ZAHVALIO SE DINAMU

Migliore: 'Odlazim, u Hrvatskoj se ne osjećam ugodno'

06.08.2013 u 14:11

Bionic
Reading

U intervjuu za argentinske medije Pablo Migliore potvrdio je da napušta Dinamo, ali je ostao nedorečen po pitanju razloga za povratak u domovinu

Baš u trenucima dok je Dinamo igrao utakmicu s luksemburškom Folom, njegov dojučerašnji golman i miljenik navijača telefonom se uživo javljao u program argentinske televizije TyC Sports. 'Postoji hrpa razloga zašto se ovdje ne osjećam ugodno', rekao je Pablo Migliore. 'Dinamu ništa ne zamjeram, zahvalio bih se klubu što mi je pokušao pomoći, ali ja sam osoba kojoj je potrebna obitelj.'

SAM KELLY:
Jako sam iznenađen njegovom odlukom. Mnogi su, uključujući i mene, mislili da sigurno nije slučajno što je otišao u Hrvatsku, zemlju koja nema ugovor o izručenju s Argentinom.

Po nekim informacijama, Miglioreov otac teško je bolestan i to ga je nagnalo na odluku da se vrati ili mu barem pomutilo razmišljanje. 'Razgovarao sam s ocem i on me je pokušao odvratiti, rekao mi je da ostanem u Hrvatskoj, ali u glavi nikad nisam ni napustio Argentinu', rekao je.

Drugi izvori s kojima smo razgovarali uvjereni su da je u pozadini svega nešto drugo. Naime, Migliore je ključni čovjek u istrazi organiziranog kriminala vezanog uz argentinski nogomet, tijekom koje je privedeno već više od 50 osoba – o tome, kao i pravim razlozima zašto je 'El Loco' morao napustiti Argentinu, već smo detaljno pisali.

Iako su i istraga i sudski proces još u tijeku, golman je ishodio dozvolu suca da napusti zemlju i potpiše za Dinamo. Argentinski mediji spekulirali su da je Miglioreov odvjetnik izborio nagodbu po kojoj je nogometaš otkrio neke detalje o zajedničkom zločinačkom poduhvatu igrača i službenika Boca Juniorsa te pripadnika njihove skupine 'barra brava'. Nakon njegovog uhićenja krajem ožujka, uslijedila je prava lavina drugih, između ostalih i Carlosa Mechettija, voditelja klupskog odjela za članstvo. On je preko odvjetnika uložio formalni prigovor na odluku suda da se Miglioreu dopusti napuštanje zemlje, navodeći da postoji osnovana sumnja kako je zauzvrat odao neka imena...

O tome se i dalje spekulira, a sada i o tome je li možda netko iz miljea u kojem se golman kretao vršio pritisak na njegovu obitelj i(li) na njega samoga dok je boravio u Zagrebu. Policijska i sudska istraga nisu ni blizu kraja, a ni Miglioreva uloga u svemu nije još do kraja razjašnjena. U telefonskom intervjuu za TyC Sports nogometaš je poručio: 'Nije me briga što drugi misle. Svjestan sam da bi moglo biti posljedica ako se vratim u zemlju, ali uvjeren sam da napuštanjem Hrvatske donosim ispravnu odluku.'

Engleski novinar Sam Kelly, inače dopisnik ESPN-a iz Buenos Airesa, ranije nam je rekao kako je siguran da se Migliore neće vraćati u Argentinu. 'Ako se vrati, na kraju će vjerojatno ipak završiti u zatvoru nakon što se rasvijetli cijeli slučaj. Ne vjerujem da bi mu ovdje život bio u opasnosti kad bi se vratio, jer najopasniji ljudi su oni s kojima je prijatelj – ako ih nije izdao, nema se čega bojati osim zatvora.'


Sada Kelly kaže: 'Jako sam iznenađen njegovom odlukom. Mnogi su, uključujući i mene, mislili da sigurno nije slučajno što je otišao u Hrvatsku, zemlju koja nema ugovor o izručenju s Argentinom.' Istinu zašto se Migliore odlučio vratiti i zašto se nije osjećao ugodno Hrvatskoj možda nikad nećemo saznati, ali dojam je da ovo nije zadnje što ćemo čuti o njemu.

Sada Dinamo mora u vrlo kratkom roku pronaći zamjenu ako ne želi da mu protiv Sheriffa u pretkolu Lige prvaka brani sasvim neiskusni Oliver Zelenika, koji je jučer debitirao za klub u susretu s Folom, a prethodnu sezonu proveo je na posudbi u Rudešu. Prema medijskim najavama to bi trebao biti Dario Krešić, rezervni vratar moskovskog Lokomotiva koji je i ranije bio u kombinacijama za dolazak u Maksimir: izvori bliski klubu tada su tvrdili da je procijenjen kao nedovoljno dobar, a struka se odlučila za Slovaka Jana Muchu, kojemu je istekao ugovor s Evertonom. Međutim, Dinamov 'šef' insistirao je na dovođenju Migliorea.

Mucha je u međuvremenu počeo letjeti na Krilima Sovjeta, odnosno našao je angažman u klubu takvog imena iz ruske Samare, a za Krešića će Dinamo morati i nešto platiti Lokomotivu: prema Transfermarktu, tržišna cijena golmana koji je pozivan u reprezentaciju, ali nije još skupio nijedan nastup (kao, uostalom, i Dinamov bivši vratar Ivan Kelava) je 1,2 milijuna eura.


Iako je Migliore u nevjerojatno kratkom roku postao ljubimac navijača, a većina domaćih medija spremno se uključila u 'pohvalu ludosti' tog 'perverznog' pojačanja, nije bilo teško zaključiti da je njegova prisutnost u Dinamovoj svlačionici poput tempirane bombe za koju nitko ne zna kada će eksplodirati.

A to se dogodilo već nakon samo četiri službena nastupa; 'El Loco' je ostavio momčad na cjedilu uoči prvog ozbiljnijeg europskog izazova.