PREDNOST ILI MANA?

Ne treba zabraniti igranje utakmica na velikim visinama

23.07.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Igranje nogometa na velikoj visini ne treba zabraniti ako ekipe koje dolaze igrati dođu odmah prije utakmice i odu odmah poslije, izjavio je šef ekipe koja je vodila istraživanje u Boliviji

Protivnici igranja nogometnih utakmica na velikim visinama tvrde da to daje prednost igračima naviknutima na razrijeđeni zrak pa je FIFA zabranila sve utakmice na više od 2.750 metara nadmorske visine u prosincu 2007. godine.

'Prema istraživanjima, razdoblje aklimatizacije nije potrebno. Nema razloga za zabranom igranja nogometa na velikim visinama', izjavio je Ivo Eterović, šef medicinskog povjerenstva bolivijskog nogometnog saveza.

Međutim, FIFA je privremeno ukinula zabranu u svibnju 2008. dopuštajući više istraživanja o tome problemu. No listopadu će ići prijedlog da se nogometne utakmice na velikim visinama igraju nakon dvotjednog razdoblja aklimatizacije.

Eterović je međutim kazao: 'Dolazak ekipe svega par sati prije utakmice i odlaženje odmah nakon, najbolji je način na koji visina ne utječe na igrače.'

'Fiziološki, ljudsko tijelo počinje odgovarati na visinu četvrti ili peti sat po dolasku', rekao je Eterović.

Bolivija igra svoje međunarodne utakmice na stadionu Hernando Siles u La Pazu, na 3.600 metara nadmorske visine, gdje je i porazila Argentinu 6:1 u kvalifikacijama za SP 2010. 1. travnja.
Ekvador, koji je pobijedio Argentinu 2:0 na domaćem terenu u lipnju, igrao je na 2.850 metara na stadionu Atahualpa u Quitu u Peruu, ponekad utakmice igra u Cuzcu na 3.400 metara, a Kolumbija u Bogoti na 2.650 metara.

Prema FIFA-i, stadion Hernando Siles drugi je najviši stadion na svijetu. Najviši, na 4.380 metara nadmorske visine, u peruanskim Andama, stadion drugoligaša Union Minasa u rudarskom mjestu Cerro de Pasco.