DVA POGLEDA

Jesu li Torcida i Hajduk s pravom bijesni na HRT?

18.07.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Odluka sportske redakcije HRT-a da prenosi samo riječku utakmicu protiv Ferencvarosa u drugom pretkolu Europske lige izazvala je mnogo kontroverzi, a problem se može gledati iz više kuteva. Tko je u pravu, procjenite sami

Nakon što je neprenošenje utakmice hrvatskih klubova, prije svega Hajduka, izazvalo buru reakcije navijača i simpatizera toga kluba, odlučili smo pitanje o odluci HRT-a postaviti na našem community portalu Tribina.hr. Odgovori su bili različiti (mišljenje ljubitelja Hajduka bilo je dosta jasno), ali netom prije utakmica oglasio se i Bruno Kovačević, urednik sportskog odjela na HRT-u, koji je ovako objasnio odluke kuće:

'Tri naša kluba, Hajduk, Split i Rijeka, igraju pretkola Europske lige. Čak i da Dinamo posrne u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, opet će igrati dvije kvalifikacijske utakmice za Europsku ligu. Zbrajajući ukupno, to su potencijalne 22 utakmice. Sportski program HRT-a nema sredstava za sve utakmice, već mu je odobren budžet smanjen za 50 posto, dakle za njih pola.

Zato smo se odlučili raditi utakmice najvišeg ranga, a to su pretkola Lige prvaka te utakmice posljednja tri pretkola Hajduka i Rijeke. Dakle, u programu će biti: Rijeka – Ferencvaros na Kantridi te na Poljudu Hajduk – Dundalk. Jedina utakmica Hajduka, dakle jedna jedina koju nećemo raditi jest večerašnja jer Irska televizija ne proizvodi tu utakmicu, ne šalje signal, kažu, 'utakmica im nije zanimljiva'.

Osim toga, termini utakmice Hajduka u Irskoj i Rijekine utakmice na Kantridi se preklapaju. Kada bi Hrvatska radiotelevizija iznajmila reportažna kola u Irskoj i platila prava za tu utakmicu cijena bi bila, a govorim to iz prethodnog iskustva, iznad 300.000 kuna' – objasnio je Kovačević, koji smatra kako su na HRT-u donijeli dobru odluku.


No, neovisno od onoga što je rekao Kovačević, naš je analitičar s portala Tribina.hr, upozorio na neke propuste HRT-a, iz bliže i daljnje prošlosti. Cijelu analizu pročitajte OVDJE, a ovo su samo dva zanimljiva odlomka:

'Sjetimo se samo situacije prije dvije godine kada je Hajduk rastavljao Inter na 'proste faktore', a oni su se morali odjaviti jer Usain Bolt trči finale na 200 metara! To je naravno u interesu hrvatskog sporta! Nije najveći problem ni to što su se oni odjavili iz prijenosa, problem je bio komentator koji je cijelo vrijeme odašiljao taj jedan maćehinski ton prema Hajduku, a kada je Hajduk zabijao golove ponašao se kao da ih je zabijao Partizan. Nigdje veselja, podignutog glasa, nigdje ničega!

Ove godine, simptomatično je da smo tek na ovogodišnjem Wimbledonu po prvi puta imali priliku vidjeti Anu Konjuh u izravnom prijenosu. A Ana ima sve predispozicije da bude naša najveća sportašica svih vremena (ili barem iza Janice). Svatko tko je barem jednom pogledao njen meč, zna o čemu pričam. Ove je godine u 3. kolu Wimbledona igrala protiv Caroline Wozniacki i program je kasnio zbog kiše. Kiša je prestala i dok su se sve druge televizije na vrijeme uključile u prijenos, HRT se uključio na početku drugog seta. Kako je bila kiša, u međuvremenu su pustili nekakav film, a prema nekom pravilu film koji su pustili nisu smjeli prekinuti kada je kiša prestala. A zbog čega nisu onda pustili nekakve pjesme?'