HNS POPUSTIO

Heroj iz Splita ipak na ogledu sa Srbijom

13.03.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Vjerni navijač Hajduka i reprezentacije Ante Zec, unatoč visokoj razini invaliditeta, odlazi na utakmice u Split, ali i na gostovanja. Jasno je da ne želi propustiti ni sportski događaj godine u Hrvatskoj, što će mu nakon intervencije pravobraniteljice za prava osoba s invaliditetom biti i omogućeno

Prošlo je već 13 godina otkada je Ante doživio tešku prometnu nesreću. Donedavno je mogao funkcionirati u invalidskim kolicima, no sada je prikovan uz krevet. Ipak, nakon amputacije noge prije dvije godine nestali su teški bolovi i Ante je pronašao novu količinu životne radosti koja posebno cvate - na stadionu.

Na vrijeme je poslao svu potrebnu dokumentaciju HNS-u kako bi s dvojicom (jedan ne može sam) pomagača došao na dvoboj sa Srbijom u Zagrebu, no iz Rusanove mu je odgovoreno kako na stadionu nema mjesta za njegov krevet. Nije se pomirio s 'prvom presudom' i inzistirao je na svom dolasku, no u nekoj fazi komunikacija iz Zagreba je bila prekinuta. Tada je Ante odigrao ključan potez i najavio kako će tražiti ulaznicu za uzvrat u Beogradu.

'Bio sam na 'ratnom kupu' protiv Zvezde s Hajdukom 1991, mogu i na reprezentaciju', rekao je legendarni Torcidaš i okrenuo vodu na svoj mlin.

Tada se u priču uključio i ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i iniciran je današnji sastanak u Savezu iz kojega se može zaključiti da će vjerni Ante ipak uživo gledati utakmicu. U priopćenju poslanom iz Saveza, između ostalog, stoji:

'Motiv sastanka bio je iznaći adekvatno rješenje kojim bi gospodin Ante Zec mogao prisustvovati kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska - Srbija. Gospodin Ante Zec je osoba s invaliditetom koja se zbog posljedica oštećenja kreće isključivo uz pomoć posebno prilagođenog ležaja koji mu je sredstvo mobilnosti.

Trenutna zakonska i nogometna regulativa u području pristupačnosti osobama s invaliditetom koja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj ne prepoznaje ovakvu vrstu posebnih zahtjeva. Međutim, Hrvatski nogometni savez učinit će sve što je moguće kako bi pronašao adekvatan smještaj za gospodina Zeca na maksimirskom stadionu
.'

Bio bi to pravi sretan završetak jedne male epizode u bogatoj priči o navijaču kakvih nema puno. Točnije, ima ih iznimno malo.

Lijepa priča o Anti (od 0.20) objavljena je i na Z1 televiziji