REVOLUCIJA NA VIDIKU

Nogometna povijest: Egiptu presudila snimka

15.06.2009 u 19:54

Bionic
Reading

Nakon 90 odigranih minuta na Kupu konfederacija između Brazila i Egipta, na semaforu je stajao rezultat 3:3. No sudac Howard Webb dosudio je penal za 'carioce' i Brazil je pobijedio. Odluka je neosporno točna, zanimljiv je način presude

Dileme nema, penal je bio

Egipatski branič Ahmed al-Muhammadi, koji je ranije ušao s klupe, zaustavio je udarac Lucija na svojoj gol liniji, pao kao pokošen na travu i reklamirao ozljedu glave. Za Brazilce dilema nije bilo, svi su pokazivali na ruku, dok su se Egipćani pridružili igrokazu svog suigrača i tražili liječničku pomoć.

Zbunjujuću situaciju prekinula je snimka puštena na video zidu, koja je bez dilema pokazala da je Egipćanin loptu zaustavio rukom. Howard Webb tada je pokazao na bijelu točku, Egipćaninu crveni karton, a Kaka je svojim drugim golom na susretu postavio konačnih 4:3.

'Koliko sam ja upoznat s nogometnim pravilnikom, ovakva metoda nije dopuštena. Mi ne osporavamo sučevu odluku, već način na koji je donesena', bjesnio je nakon susreta izbornik Egipćana Shehata i ironično zaključio svoj istup:

'Ne znam, možda su se pravila promijenila. Samo mi je žao što nas o tome nitko nije obavijestio.'

Tako će generalna proba za SP sljedeće godine ostati zapamćena kao prvo natjecanje na kojemu je odluka u nogometu dosuđena uz pomoć elektroničkih pomagala. Postoji teoretska vjerojatnost da se sve odigralo slučajno, no puno izglednije zvuči opcija da je Fifa ovu priliku iskoristila kako bi tiho uvela novu metodu i poslušala puls javnosti, te na osnovi toga planira zaključiti hoće li ovu praksu u budućnosti učiniti službenom.