HNS GRADI KAMP. A DJECA?

Evo kako su bijesni prosvjednici izbacili Šukera iz takta!

02.01.2014 u 15:03

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Kako što je i najavljeno, predsjednik HNS-a Davor Šuker i službeno je u društvo pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića objavio kako će Hrvatski nogometni savez na zagrebačkim Sveticama započeti gradnju nogometnog centra. Međutim, omeli su ih ljutiti prosvjednici koji će morati iseliti...

Po staroj uhodanoj šabloni darežljivi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pronašao je najbolje rješenje za Hrvatski nogometni savez i njihov trening kamp. Novi nogometni centar HNS-a, ili bolje rečeno kamp, trebao bi se izgraditi na lokaciji ŠRC Svetice koja je Zagrepčanima godinama služila za rekreaciju. S obzirom na to da je atraktivna lokacija u susjedstvu gradskog stadiona Maksimir, gdje trenira više od 1.800 djece, pitanje je što će biti s njima?

'Ustanova za upravljanje sportskim objektima predati će na upravljanje HNS-u obaju prostor s ciljem da se uredi kamp nogometne reprezentacije te da se obnove urede i obnove atletski sadržaji', rekao je Lovrić najavivši i uređenje bazena čija je izgradnja davno stala.

Davor Šuker, Ivica Lovrić, Damir Vrbanović

'Zahvaljujemo se Gradu Zagrebu i ŠRC Svetice što nam je ustupio ovu lokaciju za izgradnju kampa koji će biti na ponos svih nas. Žao mi je što nema mjesta za sve sportove… Ovo će biti kamp na ponos svih nas, nećemo ga ograditi bodljikavom žicom', kratko je na sredini ŠRC-a Svetice kazao Šuker nakon što mu je Lovrić tj. Grad Zagreb i službeno prepustio cijeli objekt.

Međutim, nezadovoljni i vidno bijesni prosvjednici među kojima je bilo rekreativaca iz svih sportova (atletika, street workout, tenis...) nisu se dali. Upadali su pitanjima o tenisu, o natječaju, o izbacivanju djece na ulicu (o tome je tportal.hr pisao; tekst pročitajte OVDJE) što je čini se izbacilo iz takta Šukera.

'Je li raspisan natječaj da se ovo prepusti HNS-u? Tko vam daje za pravo da djecu tjerate odavde? Ovaj centar nam je sve, a sada ćete nas protjerati, a ovdje će dolaziti ekipa Bentleyjima i Ferrarijima', kazao je jedan od nezadovoljnih prosvjednika na ŠRC Svetice.

'Sredstva za izgradnju odavno imamo jer nisu potrošena za Tuhelj. Uskoro ćemo maketom predstaviti cijeli ovaj kompleks. Nogomet raste iz dana u dan i nadam se da ćemo ispuniti i ostala obećanja kada su u pitanju regionalni kampovi. Moram naglasiti kako ne želimo raditi hotel ovdje', dodao je Šuker.

Kada su prosvjedi postali sve bijesniji i kada je Šuker zasut pitanjima, odlučio se povući u mir restorana Domagoj.

'Zaista ne možemo ovako razgovarati. Dođite kod mene u ured ako imate problema. Ovdje nije ni vrijeme ni način da ovako razgovaramo', kazao je Šuker napustivši travnjak.

Tako je kamen temeljac iz listopada 2008., koji je u Tuhelju postavio tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković, postao prošlost. Umjesto kampa u Tuhelju, mjestu udaljenom od Zagreba 50-ak kilometara, reprezentativci Hrvatske pripremat će se 100-tinjak metara od maksimirskog travnjaka.


Kako je Šuker izvijestio, 'na Sveticama će biti napravljen mali stadion sa dvije, tri tisuće sjedalica, sličan kao u Zenici', a usprkos luksuzu koji će imati nogometaši, ima i nezadovoljnih.

To su prije svega tenisači koji će biti u pravom smislu riječi izbačeni na ulicu!

'Atletsku stazu ćemo sačuvati, a kada je tenis u pitanju, mislim da u Zagrebu ima dovoljno teniskih terena. Želim vam puno tenisača. Nismo mi krivi što svi igraju nogomet...', u svom je stilu na pitanja nezadovoljnih trenera tenisa koji se se pojavili na presici kazao Šuker.

Kako su Lovrić i Šuker izvijestili, atletičari će nakon preuređenja Svetica imati i dalje pristup atletskoj stazi. No s obzirom na to da su, kako doznajemo, djeca koja treniraju atletiku obaviještena da ih roditelji prebace da treniraju atletiku na 15-ak km udaljenom stadionu Mladosti, sve je jasno. Zbunjujuća situacija za više od tisuću djece koja svakodnevno treniraju na Sveticama i za stotine mladih tenisača i tenisačica koji su izbačeni na ulicu.

Šuker i prosvjednici

'Ne radi se samo o tenisu, radi se o velikom broju sportova; rekreativcima, atletičarima, dečkima koji se bave work outom, starijim ljudima koji se šeću ovuda. Tenis je prvi na udaru, svih 20 terena koji su na udaru. Radi se o uništavanju svih vrsta sportova - osim nogometa. Oni (HNS) su spremni sve obećati, samo da ostvare svoje planove, a plan im je ekskluzivan nogometni dio… A svi znamo da iza svega stoji Mamić i Dinamo koji su već davnih dana uzurpirati ono što je građansko. Ovo je građansko, ovo je Maksimilijan Vrhovec poklonio građanima Zagreba za bavljenje sportom, bez izuzetka', kazao je nezadovoljni trener tenisa Toni Knežević.

Kako god se okrene, ako se ne dogodi neki veliki obrat, do veljače će se znati svi detalji oko kampa koji podupire i Uefa. Ali to nije sve...

'Moramo reći da smo svuda u gostima. I kad igramo u Maksimiru, mi smo u gostima, jer nemamo tu infrastrukturu koja nam treba da budemo svoj na svome. Zato vapimo za nacionalnim stadionom i za tim Europskim prvenstvom 2020. Ovdje će biti mali hram gdje će igrati puno dječaka i djevojčica. Sredstva imamo na računu i moramo do veljače sve napraviti', na kraju je kazao Šuker te se u društvu svojih suradnika i Bandićeve desne ruke Lovrića uputio na ručak u restoran Domagoj.

Nogometni kamp HNS-a na Sveticama i prosvjednici