NA MIROGOJU

Posljednji oproštaj s Dražanom Jerkovićem

15.12.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Na komemorativnom skupu u Maksimiru, a potom i na groblju Mirogoj, u ponedjeljak su brojni prijatelji i suradnici došli reći posljednje zbogom Dražanu Jerkoviću, jednom od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena

Brojni prijatelji, ljubitelji nogometa, sportski djelatnici i štovatelji u ponedjeljak su došli posljednji put pozdraviti neponovljivog Dražana Jerkovića. Po mišljenju mnogih, Dražan je bio jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena koji je 1962. postao i najbolji strijelac SP-a u Čileu, ali i završnice Eura 1960. u Parizu.

Jerković je slavu stekao u zagrebačkom Dinamu, za koji je odigrao 315 utakmica, a zabio 300 golova. Jerković je bio tehnički direktor, a od pomoćnog napredovao je i do glavnog trenera prve momčadi. U trenerskom poslu oprobao se i na klupi reprezentacije bivše države, s kojom je na Mediteranskim igrama 1971. osvojio zlatnu medalju. Taj ga je uspjeh doveo i do mjesta izbornika seniorske momčadi Jugoslavije.

Ipak, puno veću čast dobio je 1990. godine, kada je u vrijeme raspada bivše države hrabro sjeo na klupu Hrvatske i vodio je protiv reprezentacije SAD-a. Jerković je bio i trener Zagreba te sportski direktor vinkovačkog Dinama i Zagreba.

'Imao sam sreću biti u njegovoj blizini gotovo 50 godina. Prvi put vidio sam ga 1959, Dinamo je igrao protiv Zvezde, a Jerković je škaricama zabio prvi gol, pa još jednim škaricama pogodio stativu. Imao je neponovljiv osjećaj za gol, takav igrač se više ne rađa. Bio je pravi vođa, pravedan, veći autoritet i od trenera. U zadnjim razgovorima s njime osjetio sam tugu, koju je on vješto skrivao. Povukao se, ali bio je i marginaliziran od svojih najvećih ljubavi, kluba i reprezentacije. No ostao je principijelan do kraja i uspravan kao katedrala', rekao je Slaven Zambata na komemoraciji na Dinamovom stadionu u Maksmiru.

Emotivan nastup imao je i Tonko Vukušić, koji je s njim radio u Cibaliji.
'Bila je čast biti prijatelj i suradnik takvom čovjeku. Ostavio je dubok trag u Slavoniji, u to vrijeme roditelji su djeci davali ime po Draži', plačući je rekao Vukušić.

Među okupljenima bili su predsjednik HNS-a Vlatko Marković te Jerkovićevi suigrači Lamza, Zambata, Čerček, Škorić, Gračanin. Od mlađih, tu su bili Vlak, Ladić, Kasalo, Pakasin, Jurčević. Bio je tu i Igor Štimac, koji je dodao da je sretan što je upoznao Jerkovića, koji je utjecao i na njegovu karijeru. No, pitanje je bi li Štimac došao da se braća Mamić nisu zaputila u Južnu Ameriku.