KRALJ PRIMERE

Kakva statistika; Rakitić po svemu bolji od Modrića!

25.09.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon pet kola španjolskog prvenstva, Ivan Rakitić ističe se kao jedan od najboljih veznih igrača cijele lige jer po tri bitne kategorije – ukupna dodavanja, ključna dodavanja i centaršutevi – spada u top 10 igrača cijele lige

Ivan Rakitić preuzeo je sve konce Sevilline igre u vlastite ruke! Potvrđuje to i činjenica da je dobio kapetansku vrpcu kao i statistika nakon pet kola Primere, gdje hrvatski reprezentativac dominira u gotovo svim kategorijama važnima za vezne igrače.

Sa 3,2 točnih centaršutova po utakmici Rakitić je zasada najbolji igrač lige, što samo potvrđuje koliko su opasni prekidi koje on izvodi. Također (kako i graf pokazuje), sa 2,8 ključnih dodavanja po susretu Rakitić spada u sam vrh prvenstva, kao i po kategoriji ukupnih dodavanja, po kojem je veznjak na devetom mjestu s 62,6 dodavanja po susretu.

Uspoređujući njegove brojke s onima Luke Modrića, Rakitić je u svim kategorijama značajno bolji, osim u postotku točnih dodavanja, gdje Modrić s visokih 92 % točnih dodavanja spada u sam vrh lige. No ni Rakitić nije loš sa 84,3 %. I obrambeno Rakitić s tri presječene lopte po susretu spada među 20 najboljih igrača lige, pa se vidi da je i defanzivno aktivan.

Po svim statistikama, Ivan Rakitić dominira Primerom

Ono što je za Sevillu najveći problem činjenica je da nitko ne prati Rakitićev učinak. Sa samo dva osvojena boda posljednji su na ljestvici, a ljetni igrački egzodus značajno je oslabio njihove redove. Iako su prihodovali gotovo 100 milijuna eura, nitko od igrača koji su pristigli u klub još nije uspio na terenu pokazati ono što su dobivali u napadu od Alvara Negreda (otišao u City), na desnom krilu od Jesusa Navasa (također otišao u City) te na poziciji zadnjeg veznog od Garyja Medela (otišao u Cardiff) i Geoffreyja Kondogbije (otišao u Monaco).

Luka Modrić, s druge strane, uživa u uspješnom početku sezone svoga kluba, a iako je njegov učinak na prvi pogled manji, on je jako značajan, ako se uzme u obzir pozicija koju okupira. Modrić igra povučenije pa su njegove lopte često tek one kojima se započinje akcija, te stoga ne treba čuditi da je jedan od najboljih igrača po postotku točnih dodavanja. Kako je Real pun velikih zvijezda, Modrić tamo ima značajno manje ovlasti i sasvim drugu ulogu u momčadi, kao što brojke i sugeriraju. No, ona ljestvica koja je najvažnija, a tiče se osvojenih bodova – po njoj je Modrić, tj. njegov Real Madrid, daleko ispred Seville.

Ono što je najvažnije, ova statistika sugerira da je riječ o dva potpuno drugačija vezna igrača, čiji se učinak na različitim pozicijama može optimizirati i u dresu reprezentacije.