KVALIFIKACIJE ZA SP

U utakmici preokreta remi Hrvatske i Ukrajine

06.06.2009 u 19:56

Bionic
Reading

U kvalifikacijskom ogledu za odlazak na SP 2010. godine, Hrvatska i Ukrajina remizirale su u Zagrebu. Petrić je donio vodstvo već u drugoj minuti. No Ševčenko je pogodio za izjednačenje. U drugom dijelu Gay je donio vodstvo gostima, ali Bilićevu vrstu u 68. minuti spasio je Luka Modrić

Hrvatska nogometna reprezentacija uoči gostovanja Ukrajine u Zagrebu bila je pod imperativom pobjede. Naime, zbog domaćeg poraza od Engleske, Bilićevoj vrsti za odlazak barem u dodatne kvalifikacije trebala je pobjeda, ali u goste je stigla reprezentacija koja je i Engleze na Wembleyju držala u šahu. Uvodne minute nudile su rasplet koji bi razveselio svih 30-ak tisuća navijača na Dinamovom stadionu.

Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu i već u prvoj akciji Olić i Petrić stigli su pred gostujućeg vratara. Ipak, do vodstva nisu došli iz te akcije, već sljedeće. A autor pogotka je, uz strijelca Petrića, i Darijo Srna koji je izvrsno ubacio sa 30-ak metara, ali i gostujući vratar Pjatov koji je loptu spustio točno na nogu HSV-ovog napadača. I na krilima tog pogotka Hrvatska je igrala sljedećih nekoliko minuta, to jest onoliko dugo koliko je gostima trebalo da se oporave od početnog šoka.

Nažalost, nije im trebalo dugo te su tako reći iz prve prave prigode stigli do izjednačenja. U 13. minuti s lijeve je strane ubacio Rotan a iskusni Ševčenko, pokraj ukopanog Šimunića, lako je pogodio za 1:1.

I sada je našima trebalo 'iščupati' se iz blata odnosno oporaviti se od šoka. Međutim, nije im išlo baš lagano, a gosti su zato vrijeme uspjeli još nekoliko puta zaprijetiti Vedranu Runji. Možda i najopasniju prigodu imali su gosti u 17. minuti kada je Šimunić srušio Ševčenka, ali sudac Hauge progledao je kroz prste našem stoperu.

Igra naših nije se bitno podigla, a posebno je bio vidljiv nedostatak kreacije u veznom redu. Lopta je teško prolazila do napadača, a ono malo lopti što je i došlo do Petrića ili Olića bile su uglavnom neupotrebljive. Jednostavno, Ukrajina je u tom dijelu utakmice bila bolja.

U drugo poluvrijeme Bilić je ušao s novim igračima, Vukojevićem i Lekom, koji su trebali donijeti agresivnost, više trke, a samim time i bolji protok lopte prema napadačima. Međutim, u početnim minutama nastavka malo je toga bilo uočljivo u igri naših. Ukrajinci su i dalje bili bolji, dominantniji, a što je i najvažnije, i opasniji. To su uspjeli naplatiti u 54. minuti, kada je na ubačaj Nazarenka Gay potezom glave matirao Runju.

Tek nakon tog pogotka, Hrvatska je uspjela ubaciti u 'višu brzinu', a dodatni poticaj svakako bio je i ulazak Marija Mandžukića. Već u 68. minuti Luka Modrić naplatio je bolju igru, odigrao dupli pas s Dinamovim napadačem i pogodio, uz malu dozu sreće, za 2:2. Bio je to dodatan poticaj i igračima, ali i navijačima, pa se pritisak prenio i na teren.

Do kraja utakmice naši su nastavili u tom ritmu, i prema broju prigoda možda su čak i zaslužili pobjedu. Luka Modrić je pogodio vratnicu u 85. minuti, a Mladen Petrić u 94. minuti i zbog toga ostaje žal što nisu sva tri boda ostala u Zagrebu. Ovako će se Hrvatska morati pomučiti da izbori drugo mjesto, a što je još gore, više ne ovisi samo o sebi i svojim rezultatima.

Hrvatska je ovim bodom ostala druga na ljestvici sa 11 bodova iz šest utakmica, dok je Ukrajina četvrta s osam bodova iz pet dvoboja. Vodi Engleska sa 18 bodova iz šest susreta, a treća je Bjelorusija s devet bodova iz pet susreta.

Ovaj neodlučeni rezultat praktički znači da Hrvatska mora pobijediti sve preostale utakmice kako bi stigla do drugoga mjesta u skupini koje vodi u dodatne kvalifikacije.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra 12. kolovoza u Minsku protiv Bjelorusije.

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Gledatelja: više od 30.000. Sudac Terje Hauge (Norveška).

STRIJELCI: 1:0 Petrić (2'), 1:1 Ševčenko (13'), 1:2 Gay (54'), 2:2 Modrić (68')
HRVATSKA: Runje - Ćorluka, Kovač, Šimunić, Pranjić - Srna, Jurić (od 46. Vukojević), Modrić, Rakitić (od 46. Leko) - Olić (od 60. Mandžukić), Petrić.
UKRAJINA: Pjatov - Mandžuk, Kučer, Čingrinskij, Ševčuk - Nazarenko (od 76. Kaliničenko), Timoščuk (od 88. Rusol), Rotan, Gaj - Milevskij - Ševčenko (od 23. Seleznjev)