UTJEHA SU DODATNE KVALIFIKACIJE

Najlošije hrvatske kvalifikacije okončane porazom u Škotskoj

15.10.2013 u 22:50

  • +12

kvalifikacije za SP: Škotska - Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić / PIXSELL

Bionic
Reading

Porazom 2:0 od Škotske u Glasgowu, hrvatska nogometna reprezentacija završila je ove kvalifikacije. Statistički - najlošije, s tri poraza i tek nešto više od 50 posto osvojenih bodova. No, što je najvažnije - SP još uvijek nije izgubljen, jer do njega se može preko dodatnih kvalifikacija. Ali Štimac mora shvatiti - ne i s ovakvom igrom

Iako je čak 12-orici igrača, a među njima Modriću i Mandžukiću, prijetio drugi žuti karton, to jest mogućnost da izostanu s prve utakmice dodatnih kvalifikacija, izbornik Štimac riskirao je te u dvoboj protiv Škota ušao s gotovo svim raspoloživim snagama. Jedino iznenađenje bilo je postavljanje Nikole Kalinića u startnih 11.  No, prema prikazanom, Kalinić je bio jedan od boljih hrvatskih igrača u prvom dijelu. Već u četvrtoj minuti imao je Kalinić dobar prodor, potom je i u 12. minuti čekao Srnin ubačaj, a i u 23. minuti nije najbolje reagirao nakon Mandžukićeve varke.

Međutim, kao i u prethodnim utakmicama, u obrani je bilo puno više propusta. Nakon izgubljene lopte na sredini terenra te ubačaja s lijeve strane, Snodgrass je pokraj Lovrena uspio glavom matirati Pletikosu za vodstvo Škotske 1:0. Isti igrač samo tri minute kasnije bio je u još jednoj prilici, ali ovog puta Pletikosa je uspio, uz pomoć vratnice, gurnuti loptu van terena. I kako su te greške - uobičajene, tako su stigli i uobičajeni povici s tribina Hampden Parka, na kojima se okupilo više od tisuću hrvatskih navijača - 'Štimac, odlazi'.

U nastavku gotovo ista slika. Naši su bili ti koji su gospodarili terenom, ali bez konkretnijih prilika. I zato je Štimac u 59. minuti umjesto Kalinića priliku dao Eduardu da Silvi. I baš je Šahtarov napadač, nakon odličnog proigravanja Nike Kranjčara, imao najbolju priliku za naše u drugom dijelu. Međutim, lopta mu je bila 'prebrza', pa je nije dobro zahvatio i pogodio je samo vanjski dio mreže.

Škoti su se, naravno, mudro branili i čekali priliku u nekakvoj kontri. A takvu su dočekali u 72. minuti kada je Vida prekršajem zaustavio Anyja, za što je sudac pokazao na bijelu točku. I opet nesmotrenost naših. Nakon što je Pletikosa obranio udarac Bannana, najbrži na lopti bio je Naismith koji je pogodio za 2:0.

Do kraja, naravno, više nije bilo nikakvih pomaka, a naši su dopustili Škotima da nakon 2009. i pobjede nad Makedonijom upišu još jednu pobjedu s dva gola razlike.

Hrvatska je, dakle, kvalifikacije završila na loš način. U četiri utakmice upisali su naši tri poraza, uz jedan remi, no još je lošija igra naših. I pitanje je koga će ždrijeb u ponedjeljak dodijeliti Štimčevoj družini, odnosno, hoće li se nešto popraviti u igri naših do sredine studenog.

Snodrgass je zabio za 1:0
SP kvalifikacije Europa, Skupina A, 10. kolo
Škotska 2 0 Hrvatska
Strijelci
1:0 S. Naismith (73')
Sastavi
A. McGregor
G. Hanley
R. Martin
C. Mulgrew
A. Hutton
B. Bannan (89' C. Burke)
I. Anya (77' G. Dorrans)
J. Morrison
R. Snodgrass (82' J. McArthur)
S. Naismith
S. Brown
S. Pletikosa
V. Ćorluka
I. Strinić
D. Vida
O. Vukojević
L. Modrić
D. Srna
N. Kranjčar (69' I. Perišić)
M. Mandžukić (80' N. Jelavić)
N. Kalinić (59' E. Da Silva)
D. Lovren
Žuti kartoni
J. Morrison 55'
O. Vukojević 46'
Skupina A
Srbija Makedonija 5:1
Belgija Wales 1:1
Škotska Hrvatska 2:0
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Belgija 10 8 2 0 26
2. Hrvatska 10 5 2 3 17
3. Srbija 10 4 2 4 14
4. Škotska 10 3 2 5 11
5. Wales 10 3 1 6 10
6. Makedonija 10 2 1 7 7
Sljedeće utakmice