Trojica u top 10 svih vremena

Spektakl u Madridu: Gareth Bale najskuplji ikad!

03.09.2013 u 12:46

  • +14

Nogometni transferi - najskuplja ovoljetna pojačanja

Izvor: Reuters / Autor: Paul Hanna

Bionic
Reading

Nakon što je Gareth Bale postao novi igrač Real Madrida - za nevjerojatni iznos od 100 milijuna eura - postalo je jasno kako Cristiano Ronaldo više nije najskuplji transfer u povijesti. Odmah do Balea je Edinson Cavani kojeg je PSG platio čak 64 milijuna eura. Još se čeka Luis Suarez koji bi mogao prijeći iz Liverpoola u Real...

Čak 100 milijuna eura trebalo je isplatiti kako bi Velšanin Gareth Bale postao novi igrač madridskog Reala! Time je on postao najskuplja kupovina u povijesti nogometa, ali nije jedini megatransfer ovoga ljeta. U Madridu se održava spektakularna promocija Garetha Balea. Ovog prijelaznog roka, listu najskupljih pojačanja upotpunjuju Južnoamerikanci i Nijemac: Urugvajac Edinson Cavani,  Brazilac Neymar, Kolumbijac Falcao te Nijemac Ozil Pri tome, Cavani, Falcao i Neymar peti su, šesti i deveti transfer po visini odštete svih vremena. Prijelazni je rok završio u gotovo cijeloj Europi, a ljeto je bilo vrlo turbulentno.

Pratite Baleovo predstavljanje u Madridu

1. Gareth Bale, 24, lijevo krivo
Transfer: prešao za 100 milijuna eura iz Tottenhama u madridski Real
Saga koja je trajala cijelo ljeto konačno je završena! Madridski Real dobio je novog Galacticosa koji je postao najskuplji igrač u povijesti nogomet. Nogometaš koji nema konkurenciju kada je riječ o motorici i ubrzanju, trebao bi igrati preko lijeve strane, te zajedno s Ronaldom i ekipom činiti nerješivu zagonetku za sve španjolske i europske obrane. Ako je ikad bilo dvojbe, sada je letvica postavljena na osvajanje svih trofeja!

2. Edinson Cavani, 26, napadač
Transfer: prešao za 64 milijuna eura iz Napolija u PSG
Kada u 41 utakmici talijanske Serie A i Europske lige postignete 36 golova, a pritom nemate na raspolaganju iza sebe igračku mašineriju poput one iz Reala ili Barce, onda znate da ste dobri. Koliko je on važan za Napoli, dovoljno govori i to da njihov predsjednik nije želio niti razgovarati ispod spomenute cifre, a Cavani je ovim transferom postao najskuplji igrač koji nije prešao u Real Madrid.

3. Radamel Falcao, 27, napadač
Transfer: prešao za 60 milijuna eura iz madridskog Atletica u Monaco
Ubojiti Kolumbijac vjerojatno je najbolja 'čista devetka' svijeta. Centarfor pomalo starog kova, koji će iskoristiti svaku priliku koja mu se pruži u 16-tercu, ali je podjednako ubojit i oko njega. Ima udarac iz daljine, zabija i glavom, a zna i proći igrača. Kompletan napadač koji bi svakako već bio prvi strijelac Primere kada tamo ne bi igrali nogometni vanzemaljci Messi i Ronaldo. Igrač koji uvijek može garantirati 30 do 40 golova za svoju momčad u sezoni.

4. Neymar, 21, napadač
Transfer: prešao za 57 milijuna eura iz Santosa u Barcelonu
Kako god se razvilo ovo ljeto, teško da ćemo vidjeti transfer koji bi izazvao veću pompu od ovoga. Lionelu Messiju u napadu će društvo praviti igrač za kojeg svi Brazilci vjeruju da može biti veći od tri sezone zaredom osvajača Zlatne lopte, a koji je na nedavno odigranom Kupu konfederacija još jednom pokazao sav raskoš talenta. Neymar je u Santosu bio alfa i omega, igrač oko kojeg se sve vrtjelo, pa ostaje za vidjeti hoće li u Barceloni moći preuzeti ulogu tek 'druge violine'.


5. Mesut Özil, 24, vezni igrač
Transfer: prešao za 50 milijuna eura iz madridskog Reala u Arsenal
Dolaskom Garetha Balea, mladi je njemački reprezentativac postao suvišan u ionako kvalitetom natrpanom ofenzivnom redu Real Madrida. Iako je riječ o ponajboljem asistentu Europe, igraču koji ima ubojiti 'zadnji pas', u Madridu je jednostavno dolaskom Balea postao višak. Zato je sada postao najskuplji Nijemac i drugi najskuplji igrač Premiershipa, a Arsenal je ulovio pravi 'jackpot' ovoga ljeta.

