BJELORUSIJA U ZAGREBU

Tri boda kao imperativ za Hrvatsku

05.09.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatske će u subotu, po drugi put u dvadesetak dana, igrati protiv Bjelorusije. U odnosu na prethodnu utakmicu u Minsku ništa se previše nije promijenilo: pobjeda se nameće kao imperativ bez obzira na ozljede i izostanke

Bjelorusija - Hrvatska 1:3 (12. kolovoza 2009.)

Pred reprezentacijom Hrvatske još su tri utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Bjelorusija u Maksimiru te Engleska i Kazahstan u gostima novi su ispiti generacije koju je dosad tako uspješno vodio Slaven Bilić, a u svim tim utakmicama pobjeda je i više nego dobrodošla. Ukrajinci nam opasno pušu za vrat.

Pobjeda nad Bjelorusijom na gostujućem travnjaku konačno je dala Bilićevoj momčadi dobar razlog za optimizam. Utakmica protiv Hleba i društva bila je označena kao ključna u borbi za drugo mjesto i dodatne kvalifikacije, a izvrsna igra rezultirala je uvjerljivom pobjedom i izbacivanjem Bjelorusije iz kandidature da zamijeni Hrvatsku u borbi za mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Za razliku od te utakmice, Bjelorusi više nemaju imperativ pobjede, dok je za naše dečke on itekako jasan. Na maksimirskom travnjaku mora se pobijediti, a onda protiv Engleza i Kazahstanaca tražiti bodove spasa. Jasno je da neće biti lako, ne samo zato što je reprezentacija ostala bez Luke Modrića, što je Robert Kovač izvan stroja, baš kao i Stipe Pletikosa, već i zato što Bjelorusi žele uzvrat, žele svoju malu osvetu za poraz otprije dvadesetak dana.

BERND STANGE
Sto posto sam siguran da nećemo izgubiti u Zagrebu. I bez Hleba smo dovoljno motivirani za dobar rezultat protiv Hrvatske

Bernd Strange, izbornik Bjelorusije kojeg povezuju s raznim tajnim službama istočnog bloka iz doba prije pada Berlinskog zida, u Zagreb je stigao po - pobjedu. Nije se libio tako najaviti utakmicu protiv suparnika od kojeg je kod kuće izgubio s uvjerljivih 1:3. Premda bez Hleba, glavne karike njegove ekipe, stari lisac zna da je imperativ pobjede na strani suparnika i glasnim najavama osvajanja tri boda želi stvoriti nervozu kod Slavena Bilića i njegovih izabranika. I onda možda iznenaditi! Nada se i da će Hrvatska podcijeniti suparnika.

No, osim svojedobno u Makedoniji, tijekom kvalifikacija za Euro 2008, kad se nogomet igrao u blatu, a ne na travnjaku, dosad nikad nismo vidjeli da je Bilićeva momčad ikoga podcijenila. Možda tada u Makedoniji, no uvjeti za igru su bili toliko očajni da se možda i tu krio razlog onom neplaniranom porazu (0:2). Stoga treba vjerovati u novu pobjedu, koja ne samo da će nas približiti SP-u, nego nam i dati poticaj pred teško gostovanje na Wembleyju.

Hrvatska će u Maksimiru u subotu u 20.30 sati protiv Bjelorusije istrčati najvjerojatnije u sljedećem sastavu: Runje - Ćorluka, Križanac, Šimunić, Pranjić - Srna, Vukojević, Kranjčar, Rakitić - Eduardo, Olić.