JAKI PROTIV JAKIH

Razlozi zašto utakmica protiv Lihtenštajna nema smisla!

14.08.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Sve jake nogometne reprezentacije, u koje Hrvatska nedvojbeno spada, izabrale su prijateljske utakmice protiv također jakih reprezentacija. Iz naše skupine, Srbija protiv Kolumbije, a Belgija protiv Francuske, a Hrvatska protiv Lihtenštajna… i to nema puno smisla!

Prije utakmice Hrvatske i Lihtenštajna pitali smo na našem community portalu Tribina.hr - može li se iz te utakmice izroditi išta dobro? Odgovor gotovo pa da je unison – ne može!

Zašto Hrvatska ne treba igrati protiv reprezentacije poput Lihtenštajna, objasnio je baiso:
'Gostovanje u Srbiji bit će uvjerljivo najteže zbog svima nam znanih razloga. Naši nogometaši su profesionalci i ne bi trebali nasjedati na potencijalne provokacije s tribina, ali opet s druge strane, emocije su zeznute i nikad ne znate kad će izbiti na površinu, stoga valja biti oprezan i prije svega, psihički pripremiti momčad do najveće razine strpljivosti. Stoga možemo računati na vatrenu atmosferu i veliki pritisak s tribina, a Lihtenštajnci mi ne djeluju kao fanatici, već kao kazališna publika

Lihtenštajn sigurno ne preferira napadački nogomet, već se skromno postavljenim bunkerom brane cijelu utakmicu. Srbija sigurno neće udariti bunker, već će vjerujem igrati mnogo otvorenije, a naročito će teško biti odbiti prve nalete Đuričića, Markovića i društva. Protiv Lihtenštajna ćemo prema tome igrati vrlo ofenzivno što bi u Beogradu po meni bilo sasvim krivo. Najvažnije je da u Beogradu imamo čim veći posjed lopte i da kontroliramo utakmicu, ali igrati ofenzivno kao u Vaduzu moglo bi donijeti rani pogodak domaćina i gotovo bezizlaznu situaciju za nas.

Utakmica protiv Lihtenštajna; koliko je Hrvatskoj trebala?


Ukoliko je jedan od razloga zašto je odabran baš Lihtenštajn proba novih igrača, onda je i taj razlog potpuno promašen. Što nam znači dati Rebiću ili Miliću priliku u Vaduzu? Istina je da ćemo tamo imati mnogo više prostora i da će Miliću dobro doći za stjecanje samopouzdanja u igri prema naprijed, ali opet, u Beogradu tako neće biti. Nama treba generalna proba i reprezentacija koja se spremna potući makar i na prijateljskoj. To je pravi 'hic Rhodus, hic salta' za naše debitante. Baciti ih u vodu i neka se sami nauče plivati.

Stoga, da se mene pita, odabrao bih neko teško gostovanje tipa Izrael ili Albanija. Prioritet bi bio pronaći užareno grotlo stadiona, svojevrsnu simulaciju atmosfere u Beogradu te dovoljno borbenu i natjecateljsku momčad koja bi prisiljena hukom s tribina napadala i pod svaku cijenu željela zabit gol. Zato je ovo gostovanje u Vaduzu potpuni promašaj.'

S kime će igrati naši protivnici, napomenuo je i Crophantom:
'Nakon ove utakmice čekaju nas Srbija i Belgija. Belgijanci će se pripremati u ogledu s Francuskom, a Mihajlović, koji nije ništa bolji izbornik od Štimca, ali barem ima hrabrosti i šalje svoje 'trupe' na Kolumbiju! Jako se bojim tih protivnika, Srbije zbog gostujućeg terena, a Belgije jer mislim da je trenutno daleko bolja od Hrvatske! A imati će i jače protivnike na provjere kakvo je stanje, igrati će utakmice iz kojih će moći izvući neke pouke! Navijači će moći uživati u tim utakmicama, a treneri vidjeti kako se njihovi igrači nose s Riberyjem ili Falcaom. A mi ćemo gledati koliko je dobar Peter Jehle, vratar Lihtenštajna!

Dakle da zaključim, Hrvatska će ovu utakmicu dobiti, Štimac će opet sipati mudrosti o veličanstvenoj igri i snazi koju ima njegova reprezentacija, a Srbiju ćemo svi čekati u punom zanosu! Samo da se tamo ne ponovi Škotska, no, možda se do onda Fortuna vrati s godišnjeg!'