ŽIVUĆE LEGENDE

Najodaniji europski nogometni majstori

11.12.2008 u 13:26

Bionic
Reading

Kako locirati najcjenjenijeg aktivnog nogometaša Europe? Teško, ali pokušat ćemo metodom najvećeg broja nastupa za aktualni klub. Riječ je o bogatim klubovima, koji najviše i nastupaju, ali iznimke postoje

PAOLO MALDINI (881 nastup)

 

Listu predvodi legenda Milana. U klubu je već nevjerojatnih30 godina, a debi za seniorsku momčad imao je u siječnju 1985, sa 16 godina.Već iduće godine postao je standardni prvotimac i do sada je osvojio sedamtalijanskih i pet europskih naslova prvaka. Ukupno u riznici ima 25 trofeja.

 

RYAN GIGGS (775)

 

Iako se školovao u akademiji susjednog Cityja, menadžerManchester Uniteda Alex Ferguson već ga je kao 14-godišnjaka doveo na OldTrafford. Velšanin je debitirao 1990, a ostatak je povijest. Ni u jednoj odidućih sezona nije upisao manje od 37 nastupa, a krajem prošle postao je igrač snajviše nastupa u povijesti kluba. Osvojio je okruglih 10 naslova engleskogprvaka, a ljetos je dodao i drugi trofej Lige prvaka.

 

RAUL GONZALEZ (648)

 

Kao i Giggs, i Raul je prve nogometne korake učio kodvelikog rivala. Bio je nada Atletica dok sa 15 godina nije prešao u Real i tamoizgradio status besmrtnog kapetana. Odrađuje 15. sezonu u dresu kraljevskogkluba, a vlasnik je i rekorda po broju pogodaka u Ligi prvaka. Ukupno je zabio304 gola, a klubu je oprostio i što je svojedobno, iz marketinških razloga, njegov dres s brojem 7 želio dati Beckhamu, što je skoro dovelo do 'razvoda'.

 

JAVIER ZANETTI (609)

 

U ovom odabranom društvu borbeni Argentinac zaslužujeposebno mjesto, iz dva razloga. Jer je jedini u ovom društvu stranac (Giggs jeipak Britanac) i jer je njegov Inter godinama lutao u traženju momčadi, aliZanettijevo mjesto nikada nije bilo upitno. Sa 21 godinom je došao u klub, koji je u 14 sezona prošao transformaciju iz luzerskog kluba u najmoćniji kolektivApenina. Javier je osvojio i devet trofeja, od čega čak osam u posljednje tri godine.

 

ALESSANDRO DEL PIERO (579)

 

Alex je postao sinonim za Juventus. Ne samo zbog brojki,koje su same po sebi fascinantne, već jer je prilikom izbacivanja u Serie Bsvojim primjerom održao momčad na okupu i omogućio ekspresan povratak u vrh. Sa19 godina je došao iz Padove i u sljedećih 15 godina  postao najcjenjeniji igrač u povijesti kluba.Zabio je 250 golova, što je također rekord kluba, i osvojio 13 naslova.

 

PAUL SCHOLES (579)

 

Čitav život igra u dresu Manchester Uniteda, a debi je doživiosa 19 godina. Uz Giggsa i Garyja Nevillea čini okosnicu Fergusonove dinastije te kotira kao igrač koji će igru potpuno podrediti momčadi. Ljubimac trenera inavijača. Bekham je prenio da su se zvijezde Reala najviše divile upravoScholesu, a mladi Micah Richards ga je nazvao najdražim igračem svih vremena.

 

JAMIE CARRAGHER (529)

 

Zamjenik kapetana Liverpoola kotira kao najutjecajniji čovjekkluba s Anfielda, a do tog statusa je došao usprkos osobnom priznanju da je kaodijete kratko navijao za najvećeg rivala, Everton. Prvoj momčadi je priključen1996, a s obzirom na to da mu je tek 30 godina, stigne još znatno povećati ukupan zbir.S klubom je osvojio 11 naslova, ali nema naslov prvaka Engleske. Odreprezentacije se oprostio jer se smatrao podcijenjenim.

 

FRANCESCO TOTTI (522)

 

Legenda Rome. Riječ je o klubu koji ne može ponuditifinancijsku raskoš kao gore navedeni kolektivi, ali Totti je odolio svimponudama i do kraja karijere će ostati Romanista. Posebno je vezan za navijače.Kada je '98. zabio gol mrskom Laziju, pomaknuo je TV kamermana i sam počeo snimatislavlje Rominih navijača. Svojim primjerom stvorio jezgru mladih Rominih aseva.On, De Rossi i Aquillani, trojica rođenih Rimljana i 'proizvoda' kluba,vjerojatno su najautentičnija kralježnica kluba u Europi.

 

JOSEBA ETXEBERRIA (478)

Najvjerniji od najvjernijih. Kapetan Athletica iz Bilbaajedan je od nogometnih zanesenjaka zbog kojih baskijski ponos i opstaje ušpanjolskoj prvoj ligi. Pijetao, kako ga zbog dugog vrata zovu navijači, unajskupljem je transferu u povijesti kluba sa 18 godina doveden iz Sociedada. UBilbau je nanizao 13 godina, a tijekom ljeta je samoinicijativno predložio da ovusezonu, kao znak zahvale za ljubav navijača i uprave kluba, odigra besplatno.

 

STEVEN GERRARD (461)

Kapetan Liverpoola, najmlađi na popisu. Tijekom deset i polgodina kao prvotimac 'redsa' pokazao je nevjerojatnu konstantu i po brojuutakmica i u razini igara. Smatraju ga nadahnućem svih klupskih trofeja u tomrazdoblju, apsolutno obožavan lik među crvenim dijelom grada Beatlesa. Nedavno je poručio da nikada neće otići s Anfielda. Nedostaje mu 'samo' naslov prvakau Engleskoj.