U ŽIVOTNOJ FORMI

Grégory Sertić – monstruozno pojačanje za Brazil?!

14.12.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Po ocjenama koje dodjeljuje ugledni portal Whoscored.com, 24-godišnji Bordeauxov defenzivni veznjak drugi je najbolji igrač u Ligue 1 – ispred njega je samo jedan i jedini Zlatan. Dobiva li to hrvatska reprezentacija tajno oružje na deficitarnoj poziciji?

Jedanaest nastupa u prvenstvu, tri gola i tri asistencije (od čega barem po jedno od nečega u zadnje tri utakmice), postotak točnih dodavanja 84,5%, dvaput igrač utakmice. Ukupna ocjena za Grégoryja Sertića je 7,68 – daleko najviše od svih u momčadi trenera Francisa Gillota, koja trenutno zauzima sedmom mjesto u francuskoj ligi s jednakim brojem bodova kao i peti Marseille te šesti Saint-Etienne. U Europa ligi je Bordeaux ozbiljno 'tankirao', izborivši samo jednu pobjedu i čak pet poraza u susretima s frankfurtskim Eintrachtom, Maccabijem iz Tel Aviva i ciparskim APOEL-om.

Whoscored.com u Sertićevom stilu igre navodi da dodaje lopte po zemlji, voli odigravati duga dodavanja (5 preciznih po utakmici) i pucati iz daljine (2,2 puta po utakmici). Kažu i da često starta i radi prekršaje, ali statistika od 2,5 starta i 1,4 faula po utakmici (samo jedan žuti karton ove sezone) to baš i ne potvrđuje ako znamo da je riječ o defenzivnom veznjaku. A jest, jer na toj poziciji pruža najbolje partije (prosječna ocjena 7,79), iako može odigrati i nešto ofenzivnije (7,48 kao središnji veznjak).

I još Whoscored kaže da su mu najjače strane 'through balls' (dodavanja 'kroz' suparničku obranu), udarci iz daljine i startovi. Slabosti? Ništa – 'Player has no significant weaknesses', stoji u njegovom profilu... U Ligue 1 samo Zlatan Ibrahimović ima za 0,05 bolji rejting od njega – on i nitko više, pa ni fenomenalni golgeteri Falcao i Cavani. Najbliži Sertiću je Monacov Jeremy Toulalan, koji igra na istoj poziciji, s procjekom ocjena 7,63.

Ma je li to moguće? Nije li se Whoscored, koji koristi stoput provjereni matematički algoritam i podatke iz Opte, daleko najjače nogometno-statističke kuće na svijetu, malo preračunao? Je li realno da stvara toliki hype oko igrača za kojeg većina prosječnih ljubitelja nogometa u Europi nije ni čula?

Morali smo potražiti stručno mišljenje. Jer – ruku na srce – koliko nas redovito prati Bordeaux?


Florent Toniutti jedan je od najuglednijih francuskih nogometnih blogera. Surađuje s Eurosportom, a njegovu stranicu Les Croniques Tactiques opisuju kao francusku verziju enormno popularnog Zonal Markinga, već polako 'middlebrow' Spielverlagerunga i dramatično hipsterskog Generala poslije bitke.

'Sertić je nesumnjivo jedan od najboljih veznjaka u 'Le normal Ligue 1', ligi u koju ne računamo PSG i Monaco', započinje Toniutti s jasnim stavom prema 'nouveau riche' u nacionalom prvenstvu. 'Njegov trener Gillot opisuje ga kao 'Bordeauxovog Thiaga Mottu', a za mene je savršeni 'regista' za momčad kao što su Žirondinci, kojima nedostaje 'holdera' koji su odlični i u dodavanju lopte. Najveća mu je snaga to što može bez problema odigrati 'šesticu' jednako kao i 'osmicu''

OK, ako ste se sad malo pogubili u svim tim navodnicima, da prevedemo – Sertić je veznjak koji nije samo čvrst i dobar u obrambenim zadaćama, nego i u povezivanju sredine s napadom; može odigrati i kao klasični defenzivni veznjak i u nešto ofenzivnoj ulozi, gdje se od njega očekuje više kreativnosti. Nešto kao Mislav Anđelković, Mate Maleš i Marcelo Brozović u jednoj osobi.

'Naravno da Sertić, kao nijedan drugi nogometaš na svijetu, nije savršen', nastavlja Toniutti. 'Ali jako je napredovao u odnosu na prošlu sezonu, posebno u duelima jedan-na-jedan i u taktičkom smislu te može odigrati na bilo kojoj poziciji u sredini terena.'

Grégory je visok 183 cm i relativno snažne (lički korijeni...) tjelesne građe. Ako bismo mu tražili minus, najvjerojatnije bismo ga našli u igri glavom, jer rijetko dobiva zračne dvoboje i preferira osvajati lopte iznimnim osjećajem za presretanje dodavanja i bacanjem u noge suparniku kad to ne upali.

Hrvatski izborik je na zagrebačkoj utakmici s Islandom promovirao središnji trokut Modrić – Rakitić – Kovačić, koji su neki odmah prozvali 'magičnim' i stali uspoređivati s onim proslavljenim Boban – Asanović – Prosinečki. Međutim, realno je očekivati da će za susrete s jačim reprezentacijama Hrvatskoj biti potrebno 'učvršćenje' u veznom redu, kako se Modrić i Rakitić ne bi iscrpljivali u defenzivnim zadaćama nego dobili više slobode i prostora za kreaciju. Kovačić bi se mogao ubacivati i s krila, gdje bi njegov odlični dribling i ubrzanje s loptom mogli itekako doći do izražaja.

Pitanje koje se postavlja je – tko bi u tom slučaju zauzeo poziciju 'pravog' defenzivnog veznog, takozvanog 'holdera' koji je prvenstveno zadužen za razbijanje suparničkih napada? Iskusni Vukojević, koji ove sezone puno igra u Kijevu, sigurno je opcija mada je njegova igra pomalo jednodimenzionalna. Imamo i Ademija koji je nešto dinamičniji i puno je napredovao, kao i Maleša, u budućnosti vjerojatno i Radoševića. Milan Badelj u HSV-u igra kao defenzivni veznjak i osvaja dosta lopti, ali on nije igrač koji će istrpjeti puno fizičkog kontakta i kojega se može osloniti u razbijanju suparničkih kontri.

Grégory Sertić je, tvrdi Toniutti, prije 'Vukojević' nego 'Badelj' – pogotovo po tjelesnim karakteristikama. Ali usto ima i vrlo dobru tehniku i može itekako sudjelovati u kreaciji. 'Njegova idealna pozicija je iza dvojice veznjaka', tvrdi francuski analitičar. 'Bez ikakve dvojbe može i treba biti kandidat za defenzinog veznog u sustavu 4-1-4-1 ili, u paru s Modrićem ili Rakitićem, kao defenzivniji u formaciji 4-2-3-1. Osim toga, on je uistinu polivalentan igrač koji uvijek može uskočiti i na nekoj drugoj poziciji.'

Glazba za naše uši... Sertić s 24 godine očito igra u odličnoj formi i, ako je zaista toliko dobar koliko ga hvale, bit će potencijalno veliko pojačanje za hrvatsku reprezentaciju jednom kad se konačno riješi papirologija.