ZAHTJEV FIFI

Međunarodna peticija: Zabranite Šimuniću nastup u Brazilu

26.11.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Međunarodni portal specijaliziran za online peticije, Change, pokrenuo je peticiju u kojoj se traži od krovne nogometne udruge Fife da hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću bude zabranjen nastup na Svjetskom prvenstvu

Šimunićev poklič 'za dom spremni' na maksimirskom stadionu daleko je odjeknuo. Svi svjetski mediji su se raspisali o tome, Državno je odvjetništvo već kaznilo hrvatskog reprezentativca kaznom od 25 tisuća kuna, a sada se na portalu koji je specijaliziran za online peticije Change pojavila inicijativa da se Josipu Šimuniću zabrani nastup u Brazilu. Peticiju je pokrenula organizacija Nefesh Haya koja se bori za edukaciju o Holokaustu i genocidu i buđenju svijesti protiv govora mržnje.

U peticiji se traži od Fife da Šimuniću zabrani nastup na predstojećem svjetskom nogometnom prvenstvu.

'Poštovani članovi Fifa odbora i Fifa,

Hvala vam što ste napokon pokrenuli disciplinski postupak protiv Šimunića i Hrvatskog nogometnog saveza. U potpunosti podupiremo vaše poteze i želju da što prije istražite cijeli slučaj', stoji između ostalog u tekstu obrazloženja zašto Fifa treba kazniti Šimunića te se još objašnjava povijest spornog pokliča.

'Zamislite da netko iz njemačke reprezentacije u Berlinu izgovori 'Sieg, heil'. Bio bi to veliki skandal i svijet bi vjerovao kako se vraća vrijeme nacizma', među ostalim stoji u obrazloženju te se traži da Fifa ne samo novčano kazni Šimunića, već da mu zabrani nastup na prvenstvu u Brazilu.