CRNO NA BIJELO

Brojke ne lažu; Igor Štimac je najlošiji izbornik dosad!

15.10.2013 u 22:54

Bionic
Reading

Kada se sagledaju svi kvalifikacijski ciklusi u kojima je Hrvatska dosad sudjelovala, ovaj aktualni, pod vodstvom Igora Štimca, po svim je statističkim kategorijama najlošiji

Na našem smo portalu Tribina.hr izračunali tri stvari tijekom pet kvalifikacija za Europsko, te pet za Svjetsko prvenstvo. Najbolji je ciklus bio onaj iz 2008., kada je izbornik bio Slaven Bilić, dok je najgori ovaj, koji je upravo završio, kojim je s klupe kormilario Igor Štimac. Kao relevantne brojke uzeli smo prosjek osvojenih bodova po susreta, prosjek postignutih golova, te ukupnu gol-razliku. Štimčeva je Hrvatska najlošija u sve tri kategorija, a ovo je analiza svih kvalifikacijskih ciklusa:

1996. (Ćiro Blažević): 2.3 boda po utakmici, 2.2 gola po utakmici, gol razlika +17
1998. (Ćiro Blažević): 1.875 bodova po utakmici, 2.125 golova, gol-razlika +5
2000. (Ćiro Blažević): 1.875 bodova po utakmici,1.625 golova, gol-razlika +4
2002. (Mirko Jozić): 2.25 bodova po utakmici, 1.875 golova, gol-razlika +13
2004. (Otto Barić): 2 boda po utakmici, 1.5 golova, gol-razlika +8
2006. (Zlatko Kranjčar): 2.4 boda po utakmici, 2.1 golova, gol-razlika +16
2008. (Slaven Bilić): 2.41 bodova po utakmici, 2.33 golova, gol-razlika +20
2010. (Slaven Bilić): 2 boda po utakmici, 1.9 golova, gol-razlika +6
2012. (Slaven Bilić): 2.2 bodova po utakmici, 1.8 golova, gol-razlika +11
2014. (Igor Štimac): 1.7 bodova po utakmici, 1.2 golova, gol-razlika +3 

Iako su brojke na početku govorile drugačije, Hrvatska je sada u lošoj poziciji, a kako se trebalo postaviti analizirao je korisnik cehtunger:
'U čemu je zapravo problem? Zašto više nego ikada svi prozivaju savez i izbornika i traže njihovu cjelokupnu smjenu, ako ne i više od toga? Ako se malo odmaknemo od suhoparnih brojki i floskula kako je samo rezultat bitan i bacimo pogled na samu igru situacija je skoro pa beznadna. Nažalost, u početku su rezultat i bodovi bili tu te se sve kritičare moglo vrlo lako utišati, no kako se pokazuje, to je samo odgađanje neminovnog i izazivanje još veće katastrofe. Nitko nije očekivao da će kvalifikacije proći bez kikseva i neočekivanih gubitaka bodova, no puno više zabrinjavaju one utakmice koje smo dobili.

Gotovo u niti jednoj od tih protivnik nije nakon utakmice mogao reći – 'Bolji su i nismo ništa mogli!' – već su razmišljali o propuštenim prilikama za bolji rezultat. To je situacija u kojoj reprezentacija već dugo nije bila. Da, bilo je kikseva i loših rezultata, ali kad se pobjeđivalo to se uglavnom činilo jer smo zaista bili bolji i kvalitetniji. I koliko god netko tupio o važnosti konačnog rezultata, sumirano, on je samo rezultat prikazane igre. I sada kada stvari stižu na naplatu, umjesto da ulazimo u taj play-off s uzdignutom glavom, da možemo s pokrićem govoriti kako je Belgija vrhunska i zasluženo prva i ono najvažnije, da ostali strepe od nas, mi smo u situaciji kada smo mi ti koji strepimo i defetistički gledamo u tablice te računamo kako izvući najlakšeg protivnika.

Najgore od svega je što smo se praktički doveli u bezizlaznu situaciju. Čak i kada znamo sve te probleme, što trenutno učiniti? Ostaviti Štimca i nadati se da se igračima jako ide na odmor u Brazil, te da će uzeti stvar u svoje ruke i plasirati nas na prvenstvo, nešto slično kao protiv Turske u prošlom ciklusu? Ostaviti Štimca i do kraja prvenstva pa ga onda mijenjat, jer plasmanom bi zapravo napravili zacrtano, a eventualan loš rezultat tamo tako i tako ne bi bio smatran tragedijom, a neki zapaženiji rezultat ionako nije realnost. Zapošljavati novog izbornika prije dodatnih kvalifikacija je suludo. To učiniti nakon eventualnog plasmana dalo bi novom izborniku nešto vremena za pripremiti momčad, ali započinjanje izborničkog posla s velikim natjecanjem nije baš najsretnija praksa, jer ga stavlja pod pritisak da pokaže nešto, a ovaj pak ne može zauzeti stav da njegov pravi posao zapravo počinje tek nakon tog prvenstva.

Bila se spominjala i ideja o privremenom izborniku. Iskreno ta ideja se na prvu ne čini toliko loša u ovom trenutku, ali ipak... Nije potrebno naglašavati koliko je pristup odlaska na najveće svjetsko natjecanje s 'privremenim izbornikom' loša ideja, no nije isključeno da izazove pozitivan efekt (treba provjeriti što radi Roberto di Matteo trenutno...). Uostalom, sami smo si krivi što smo u ovoj situaciji, jer smo se dali zavarati brojkama (iako one zapravo nikada ne lažu, samo je pitanje jeste ih uzeli sve u obzir) i pričama o tome kako je samo rezultat važan. No, sada i one govore ono što smo od početka naslućivali: DA, ovo je NAJGORI kvalifikacijski ciklus!'

Utakmicu Hrvatske i Škotske te komentare o kvalifikacijskom ciklusu možete napisati na portalu Tribina.hr