KOME ĆE 'UTJEŠNA NAGRADA'?

Benfica zadnja prepreka Chelseaju do nove europske krune

15.05.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Završiti sezonu s titulom pobjednika Europske lige bila bi dobra utješna nagrada za Chelsea i Benficu, dva velikana europskog nogometa koja iz sebe ostavljaju pomalo razočaravajuće sezone. Koji god klub pobijedio, biti će im to prvi put da su osvojili Europsku ligu

Benficu za Amsterdam vežu lijepa sjećanja zbog naslova prvaka Europe osvojenog protiv Reala što je ujedno posljednji Benficin europski trofej od čega je prošlo više od 50 godina. Poslije spomenutog uspjeha iz 1962. do kojega ih je predvodio legendarni Eusebio, Benfica je izgubila svih šest europskih finala, a posljednji put u europskom finalu bili su prije 23 godine kada su poraženi od Milana. Poraženi ulaze i u večerašnje finale i to nakon utakmice sezone i derbija protiv Porta u kojem su pretrpjeli prvi ligaški poraz ove sezone koji ih je stajao prvog mjesta uoči posljednjeg kola.

Tribina.hr

Ako želite komentirati ovu utakmicu i druge nogometne aktualnosti, uključite se u raspravu s nogometnim znalcima na community portalu Tribina.hr

Najveće dvojbe u vezi portugalske momčadi vezane su uz sposobnost oporavka od šoka pretrpljenog u subotu za koji je svu krivnju na sebe preuzeo Jorge Jesus koji je već četvrtu sezonu na klupi lisabonskih Orlova po čemu je najdugovječniji trener još od 1950-ih godina, a uoči svog prvog europskog finala rekao je: 'Benfica je svoju veličinu izgradila u 1960-im i 1970-im godinama. Posljednjih godina nije bila na nivou svog imena, ali igrajući četvrtfinale Lige prvaka i polufinale, a sada i finale, ovog natjecanja ponovno smo joj vratili stari sjaj i veliki dio nekadašnjeg ugleda. Ukoliko usporedimo naše posljednje godine s Chelseajevim, očito je da je Chelsea u tom pogledu favorit, ali finale je finale i mi u Benfici imamo drugi pogled na to.'

Benfica je, poput Chelseaja, do finala Europske lige došla nakon trećeg mjesta u skupini Lige prvaka što ju je preusmjerilo u ovo natjecanje u kojem sa šest pobjeda te po jednim neodlučenim i porazom eliminirali Bayer Leverkusen, Bordeaux, Newcastle i Fenerbahçe.

Jorge Jesus osim Maxija Pereire nema problema s izostancima, ali trebat će momčadi podignuti moral nakon subotnjeg derbija. Benfica protiv engleskih klubova ima učinak od 10 pobjeda, pet neodlučenih i 16 poraza, ove sezone na putu do finala već su eliminirali jednog engleskog predstavnika, Newcastle u četvrtfinalu, a zanimljiv je podatak da je Óscar Cardozo zabio je čak osam pogodaka u posljednjih 10 utakmica Benfice protiv Engleza.

U sezoni kada nisu uspjeli doći niti do jednog domaćeg trofeja, nogometaši Chelsea pokušat će osvjetlati obraz osvajanjem "utješne nagrade", a to je Europa liga. Prošlogodišnji europski prvak, osvajač Lige prvaka ima tako priliku drugu godinu za redom osvojiti neki europski trofej, a privremeni menadžer Rafa Benitez želi iza sebe ostaviti bar neku uspomenu, ako ga se itko bude htio sjećati.

Chelsea se već susreo s Benficom prošle sezone i dobro znaju kako igra Benfica i koliko je jaka. Pobijedili su ih pod vodstvom Di Mattea u Lisabonu 1:0, a na Stamford Bridgeu je bilo 2:1, s čime su ih eliminirali iz četvrtfinala Lige prvaka, koju su kasnije osvojili. 'Cijela sezona je bila teška no sad se bliži njen kraj i moramo učiniti sve da ju završimo s trofejom. Znamo da će utakmica biti neizvjesna jer je Benfica jak i kvalitetan protivnik,' dodao je Branislav Ivanović.


Za Chelsea bi trebao nastupiti i dvojac koji je ranije nosio dres Benfice i koji najbolje poznaje taj klub, a radi se o veznjaku Ramiresu i stoperu Davidu Luizu. Upravo je Luiz rekao nekoliko riječi o finalu: 'Bit će to dosta teška utakmica, ali i poseban dan za mene i moje suigrače. Sretan sam što sam imao priliku igrati za ova dva velika kluba. Oni su mi dali priliku da puno toga naučim, razvijem se kao igrač i pokažem nogometno umijeće svijetu. Benfica mi je dala puno toga, ali kada utakmica počne, emocija više nema. Želim pobijediti, ali kao igrač Chelseaja.'

Benitez bi u finalu mogao biti bez nekoliko važnih karika. Hazard vuče neugodnu ozlijedu i najvjerojatnije neće moći nastupiti. Dok su Terry i Obi Mikel pod upitnikom i o njihovom nastupu odlučit će se pred samu utakmicu. Napadač Demba Ba također neće nastupiti jer nema pravo pošto je igrao u ovom natjecanju za Newcastle prije nego li je potpisao za Chelsea.