MINSK, 20.15 SATI

S Eduardom lakše do pobjede

12.08.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Večeras od 20.15 sati Hrvatska gostuje u Minsku, u jednoj od najvažnijih utakmica ovih kvalifikacija, a suparnik joj je Bjelorusija. Naša reprezentacija jako ovisi o rezultatu ove utakmice, a mnogi je smatraju i ključnom. Na sreću svih nas, u momčadi je ponovo Eduardo

Iako bi Hrvatska i u slučaju poraza od Bjelorusije ostala s teoretskim izgledima za plasman na SP u Južnoj Africi 2010. godine, čak ni toliko željena pobjeda ne jamči da će Bilićeva momčad osvojiti drugo mjesto u skupini. U svakom slučaju, pobjeda bi Hrvatskoj donijela dodatno samopouzdanje, iz utrke bi praktički izbacila Bjelorusiju i, što je najvažnije - naciji bi ponovo vratila osmijeh na lice, kada to nije u stanju ova politička vlast.

Uoči ove utakmice izbornik Bilić prisjetio se igračkih dana i ogleda koji je njegova momčad igrala 1997. u Grčkoj.

'U javnosti smo bili pokopani već prije puta, sputavao nas je veliki imperativ, ali uspjeli smo nekako iščupati tu pobjedu', rekao je Bilić te dodao tko bi mogao preuzeti ulogu Davora Šukera, strijelca jedinog gola Grcima.

'Eduardo! Golove očekujemo od Dudua, ali nemamo mu pravo staviti na leđa takav teret. On bi nam u prvom redu trebao dati dimenziju više u igri, kao što je to bio slučaj u prošlom kvalifikacijskom ciklusu. Nije ni tada Eduardo bio sam na terenu, nije samo on postizao pogotke, ali je u pravilu bio točka na i svih naših napora.'

Nekoliko puta spomenuto je da je ovaj termin u kolovozu neugodan, jer igrači nisu u natjecateljskoj formi. Bilića to, nakon prvih prvenstvenih utakmica, očito ne brine jer su svi igrači osim Roberta Kovača zdravi i spremni.

'Nakon dugo vremena imamo velik kadar zdravih i spremnih igrača. Popis igrača nije preširok, ali je izbor mogućnosti vrlo bogat i ulijeva nadu da ćemo ponoviti neke od naših najboljih utakmica. Prostora za napredovanje definitivno ima. Prije svega na planu napadačke igre, želim da s više nogometaša stižemo duboko u suparničku polovicu. I to prvenstveno kroz organiziranu igru, a ne samo kroz improvizaciju pojedinaca', zaključio je Bilić.

Naravno, kada priča o suparniku, izbornik je pun respekta. Na njegovu žalost, u Minsku zbog oporavka neće biti Roberta Prosinečkog, koji je zadužen za čitanje protivničke taktike. Ipak, kako je Bilić rekao, s Prosinečkim je u stalnom kontaktu.

'To je dobra i organizirana momčad. Ne uspijevaju se plasirati na velika natjecanja, ali su više puta bili na pragu da zagorčaju život velikim favoritima. S Ukrajinom su u gostima odigrali više nego ravnopravnu utakmicu i izgubili nakon nesretnog jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi. S Englezima su veći dio utakmice bili al pari, a pokleknuli su u završnici. Nisu tipična slavenska momčad koja bi vas umrtvila igrom u širinu. Vole brzu i okomitu loptu.'

Iako o sastavu nije želio govoriti do večerašnje utakmice, izbornik je otkrio da igrači već znaju sastav. Prema predviđanjima, na stadionu Dinama mogao bi izvesti ovaj sastav: Runje - Ćorluka, Križanac, Šimunić, Pranjić - Srna, Modrić, Vukojević, Kranjčar - Olić, Eduardo.