SJEĆANJE NA SRBIJU '99.

Jarni: Takva nesreća više se ne može ponoviti!

19.03.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Robert Jarni uvjeren je da je reprezentacija Hrvatske apsolutni favorit za prvo mjesto u skupini i odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. igra u Brazilu

Bez obzira što izabranike Igora Štimca očekuju još dva teška protivnika na domaćem travnjaku, Srbija i Belgija, Jarni je uvjeren da će na koncu završiti na čelu ljestvice.

Danas 45-godišnji Jarni još uvijek dobro pamti najveće trenutke u povijesti reprezentacije Hrvatske. Pamti ih jer je bio sudionikom većine velikih utakmica, uključujući one na SP-u 1998. u Francuskoj, kada se okitio brončanom medaljom. No pamti i nekoliko neuspjeha, a jedan od najbolnijih svakako je remi protiv Jugoslavije u listopadu 1999, u zadnjem kolu kvalifikacija za EP, koje se igralo godinu poslije u Belgiji i Nizozemskoj. Nažalost, bez Hrvatske, jer remi 2:2 s Jugoslavijom nije bio dovoljan za prolaz dalje.

Robert Jarni
'U boljoj smo psihološkoj situaciji od Srbije jer imamo zalihu od šest bodova, kod kuće smo i možemo igrati bez pritiska.

'Ne želim se puno prisjećati te utakmice, no dobro pamtim sve detalje, prije svega dva jeftina gola koja smo primili (Ladić je slabo reagirao kod Mijatovićevog i Stankovićevog gola, op.a.), zbog kojih na koncu nismo ni otišli na EP. Mislim da smo dozu nesreće potrošili u toj utakmici i da se takva nesreća više ne može ponoviti', prisjetio se Jarni, uvjeren da će ova generacija bez problema izboriti plasman na svjetsku smotru sljedeće godine.

'U boljoj smo psihološkoj situaciji od Srbije jer imamo zalihu od šest bodova, kod kuće smo i možemo igrati mirno i koncentrirano, bez pritiska. Svi smo svjesni da je kod nas barem dva milijuna izbornika, koji znaju što i kako treba napraviti, no Igora i igrače treba pustiti na miru, treba im osigurati uvjete da se dobro pripreme za ono što ih očekuje. Ne zaboravimo, uz pobjedu nad Srbijom i Belgijom, rješava se pitanje plasmana na SP. S obzirom da obje igramo kod kuće, smatram kako je realno da dvjema pobjedama riješimo pitanje plasmana.'

Jarni je uvjeren da je Hrvatska puno kvalitetnija momčad od Srbije.
'Kvalitetniji smo i pojedinačno, ali što je još važnije, i kao momčad. Uz to, naša se reprezentacija diže u formi, dok Srbi padaju. Očito je da imaju problema unutar momčadi. U ovakvim susretima u pravilu presuđuje zajedništvo i agresivnost na terenu, a i jedno i drugo je na našoj strani. U takvoj igri uvijek iskoči neki pojedinac koji riješi susret, a mi takvih u reprezentaciji imamo nekoliko', pojašnjava Jarni i dodaje:

Robert Jarni
Rasprodane ulaznice i velika podrška s tribina također će biti jedan od faktora koji mogu presuditi, a bit će na našoj strani.

'Rasprodane ulaznice i velika podrška s tribina također će biti jedan od faktora koji mogu presuditi, a bit će na našoj strani. Srbima zasigurno neće biti lako istrčati pred rasprodani Maksimir, a našim igračima podrška s tribina itekako će značiti, bit će to dodatni vjetar u jedra koji bi nas morao odvesti do pobjede', zaključuje Jarni koji je u spomenutoj utakmici u Zagrebu bio sudionik incidenta kada ga je srbijanski igrač Zoran Mirković rukom uhvatio za međunožje, zbog čega mu je sudac odmah pokazao crveni karton.

No sreća je tada potpuno okrenula leđa Hrvatskoj, jer joj ni to isključenje nije pomoglo…