SPEKTAKL U SALZBURGU

Oprostio se Niko Kovač, debi Pranjića za Bayern

10.07.2009 u 20:38

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativac Niko Kovač oprostio se od profesionalnog igranja nogometa u petak, na prijateljskoj utakmici između njegova Red Bulla i Bayerna u Salzburgu

U 15. minuti utakmice sudac je prekinuo dvoboj između austrijskog prvaka Red Bulla i najtrofejnije njemačke momčadi Bayerna, a 32 tisuće ljudi u Red Bull Areni ustalo je i zapljeskalo. Niko Kovač, požrtvovani veznjak, oprostio se od profesionalnog nogometa. Cvijeće, skandiranje i pljesak s tribina te počasni krug bivšeg kapetana Hrvatske…

Niko je karijeru počeo 1989. godine u Herthi Zehlendorf. Nakon toga je nastavio u Herthi, Bayeru, Hamburgu i Bayernu, s kojim je stigao u dvije sezone do Interkontinentalnog kupa, naslova prvaka Njemačke i kupa. Posljednje tri sezone je proveo u Red Bullu gdje je sakupio 78 nastupa te pritom postigao devet pogodaka, osvojivši dva naslova prvaka Austrije.

Legendarni kapetan u hrvatskoj je reprezentaciji proveo punih 12 godina. Debitirao je u prosincu 1996. protiv Maroka, odigrao 83 susreta i postigao 14 golova. S hrvatskom nogometnom reprezentacijom nastupio je na svjetskim prvenstvima u Južnoj Koreji i Japanu 2002. i Njemačkoj 2006. te na europskim prvenstvima u Portugalu 2004. te Austriji i Švicarskoj 2008.

Treba spomenuti da je na utakmici u dresu Bayerna debitirao i Danijel Pranjić, dok drugo pojačanje minhenskog prvoligaša Ivica Olić nije bio u sastavu. Olić nema pravo nastupa zbog tučnjave s Hoffenheimovim igračem Eduardom tijekom pripremne utakmice 14. siječnja 2009. Tada ga je Njemački nogometni savez kaznio neigranjem u dvije službene i tri prijateljske utakmice.

Utakmica je završila 0:0.