DRUGA SEZONA

Evo zašto će Mourinho i Chelsea ponovo uspjeti!

22.07.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Jose Mourinho je objavio kako je nabavio igrače koji su mu potrebni te da je zadovoljan. A zašto se o Mourinhu pričaju mitovi kao treneru koji je najbolji u drugoj sezoni vođenja klubova? Nema neke velike mistike, radi se samo o Mourinhovoj prilagodljivosti i spremnosti na kompromise u službi rezultata. A povijest će se ponoviti i ove sezone

Jose Mourinho ulazi u drugu sezonu na klupi Chelsea i, kao što je za njega poznato, tek sada treba očekivati prave stvari. Zašto je tome tako?

Dok neki drugi treneri velikog imena, a za mene čisti šarlatani, od početka svojih kampanja guraju neke svoje ideje jer žele očajnički biti pamćeni kao 'posebni', pravi 'Special one' nema takve komplekse, dapače, on je poseban upravo po tome što ništa nije prenisko za njega, u službi rezultata je spreman gurati prste u oči, svađati se s novinarima, kopirati druge trenere ili parkirati autobuse pred svoj gol. No, nitko ne može poreći da rezultat ima u svakom klubu u koji dođe pa se nitko ni ne bi trebao imati pravo buniti.

U ovom prijelaznom roku Mourinho opet pokazuje najbolje od sebe, primjenjuje jednostavan recept koji je dao rezultata prošle sezone. Ne njemu osobno, ali u klubu koji smo svi mogli gledati. Radi se o Atletico Madridu. Iako je Diego Simeone mlađi i neiskusniji trener od Mourinha, prošle sezone je Simeone uspio naći 'ono nešto' sa Atleticom. Mudar kakav je, Mourinho to zna i nije ga stid jednostavno uzeti taj recept, malo ga modificirati i primijeniti na Chelsea, jer ako pali u Atleticu nema razloga da ne bi palio u jačem Chelseau.


Atletico Madrid se prošle sezone bazirao na nevjerojatnoj dozi trčanja svih igrača na terenu čime su lomili sve protivnike. Jedini trenutak kada je tempo stao bilo je u zadnjih 45 minuta sezone u finalu LP-a (15 zadnjih minuta redovnog vremena + produžeci) i to ih je koštalo krova Europe. Sve ostalo Atletico je istrčao divljački i pomeo konkurenciju. Uz trku, tu je bila i doza pogibeljne borbenosti po kakvoj je Diego Simeone bio poznat i kao igrač. Nije tu bilo neke finese, nije bilo tiki-take i lažnih devetki, proaktivnost ste mogli zaboraviti, ali cilj je itekako opravdao sredstvo. A tko je veći majstor za pripremu momčadi na borbenu i požrtvovnu igru sa puno trke, u kojoj jedan igrač drugome uvijek čuva leđa i gdje igrači 'jedu travu' samo da ne prime gol? Ako je Simeone najbolji u takvoj igri prošle sezone, Mourinho je definitivno jedan od najboljih u takvoj igri svih vremena.

Zato ne treba čuditi da za sljedeću sezonu Mourinho od Chelsea priprema stvoriti Atletico Madrid 2.0, poboljšanu verziju iste stvari. Za tu svrhu Mourinho se opremio i sa nekoliko ključnih kotačića tog Atletica u obliku Courtoisa, Luisa i Diega Coste, te dodao Fabregasa. Zašto baš njih? Courtois je jedan od najperspektivnijih golmana svijeta koji može držati jedinicu barem deset godina, a prošla sezona u Atleticu ga je naučila reagirati točno onako kako će morati i u Chelseau. Luis mora popuniti mjesto Ashleyja Colea, koji više ne može odgovoriti fizičkim zahtjevima, a Costa mora ostvariti ono što Torres nije uspio.

A kako će sve to Mourinho posložiti, pročitajte u nastavku analize na našem portalu Tribina.hr. Cijela postava Chelsea i sve Mourinhove mogućnosti pogledajte OVDJE