6. James Rodriguez, 21, ofenzivni vezni
Transfer: prešao za 45 milijuna eura iz Porta u Monaco
Mladi Kolumbijac ove se sezone prometnuo u ključnog igrača svoje momčadi, koja je na kraju osvojila portugalsko prvenstvo i došla do osmine finala Lige prvaka. Pravi je primjer igrača s ubojitom ljevicom, koji je uvijek spreman gromovitim udarcem zaprijetiti golmanu, ali i munjevitim driblingom proći braniča. Obično ordinira na poziciji desnog krilnog napadača, ali može se prilagoditi i na poziciji klasične 'desetke', kao i na lijevom krilu.

7. Fernandinho, 28, centralni vezni
Transfer: prešao za 40 milijuna eura iz ukrajinskog Šahtara u Manchester City
Iznenađujuće visoka odšteta za Brazilca koji dosad nije igrao u ligama petice samo dokazuje koliko je Cityju bio potreban igrač koji je sposoban iz sredine veznog reda kontrolirati tempo i kreirati igru. Upravo će to biti primarna zadaća Fernandinha, kako bi City dobio na protočnosti lopte i prestao se toliko oslanjati samo na individualnu kvalitetu svojih zvijezda. Ukoliko bi Fernandinho to uspio, niti ova cijena više ne bi bila astronomska.

8. Willian, 25, ofenzivni vezni
Transfer: prešao za 38 milijuna eura iz Anžija u Chelsea
Nakon raspada ruskog kluba, za njegovo su se najveće brazilsko blago potukli mnogi europski velikani, a na kraju je kao pobjednik izašao Chelsea. Willian je pravi igrač potez, čovjek koji se najbolje snalazi na poziciji lijevog krilnog napadača, a može biti podjednako ubojit kao strijelac i asistent, čovjek kojeg je praktički nemoguće zaustaviti ako ostane s braničem jedan na jedan.

9. Asier Illarramendi, 23, defanzivni vezni
Transfer: prešao za 38 milijuna eura iz Real Sociedada u madridski Real
Igrač koji karakteristikama strašno podsjeća na Xabija Alonsa, također je dijete Real Sociedada. Mladić već sada na terenu djeluje kao 'general sredine terena', a priliku će sigurno dobiti, pošto se ne zna kada se ozlijeđeni Alonso vraća na teren. Njegova je odšteta bila 30 milijuna eura, ali Madrižani su tome dodali i osam milijuna, te tako platili porezni dio kolača umjesto Sociedada.

10. Gonzalo Higuain, 25, napadač
Transfer: prešao za 37 milijuna eura iz madridskog Reala u Napoli
Odlaskom Cavanija u PSG, nastala je rupa u samoj špici napada, a odluka je pala na Argentinca. Bivša Realova 'devetka' pravi je igrač šesnaesterca, koji će pospremiti gotovo svaku i polupriliku, a svaki je 'otpadak' ili odbijanac uglavnom također njegov. Nema silinu kakvu je imao Cavani, ali je jako lukav i tehnički kvalitetan igrač.

11. Mario Götze, 21, ofenzivni vezni, prešao za 37 milijuna eura uz dortmundske Borussije u Bayern
12. Marouane Fellaini, 25, centralni vezni, prešao iz Evertona u Manchester United za 32,5 milijuna eura
13. Marquinhos, 19, centralni branič, prešao za 31,5 milijuna eura iz Rome u PSG
14. Isco, 21, ofenzivni vezni, prešao iz Malage u madridski Real za 30 milijuna eura
15. Stevan Jovetić, 23, napadač, prešao iz Fiorentine u Manchester City za 30 milijuna eura
16. Roberto Soldado, 28, napadač, prešao iz Valencije u Tottenham za 30 milijuna eura
17. Erik Lamela, 21, ofenzivni vezni, prešao iz Rome u Tottenham za 30 milijuna eura
18. Marouane Fellaini, 25, vezni, prešao iz Evertona u Manchester United za 28,2 milijuna eura
19. Henrih Mhitarjan, 24, ofenzivni vezni, prešao iz Šahtara u dortmundsku Borussiju za 27,5 milijuna eura
20. Alvaro Negredo, 27, napadač, prešao iz Seville u Manchester City za 25 milijuna eura