PREKINUT ŠPANJOLSKI NIZ

Amerikanci zaustavili europske prvake

24.06.2009 u 21:40

Bionic
Reading

Amerikanci su iznenadili europske nogometne prvake te će igrati u finalu Kupa konfederacija. Momčad Boba Bradleyja slavila je sa 2:0

Američka nogometna reprezentacija napravila je veliku senzaciju svladavši u polufinalu Kupa konfederacija Španjolsku sa 2:0. Osim što su izbacili Španjolce, Amerikanci su prekinuli i najdulji niz pobjeda jedne reprezentacije, pa su se aktualni europski prvaci zaustavili na brojci 15. Osim tog niza, Španjolci su ostali i bez rekorda po broju utakmica bez poraza, jer su nakon 0:2 ostali na vrhu s Brazilom, koji također ima niz od 35 utakmica u kojem nije izgubio.

Što se same utakmice u Bloemfonteineu tiče, Španjolska je bila dominantnija. Međutim, ono što je važnije, a to je realizacija, ipak je bila na strani 'autsajdera', koji je u 27. minuti odlično završio jednu akciju. Naime, nakon akcije po lijevoj strani Jozy Altidore jako dobro je pucao i svladao Ikera Casillasa.

U drugom dijelu nastavila se dominacija Španjolaca i baš kada se činilo da bi mogli do izjednačenja, Amerikanci su povećali vodstvo. U 74. minuti Clint Dempsey je iskoristio smušenost obrane Španjolaca i pogodio za 2:0.

Pred kraj utakmice Amerikanci su si malo zakomplicirali situaciju jer je Bradley u 87. minuti zaradio crveni karton. Međutim, taj brojčani manjak nije se odrazio na rezultat, pa su Amerikanci stigli do najvećeg uspjeha na ovom natjecanju. Naime, dosad su dvaput bili treći, a sada su napravili korak više. U finalu će igrati protiv boljeg iz dvoboja Brazila i Južne Afrike, a ta utakmica na rasporedu je u četvrtak.

SAD: Howard - Spector, Onyewu, DeMerit, Bocanegra - Dempsey (Bornstein, 89), Clark, Bradley, Donovan - Davies (Feilhaber, 69), Altidore (Casey, 84)

ŠPANJOLSKA: Casillas - Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Fabregas (Cazorla, 68), Xabi Alonso, Xavi, Riera (Mata, 78) - Villa, Torres

SUDAC: Larrionda (Urugvaj); Gledatelja 35.369