biti od pomoći. Na kraju tekst, odgovorite na anketno pitanje

Ni Barcelona ni Real Madrid ne mogu se baš pohvaliti sjajnim odlukama, ali u moru nelogičnih, gotovo i sumanutih poteza, Real Madrid ipak djeluje racionalnije, a zbog toga bi se trebao zabrinuti svaki navijač Barcelone. Pa što je to Barcelona toliko krivo napravila da je postala veći 'raspikuća' od madridskog Reala, najveće 'raspikuće' među nogometnim klubovima?

Za početak, doveli su dva vratara, Ter Stegena i Brava, svakog za 12 milijuna eura. I dok svakako ima smisla mladom Nijemcu, kojem je velika promjena iz Gladbacha doći u Barcelonu dovesti jednog iskusnijeg i staloženijeg vratara, treba li se platiti za čovjeka koji možda neće odigrati niti jednu utakmicu u sezoni čak 12 milijuna eura? Jer to će se nužno dogoditi - u nekom trenutku Luis Enrique će morati odrediti tko je prvi golman (kako bi i obrana bila sigurna) - a to znači da će nužno 12 milijuna eura sjediti na klupi. Ne čini se tako mnogo, ali ipak jest, pogotovo ako se zna da se na tržištu može dovesti vrlo pristojan vratar za svega nekoliko milijuna eura. Uostalom, Arsenal je za Ospinu, prvog kolumbijskog vratara, isplatio oko 4 milijuna eura. No, iako se ta odluka čini loša, ona je možda i najbolja Barcina ovoga ljeta.

Neslaganje

Drugačije mišljenje o tome kako je Barcelona zapravo pogodila sa svojim kupovinama, pročitajte OVDJE!

Drugi po redu je Rakitić, igrač plemenitog kova koji je doveden kako bi pomladio središnji dio terena, kojeg su dosad okupirali senatori Xavi i Iniesta. Ali, na kojoj bi točno poziciji on trebao igrati? Teško da će moći na onoj zadnjeg veznog, jer tamo je Busquets, koji je obrambeno miljama bolji. Centralni vezni također nije idealno mjesto za Rakitića, jer niti u jednom trenutku karijere nije pokazao da je igrač sposoban diktirati tempo igri te biti spona između obrane i veze, ono što je tako dobro godinama činio Xavi

Takav igrač mora biti spreman po utakmici podijeliti preko 100 dodavanja i biti iznad 90% uspješnosti, nešto što Rakitić nikad nije pokazao da može. To primjerice može Toni Kroos (pokazao to nekoliko puta tijekom SP-a), ali njega je kupio Real, iako je bio potrebniji Barceloni. Dakle, Rakitić bi trebao igrati na mjestu Inieste, na sličnoj poziciji kao i u Sevilli. No, Iniesta i dalje računa na svoje mjesto u prvih 11, pa će tako Rakitić sigurno svoju karijeru na Camp Nou početi na klupi. On može biti dugoročna zamjena za Iniestu, ali nije li malo prestar? U zbiru; 20 milijuna za 26-godišnjeg igrača koji će barem jednu sezonu biti na klupi čini se pretjeranim. No, niti ovo nije za potpunu osudu…


Za potpunu je osudu ipak transfer Luisa Suareza, koji je besmislen iz nekoliko razloga. Za početak, gledajući sasvim racionalno – dovesti igrača koji će, nakon što se vrati poslije suspenzije, krenuti kao 28-godišnjak (siječanj 2015.) za gotovo 90 milijuna eura, potpuno je neracionalno! To je potez po starom Realovom modelu – dovedimo najpoznatijeg – koliko god ne imao smisla. A imati u ekipi Messija, Neymara i Suareza, znači da će se dvojica morati prilagoditi jednom, jer se naprosto nogomet i dalje igra samo s jednom loptom. Messi će i dalje tražiti (a i dobiti) svoje mjesto u sredini, a Suarez neće htjeti 'glumiti Higuaina', baš kao što će i Neymar tražiti svoje mjesto u napadu, malo s lijeve strane, kako bi ulazio u sredinu. Po tome, Suarezu ostaje mjesto 'desnog napadača', na kojem ne može pružiti svoje najbolje partije. Pri tome, neće moći biti lider niti momčadi niti navale, a Urugvajac to svakako želi. A želio je nekoć i Ibrahimović, pa je taj eksperiment propao, ali lekciju očito nisu naučili.

Drugačija mišljenja

O istoj temi, pročitajte na našem portalu za nogometne analitičare - Tribina.hr. Točno OVDJE!

Šlag na tortu transfer je Jeremyja Mathieua! 20 milijuna eura za 30-godišnjeg stopera samo po sebi ne zvuči smisleno, pogotovo ako se pogleda u prošlost. Pogledajte ovaj niz – Batistuta, Milito, Eto'o, Ibrahimović – četiri su najskuplje akvizicije u povijesti nogometa s 30 ili više godina. Nakon njih – Mathieu – igrač koji nije ušao u kadar francuske reprezentacije! Ima li to ikome smisla? Istina je kako je riječ o pouzdanom braniču (koji može igrati i stopera i lijevog beka), koji je tehnički solidan i taktički odgovoran. Ali, takvih igrača ima puno, a Mathieu ne vrijedi toliko novca, što zbog godina, što zbog svojih ograničenih nogometnih sposobnosti. Je li ovdje riječ o nekom vraćanju usluge ili o bilo čemu sličnom teško je reći, ali ovo je dosad najgora kupovina ovoga ljeta, u opasnoj konkurenciji besmislenog bacanja novca. Da, čak gora i od one sumanute cifre koliko je PSG platio Davida Luiza!

Zbog svega toga, Barcelona je ne samo odradila lošiji prijelazni rok od Reala, već je obavila možda i najgori prijelazni rok u povijesti nogometnog trgovanja. Teško se sjetiti ljeta kada je neki klub baš u potpunosti bacio 150 milijuna eura niz vjetar. Real je barem za 30 milijuna doveo jednog od najboljih svjetskih dodavača u liku Tonija Kroosa, te za 10 milijuna sjajnog golmana Keylora Navasa (prošlogodišnji najbolji golman lige). I oni su morali baciti 80 milijuna eura na svog 'manekena', ali taj 'maneken' barem je igrač od 23 godine koji još može napredovati i relativno se uklapa u cijeli sistem. Iako je Di Maria u najmanju ruku jednako kvalitetan i sasvim sigurno korisniji Ancelottiju, Real Madrid mora imati 'the hottest thing' – a to je sada James. No, oni su napravili jednu grešku i dvije dobre stvari, Barca je kiksala ovoga ljeta gdje god je stigla!