IDEALNI SCENARIJ

Ova bi skupina bila jackpot za Hrvatsku na SP-u!

03.12.2013 u 10:24

  • +18

Hrvatska preko Islanda do Brazila

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

S obzirom na logiku kojom su određene grupe po kojima će se ždrijebati skupine Svjetskog prvenstva 2014, nameće se nekoliko mogućih izbora, koje bi hrvatska reprezentacija - koja je preko Islanda stigla do SP-a - lakše mogla prevladati

Kada smo na našem portalu Tribina.hr pitali naše korisnike da ocijene svaku od reprezentacije koja će nastupati na Svjetskom prvenstvu, došli smo tako do nekoliko mogućih ishoda ždrijeba koji bi bili sjajni za našu reprezentaciju. OVDJE pogledajte kako su po razini snage poredane sve reprezentacije.

Iz prve, one najjače skupine gotovo su svi suglasni da je najslabiji protivnik Švicarska s razinom snage 6.4, koja osim što je kvalitetom najslabija, negira mogućnost da se izvuče Francuska. Iz treće skupine idealan bi protivnik bila Kostarika, dok bi iz 'afroameričke' skupine najslabiji protivnik trebao biti Alžir, s razinom snage 5.6.

Jakosne skupine pa ždrijeb

FIFA će u utorak 3.12. službeno objavi jakosne skupine, a ždrijeb će se održati u petak 6. prosinca u 17 sati po hrvatskom vremenu

Stoga, idealna bi skupina za Hrvatsku bila: Švicarska, Hrvatska, Kostarika, Alžir.

Osim te grupe, jednako bi tako prihvatljiva bila i ona gdje je nositelj Belgija (razina snage 7.0), kojoj bi se iz druga dva pota pridružile ekipe Hondurasa (razina snage 5.1) i Ekvadora (razina snage 5.8).

No, barem što se prve skupine tiče, drugačiju je logiku upotrijebio naš član JoHayes, koji smatra da bi najbolji ždrijeb bila reprezentacija koja je aktualni europski i svjetski prvak:

'Prva jakosna skupina nam ne može dati lakog protivnika, bez obzira koja od tih reprezentacija bude na suprotnoj strani. Švicarska zvuči najpoželjnije, Njemačku smo pobjeđivali, pa je neki nazivaju i mušterijama, a tu je i naš poznanik iz kvalifikacija, Belgija. Kratkim pogledom na tu grupicu vidimo da su to redom reprezentacije iz samog vrha svjetskog nogometa. Nemojmo se zavaravati i pomisliti da ćemo ući u neku utakmicu kao favorit, pa čak i protiv Švicarske. Onda, od sveg tog 'zla', koje je najmanje?

Ako bi ja birao našeg suparnika, to bi bila reprezentacija Španjolske, možda i najveće zlo od svih. No, postoje i određeni razlozi za njihov odabir, točnije dva. Protiv njih nemamo što izgubiti, pobjeda se nikako neće očekivati, pritiska neće biti i sve osim poraza je ravno državnom prazniku, jer ipak igramo protiv trenutnih svjetskih i europskih prvaka. Prvaka koji su daleko od svojih najboljih, nepobjedivih partija od prije nekoliko godina. Ne govorim to zbog poraza od Brazila na Kupu Konfederacija prošlo ljeto, već zbog njihove prilično sterilne i neopasne igre (u usporedbi s tim kako su prije igrali). Previše je zvjezdica na klupi željnih utakmica i Del Bosque ima težak zadatak sve njih zadovoljiti dovoljnom minutažom.

Obrana sa Piqueom i Ramosom djeluje veoma šuplje, a njih dvojica iz kola u kolo u svojim klubovima rade početničke pogreške, ne opravdavajući epitete ponajboljih stopera današnjice. Doduše veliki plus im se izrodio državljanstvom Diega Coste, pa treba vidjeti kako će se on uklopiti u Furijin sustav igre. Da se razumijemo, ta njihova, kako je nazivam, loša igra je još uvijek za jednu klasu iznad naše. Drugi dio priče zbog kojeg bi upravo Španjolce se krije u FIFA-inim regulacijama za skupine. Naime, u jednoj grupi se ne smiju naći više od dvije europske reprezentacije. Sve je jasno, oboje nastupamo pod UEFA-inom zastavom i time bi izbjegli za nas uvijek neugodne Francuze, koji su najlošija europska reprezentacija na svjetskom, barem gledano po koeficijentu.'