Nogomet A ĐURĐI SU UZOR

Englezi svake godine uhite 4.000 huligana

  • Autor: D. S.
  • 30.8.2009 20:45:17
  • 30.8.2009 19:25:03

Na Otoku huliganizam nije nestao. Englezi su ga maknuli sa stadiona, ali on nije maknut s ulica. Potvrđuju to statistički podaci koji govore da svake godine u toj zemlji uhite četiri tisuće huligana

Hrvatski političari kao primjer zemlje koja je riješila problem huliganizma uvijek ističu Englesku. Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić čak je otputovala na Otok da bi je podučili kako se može riješiti problem s tzv. navijačima, no posve je jasno da je njezin odlazak bio gubitak vremena i državnog novca.

Kako tražiti da nam Englezi pokažu kako se uništava huliganizam kada je i kod njih prisutan? Vidjelo se to na utakmici Carling Cupa između West Hama i Millwalla, kada su stadion Upton Park i njegova okolica nalikovali na ratnu zonu, a 13 izgrednika je uhićeno.

Engleski mediji su izašli i s podatkom da svake godine njihova policija uhiti oko četiri tisuće domaćih huligana, što je strašna brojka. U odnosu na sredinu osamdesetih godina to je manje za dvije tisuće, ali je još uvijek puno i pokazuje koliko je huliganizam u Engleskoj prisutan. Englezi su ga uspjeli samo maknuti sa stadiona i prebaciti borbe na ulice i kvartove.

'Policija stalno pokušava odvojiti navijačke skupine i spriječiti ih da se sukobe, no oni tada pronalaze mjesta za tučnjavu daleko od stadiona, u pubovima i na željezničkim stanicama', izjavio je jedan engleski sociolog sporta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku