ANALIZA UOČI SP-A

Bez zadrške: Analiza slabih karika hrvatske repke

22.03.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Američki portal Bleacher Report napravio je taktičku analizu hrvatske nogometne reprezentacije te ukazao na očigledne slabosti 'kockastih'

Kako se bliži nogometno svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Brazilu, tako i sve više portala rade analizu reprezentacija koje će nastupiti na smotri najboljih. Tako se na tapeti našla i Hrvatska koju je poznati analitičar Bleacher Reporta Sam Tighe potanko analizirao. Dobre strane Kovačevih izabranika po njima su vezni red koji obiluje kvalitetnim igračima te, naravno, napad predvođen Mariom Mandžukićem.

'Hrvatska ima tri slabe strane. Prva je obrana. Ako će Srna i Pranjić igrati više naprijed, nema nikoga tko će pokriti zadnju liniju i tu nedostaje ona karika između obrane i srednjeg reda. Milan Badelj se ne uklapa u tu rolu, a Vukojević je previše limitiran. Druga su slaba točka krilne pozicije. Protiv Islanda je izbornik Kovač koristio Olića na lijevoj te Perišića na desnoj strani što i nije baš idealan par za igru protiv Brazila, no postoji li alternativa?' pitaju se u Bleacher Reportu te nastavljaju.

'Treći i posljednji nedostatak premala je širina na svim pozicijama. Lijevi bočni velik je problem za Hrvatsku čak i kad igra Pranjić', piše Bleacher Report te zaključuje:


'Ako Kovač uspije napraviti formacije za svaku utakmicu posebno te usporedo s time napravi takvu taktiku da Modrić dirigira, Hrvatska bi mogla iznenaditi. Nalazi se u teškoj grupi s Meksikom i Kamerunom i Brazilom, no vjerujemo kako će proći skupinu, no u osmini finala bi trebala ispasti.'

Analiza koju su napisali stoji. Problem sa zadnjim veznim postoji otkad se Niko Kovač umirovio i dosad Hrvatska nije pronašla idealnog igrača za tu poziciju. Krila su rak-rana već dulje vrijeme što se najbolje vidjelo na utakmici protiv Švicarske nedavno, kada Nikica Jelavić nije dobio nijednu upotrebljivu loptu, a što se tiče širine kadra, treba ipak uzeti u obzir to da je Hrvatska mala država i nije baš uvijek moguće imati nekoliko kvalitetnih igrača na istoj poziciji.