DOMAĆIN OSTAVIO DOBAR DOJAM

Španjolska izbjegla novi poraz i uzela broncu

28.06.2009 u 17:55

Bionic
Reading

Nakon što je SAD u polufinalu Kupa konfederacija prekinuo rekordnu seriju španjolskih nogometaša, furija je umalo doživjela još jedan neočekivani poraz. Ipak, u sjajnoj završnici nadjačala je JAR i osvojila broncu na turniru

Preokret nakon preokreta

Razočarana Španjolska, koja je očekivala dvoboj za zlato, uspješno je odradila 'malo finale' protiv domaćina i u produžetku osigurala pobjedu rezultatom 3:2. U prvom poluvremenu Španjolska je imala terensku dominaciju, no domaćin je u 33. minuti pokazao da je spreman uhvatiti priliku.

Tshabalala je Casillasa natjerao na sjajnu obranu, a Booth je popustio odbijanac spremiti u mrežu. Četrdeset tisuća gledatelja počelo je još glasnije trubiti.

Prvi put lopta je u mreži završila u 48. minuti, no sudac je Busquetsov gol glavom poništio zbog zaleđa. Španjolska je nastavila s blagom dominacijom, no pogodaka nije bilo. Kada su nule na semaforu ostale do 70. minute, činilo se da će jedan gol odlučiti pobjednika, no nogomet je ispisao još jednu lijepu priču.

U 73. minuti Tshabalala je prihvatio jednu dubinsku loptu, dao povratnu loptu gdje ju je s pet metara pod prečku zakucao Mphela. Trube su postale iritantnije nego ikada, Južnoafrička Republika došla je na rub senzacije. Da je minutu kasnije isti igrač pogodio iz dobre situacije, Španjolska bi vjerojatno pala.

Ovako, europski prvaci pronašli su put. Nakon 87 minuta jalovih pokušaja, u 100. su sekundi zabili dva gola. Guiza, koji je zamijenio Fernanda Torresa, u 88. je izjednačio prizemnim udarcem na asistenciju Silve, minutu kasnije zabio je i svoj drugi gol na susretu. Čini se da je htio ubaciti s desne strane, nije to najbolje izveo, no lopta je krenula u idealnom smjeru i odsjela u suprotnim rašljama gola domaćina.

I kada se činilo da je gotovo, uslijedio je najljepši gol susreta. Mphela je uzvratio dvostrukom strijelcu na drugoj strani i slobodni udarac sa 20-ak metara fantastičnim udarcem pretvorio u svoj drugi gol. Susret je otišao prema produžecima.

Domaćin nije imao snage za potpuni preokret, a nakon što im je sudac oprostio igranje rukom u kaznenom prostoru, pali su u 107. minuti. Xabi Alonso je iz slobodnog udarca prizemno ubacio, a nakon što nitko nije uspio skrenuti loptu, ona se kraj zbunjenog vratara zabila u malu mrežicu. Uzbuđenja više nije bilo, Španjolska je osigurala treće mjesto na Kupu Konfederacija, u finalu igraju Brazil i SAD.