POKAZALA STUDIJA

Hajdukova omladinska škola treća u Europi

28.03.2013 u 19:54

Bionic
Reading

Splitski Hajduk je treći, a zagrebački Dinamo 14. u Europi po broju nogometaša koji su prošli omladinske škole u Splitu i Zagrebu, a potom zaigrali u najvećim europskim ligama, piše u studiji Međunarodnog centra za sportske studije

Autori studije su napravili ljestvicu klubova po glavnom kriteriju da je nogometaš u školi nogometa određenog kluba proveo vrijeme od minimalno svoje 15. do 21 godine, igrao za matični kub, a potom otišao u neku od deset najvećih europskih nogometnih liga ili ostao u istom klubu.

Hajduk je po tim kriterijima 'proizveo' čak 55 igrača, 16 koji igraju za Hajduk i 39 u drugim europskim klubovima, što ga je dovelo na visoko treće mjesto iza čuvene škole nizozemskog Ajaxa s 69 mladih nogometaša, te beogradskog Partizana (60). Splićani su čak ispred Barcelone (53),a Dinamo je na 14. poziciji s 37 nogometaša, šest koji sada igraju u Maksimiru i 31 diljem Europe.

Na ljestvici je na 19. mjestu i NK Osijek s 35 nogometaša, dok je, primjerice, madridski Real deseti (43), a Manchester United 17. s 36 igrača.

Međunarodni centar za sportske studije je neovisna institucija sa sjedištem u švicarskom Neuchatelu, a jedan od suosnivača centra 1995. bio je i Međunarodni nogometni savez (FIFA).