POGLEDAJTE BOLJE

Evo zašto su Rodgers i Simeone nogometni blizanci!

17.04.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Iako je popularno reći kako Simeone njeguje reaktivan, tj. negativan i obrambeni stil igre, dok Brendan Rodgers igra napadački, to nije nužno tako. Ova analiza daje potpuno drugačiji pogleda na stvari

Teško će se naći čovjeka iz svijeta nogometa koji bi zanijekao kako će se ovogodišnja borba za najboljeg trenera sezone voditi između Liverpoolovog Brendana Rodgersa i Diega Simeonea, trenera Atletico Madrida. Rodgers ima priliku ponovo vratiti titulu prvaka na Anfield, iako mu prije sezone za to nitko nije davao šanse, dok bi Simeone mogao čak osvojiti i dvostruku krunu – u prvenstvu i Ligi prvaka!

Top 10 trenera (indes snage - Tribina.hr)

Gledajući njihovu statistiku i odnose, vidljivo je da iako osvajaju podjednako bodova (Simeone malo više), Atletico je momčad koja daleko manje prima, ali jednako tako i manje postiže pogodaka. Iako se danas Liverpool popularno smatra proaktivnom, a Atletico Madrid reaktivnom ekipom, naš je analitičar Lwave, s portala Tribina.hr, objasnio zašto su njihove nogometne filozofije tako slične.

Simeoneova momčad nudi dokaz da dominacija u posjedu ne znači nužno i veću šansu za konkretan rezultat. S 49% prosječnog posjeda su tek deveti na listi klubova u La Ligi dok su po postotku točnih dodavanja osmi. Što biste rekli na podatak da je posljednje veliko finale Atletica ,ono Europske lige protiv Baska Diegova ekipa imala loptu u nogama mizernih 31%?

Klikni za uvećanje (usporedba Rodgers-Simeone)


Iako je s druge strane stajao Marcelo Bielsa i respektabilna ekipa kao Bilbao konačan rezultat od 3-0 jasno je definirao trenersku premisu Argentinca. Ne radi se o tome da se Atletico nije uspio nametnuti krozposjed lopte. On to nije ni želio jer njegova se igra zasniva na drugačijem taktičkom opusu od onoga koji bi na prvu svi očekivali.

Najpoznatiji proaktivni pristup, onaj Barcelone, danas je pao na najniže grane u svojoj bližoj povijesti ne samo radi prirodnog procesa starenja najvažnijih karika (Xavi, Iniesta) već i u velikoj mjeri radi nemogućnosti održavanja izrazito visoke frekvencije kretanja svojih igrača. Upravo onog i onakvog kretanja tijela koje je kamen temeljac reaktivnog sustava. Markiranje i osvajanje prostora uvijek će biti važnija taktička komponenta od pukog držanja lopte jer ako ona nema kamo proći, a tijelo je ne prati, njena definicija postaje ništavna, a posjed iz aktivnog postaje reaktivan, iako je lopta i dalje pod vašom kontrolom.

Barca u krizi

Najpoznatiji proaktivni pristup, onaj Barcelone, danas je pao na najniže grane u svojoj bližoj povijesti ne samo radi prirodnog procesa starenja najvažnijih karika (Xavi, Iniesta) već i u velikoj mjeri radi nemogućnosti održavanja izrazito visoke frekvencije kretanja svojih igrača


Atletico i Liverpool naoko se čine neusporedivi. Iako je Liverpool proaktivan što je u suprotnosti s njegovom bliskom poviješću, njegova igra posjeduje više elemenata reaktivnog sustava. Razlozi za to leže u činjenici što je liga sama po sebi fizički izrazito zahtjevna, a suparnici u većini slučajeva u taktičkom nadmudrivanju reaktivni. Liverpool Rafaela Beniteza bio je definicija reaktivnog sustava kojeg uz sitne implementacije koristi Simeone u današnjem Atleticu.

U prvotnoj Benitezovoj formaciji koja je uključivala i jednog top defanzivno orijentiranog igrača u Hamannu, Gerrard je zauzimao poziciju odmah iza napadača. Kako vrijeme radi svoje, njegova fizička moć je drastično opala da bi u današnjem Liverpoolu koji igra 4-3-3 ili 4-3-1-2, on bio na mjestu koje u Juventusu zauzima Andrea Pirlo. Snaga Brendana Rodgersa je taktički genij kojim je posložio izrazito fizički moćne igrače u sustav koji inače odgovara puno više proaktivnim nego reaktivnim momčadima. 55% posjeda ne jamči visok stupanj statističke nadmoći i Liverpoolova energija i igra u napadu većinom proizlazi iz nekih drugih elemenata koji nemaju veze sa posjedom, već prvenstveno sa brzinom igre.

Po ovoj kategoriji, u suprotnosti s gornjim dijelom teksta, Liverpool se može klasificirati kao momčad istog ranga kao i Aletico. Momčadi su u principu dosta slične po načinu igre jer obje napadaju tako što namame suparnika u dio terena koji im odgovara, prisile njegove igrače da izađu iz svojih pozicija, a kad osvoje loptu maksimalno brzo kažnjavaju suparnika. Razlike su više u finesama koje su nametnule taktičke definicije obaju liga, nego po samom kadru i načinu treniranja Rodgersa i Simeonea.

Španjolska tako tradicionalno njeguje tehničku stranu, a engleska onu fizičku, dok se u Brendanovom Liverpoolu može pronaći utjecaj obaju svjetova u sasvim odmjerenom tonu. Simeone je engleski Brendan, a Brendan vjerojatno potomak argentinske loze Scousersa iz istočnog Cressingtona.