AZIJSKA SENZACIJA

Sjeverna Koreja nakon 44 godine na SP-u

18.06.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje tek drugi put u povijesti izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo. Posljednji put su na završnici bili davne 1966. u Engleskoj

Odigravši na gostovanju u Rijadu protiv izravnog konkurenta Saudijske Arabije 0:0, Sjeverna Koreja je osvojila drugu poziciju u skupini, iza Južne Koreje, te je izborila Svjetsko prvenstvo 2010. u JAR-u. Na kraju su Korejci imali isti broj bodova kao i Saudijci, ali su bili bolji u međusobnom skoru, a imali su i bolju razliku pogodaka. Saudijskoj Arabiji ostaje još jedna šansa. Prvo će razigravati s Bahreinom, a pobjednik tog susreta će protiv Novog Zelanda igrati za još jedno mjesto na SP-u.

Posljednji i jedini put Sjeverna Koreja je nastupila na SP-u davne 1966. u Engleskoj, kada je stigla do četvrtfinala. U skupini je priredila senzaciju pobijedivši Italiju 1:0, a u četvrtfinalu je nakon sjajne utakmice izgubila od Portugala 3:5 premda je nakon 25 minuta imala vodstvo 3:0, no Korejce je uništio Eusebio postigavši četiri pogotka.

Plasman je dosada izborilo šest od 32 reprezentacije. Osim domaćina Južne Afrike te sada i Sjeverne Koreje, vize su izvadili i Australija, Japan, Južna Koreja te Nizozemska.