LOŠE SE PIŠE

Svjetski mediji: Šimunić slavio ustaškim pokličem

20.11.2013 u 18:53

Bionic
Reading

Svjetski mediji raspisali su se o Josipu Šimuniću i njegovom pokliču 'Za dom spremni'. Umjesto o uspjehu hrvatske reprezentacije, mediji se najviše bave Šimunićevim potezom

Nema svjetskog medija koji nije prenio priču s kraja utakmice između Hrvatske i Islanda kada se Josip Šimunić latio mikrofona i poveo uzvicima 'Za dom spremni'. ESPN navodi nakon su 'Hrvati pobjedu proslavili pronacističkim skandiranjem' te objašnjavaju povezanost pokliča te ustaškog pokreta.

I ostali su mediji svojim čitateljima objašnjavali povezanost povika 'Za dom spremni' i ustaškog pokreta.

Slično kao ESPN piše i britanski Metro, kao i Daily Mail, koji citiraju Šimunićeve riječi koji je rekao kako 'ništa loše nije učinio'. Njemački Spiegel također se osvrnuo na bivšeg dugogodišnjeg igrača berlinske Herthe.


'Šimunić slavio ustaškim pokličem', stoji u tekstu njemačkog Spiegela. 'Josip Šimunić šokirao je sve. Bivši igrač iz Bundeslige proslavio pobjedu Hrvata nad Islandom starim ustaškim pozdravom. Tridesetpetogodišnji igrač nije požalio zbog toga', piše njemački Spiegel.

Associated Press, baš kao i BBC te telegraph.co.uk, također donosi priču o 'pronacističkom skandiranju', baš kao i američke TV postaje CBS i NBC, dok drugi američki medij, SB Nation pod naslovom – Hrvatski reprezentativac poveo kontroverzno navijanje te se pitaju je li to patriotizam ili govor mržnje. Mediji pišu također kako je Hrvatska već ranije bila kažnjena zbog raznih iščašenih oblika ponašanja te naglašavaju kako zasad nema službenih indicija kako će Hrvatska biti kažnjena, no ne skrivaju zgroženost događajima na Maksimiru.

Oglasili su se i australski mediji, a The Sydney Morning Herald pod naslovom 'Aussie Joe Šimunić u svađi zbog Nazi-pjesme', podsjeća i na zlo koje su tijekom Drugog svjetskog rata radile Ustaše, ali i da je Šimunić prve nogometne korake radio u Melbourne Knightsu.

U svakom slučaju, svjetski su mediji zabilježili ovu Šimunićevu gestu. Pametnome dosta.