HAJDUK, SLAVEN I RIJEKA U EUROPI

Spuštenih gaća nemamo što tražiti u Europi

05.08.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak Dinamo neslavno propustio priliku za nove utakmice u Ligi prvaka, u četvrtak u Europskoj ligi na red dolaze Hajduk, Slaven Belupo i Rijeka. S obzirom na formu klubova i dosad ostvarene rezultate, nadamo se da nijedan od ta tri kluba neće snaći sudbina 'modrih'

Dan nakon poraza Dinama od Red Bulla u kvalifikacijama za Ligu prvaka na red stižu posljednje pripreme Rijeke, Slaven Belupa i Hajduka za njihovo mjesto u Europi. Premda nijedna od naših momčadi nije bez izgleda, a Rijeka je ipak u najtežoj situaciji, 'Dinamov poučak' trebali bi shvatiti baš svi. Obrambena taktika i igranje na nulu našim klubovima ne donosi ništa dobroga. Upravo zbog toga 'modri' se više ne bore za puste milijune, nego za utješnu nagradu igranja u Europskoj ligi.

Hajduk je iz Žiline, osim rana navijača, u Split donio isti rezultat kao i Dinamo iz Salzburga, no za razliku od 'modrih', Splićanima baš i ne ide u domaćem natjecanju. Ante Miše je već bivši trener, momčad je preuzeo Ivica Kalinić i možda bi baš to mogla biti najveća snaga bijelih. Kalinić je sa Šibenikom dokazao da zna, da voli napadački nogomet i vjerojatno se redom svi navijači Hajduka nadaju da taj vrsni trener neće ponoviti pogrešku Krune Jurčića i čuvati stečeni rezultat.

Rijeka realno ima najjačeg suparnika od svih naših klubova u Europi. Metalurg je skup jakih igrača, posloženih u momčad koja ima jako puno iskustva u europskim utakmicama, a ukrajinska pobjeda na Kantridi 2:1 samo je dodatni razlog da se Riječani proglase apsolutnim autsajderima. Ipak, s braćom Sharbini u momčadi i uz uvjet da bi Ukrajinci mogli podcijeniti Hrvate, što ne bi bilo prvi put, Rijeka možda i ima malu šansu u Harkivu. Malu, ali ona ipak postoji. Riječani sigurno ne putuju u Ukrajinu spuštenih gaća!

Koprivničani su u Norveškoj bili na pragu izvrsnog rezultata, no nakon vodstva od 1:0 dopustili su Tromsou ne samo da izjednači, nego da iskoristi šok naših igrača i na brzinu utrpa još jedan pogodak vrijedan pobjede 2:1. Slaven Belupo na svom travnjaku ima dobre šanse za prolazak trećeg pretkola Europske lige, no koprivnički igrači su u ne odveć dobroj formi i trebat će dosta truda i muke da se slome neugodni Norvežani. Možda ne bi bilo loše da u Koprivnici bude što toplije, jer sumnjamo da bi se pri takvoj klimi nogometaši sa sjevera Europe dobro snašli.

Napadački nogomet, uz puno obavezne igre prema nazad, sa što manje nervoze i pogrešaka u dodavanjima zadnje linije i veznog reda, to bi mogla biti formula za sva tri kluba koja će u četvrtak igrati svoje uzvrate u Europskoj ligi. Frustracije navijača 'modrih' koje traju godinama zbog kojekakvih čudnih poraza produljene su za još najmanje jednu sezonu kad je Liga prvaka u pitanju. Nadajmo se da takvo nešto u četvrtak navečer neće morati proživljavati navijači Hajduka, Rijeke i Slaven Belupa.