GOLIJADA ZA PAMĆENJE

Hajduk poveo u finalu, pa mu Dinamo do vrha napunio mrežu

09.06.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Finale 11. memorijalnog tunira u čast Dinamovoj legendi Mladenu Ramljaku završio je ogledom juniora Dinama i Hajduka. Hrvatski rivali odigrali su gledljivu utakmicu nakon koje je domaćin slavio gotovo nestvarnim rezultatom 7:2

Po četvrti puta su se u finalu Ramljaka sastali Dinamo i Hajduk, i Splićani još uvijek čekaju prvi trijumf. Dinamo je osvojio svoj deseti naslov nakon spektakularne golijade i konačnih 7:2 (3:1).

Već u trećoj minuti Hajdukova desetka Ante Kušeta dobro je zavrnuo iz kuta, a iz blizine je zabio Petar Bosančić. Tko bi tada mogao pretpostaviti da je Hajduk pred rijetko viđenom katastrofom. Samo tri minute kasnije Dinamo je mogao izjednačiti, no Fabjan Tomić zaustavio je šut iz blizine Dinamovog kapetana Kolara. Ipak, već u devetoj minuti bio je nemoćan nakon udarca glavom Biljana koji je na noge podigao većinski plavi dio od oko 3.500 gledatelja na finalu. U subotu protiv Aarhusa ozlijedio je glavu, niti 20 sati kasnije s njom je zabio gol. Skoro kao Ivan Bošnjak nekada na gostovanju u Zadru... Ljepotica je nastavljena već u 13. minuti kada je Fran Brodić lijepo provukao loptu kraj Tomića i doveo Dinamo u vodstvo.

Dinamo je uoči dvoboja kotirao kao prilično izraženi favorit i taj status plavi su i potvrdili u 23. minuti kada su nakon lijepo izigrane akcije izborili Marku Kolaru situaciju 1:1 s vratarom što mladi napadač nije propustio. U 32. Robert Murić pogodio je Hajdukovu prečku, a u prvoj akciji nastavka Hajduk je promašio klasični zicer i potonuo. Dinamo je u 45. minuti (Ramljak se igra 2X40 minuta) riješio pitanje pobjednika. Tibor Halilović pogodio je stativu, a loptu je primirio i u mrežu za 4:1 spremio Marko Kolar. Hajduku su tada potonule sve lađe, ali Dinamo nije planirao stati. Već u 49. Marko Pejić zabio je za 5:1, a minutu kasnije Fran Brodić za 6:1. Da Dinamo nije promijenio godinu postojanja u 1911. danas bi slavio 68. rođendan, ali i ako nije rođendanska ova pobjeda pamtit će se dugo. Hajduk je, podsjetimo u finale ušao s tri pobjede i ima ovdje igrača na koje mogu računati u budućnosti. Ne puno, ali ih ima.

Jedan od njih je i kapetan Mario Pašalić koji je nakon serije izmjena u 59. zabio za 6:2 što je bio njegov peti gol na turniru, a nakon kratke kreativne stanke u 77. minuti na pet mu se pridružio i Marko Kolar koji jetako potpisao prvi hat-trick u povijesti finala Ramljaka. Bio je toujedno i 67. gol na turniru, nema ljepše brojke za finale Ramljaka, jedne od legendi koje su u Zagreb baš 1967. donijeli europski trofej.

Najboljim strijelcem proglašen je (jer je najmlađi nod trojice) Portov napadača Thiago, a po pet su zabili Kolar i Pašalić. Igračem tunira zasluženo je proglašena Dinamova krilna špica Robert Murić koji je sezonu počeo u kadetima. Trener Igor Cvitanović mogao je biti vrlo zadovoljan učinkom.

'Imali smo puno bolji pas i bili smo agresivniji. Nisu mogli pratiti tempo koji smo nametnuli, a demotivirali su ih i golovi... Dobro smo rotirali kroz turnir i zadržali smo svježinu, i poseban je gušt osvojiti ovaj turnir koji je zaista u europskom vrhu. Vjerujte, bio sam na puno ovakvih dgađanja, ali rijetko se vidi turnir koji je posložen kao Ramljakov.'

Njegov kolega Robert Jarni smogao je snage za analizu.

'Lako za umor, i Dinamu je bilo isto. Poanta je da je od deset naših grešaka Dinamo zabio sedam golova, takva realizacija ne viđa se često. Krenuli smo dobro i poveli, ali kad smo stali povratka nije bilo,' kaže Jarni.


Memorijalni turnir Mladen Ramljak 2013:

Skupina A:

Dinamo 2-1-0 10:5 7
Aarhus 2-1-0 8:4 7
Valencia 1-0-2 6:7 3
Galatasaray 0-0-3 2:10 0

Skupina B:

Hajduk 3-0-0 11:4 9
Porto 2-0-1 8:3 6
Udinese 1-0-2 4:9 3
Zenit 1-0-2 4:9 3

Utakmice za poredak:

za 7. mjesto Zenit - Galatasaray 2:1
za 5. mjesto Udinese - Valencia 1:0
za 3. mjesto Aarhus - Porto 1:1 (6:5)
FINALE:  Dinamo - Hajduk 7:2