SLOVENIJA VS. BIH

Katanec protiv Sušića u povratničkoj misiji

06.02.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Slovenija i Bosna i Hercegovina reprezentativnu će 2013. otvoriti međusobnim sudarom na ljubljanskim Stožicama (18 sati). Iako se i Srečko Katanec i Safet Sušić danima trude smanjiti pritisak i umanjiti važnost ove utakmice, jasno je da večerašnji ogled i za jedne i za druge znači mnogo više od pukog uigravanja pred nastavak kvalifikacija

Slovenci su borbu za Brazil otvorili na najgori mogući način - u četiri utakmice upisali su tek tri domaća boda protiv autsajdera Cipra, na to u 2012. dodali tek još jedan trijumf (Rumunjska, 4:3), da bi godinu zaključili porazom u Skopju koji je zapečatio sudbinu Slaviše Stojanovića na klupi 'zmajčeka'. Spekuliralo se imenima Roberta Prosinečkog i Ćire Blaževića kao njegovih nasljednika, no Slovenci su se odlučili vratiti već iskušanom receptu.

U siječnju je objavljeno kako se na klupu vraća Srečko Katanec. Sada već legendarni trener naše susjede doveo je u ekstazu 2000. kada su prvi put u povijesti izborili veliko natjecanje plasiravši se na Europsko prvenstvo. Dvije godine kasnije zlatna generacija, predvođena Zlatkom Zahovičem, plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu, no tamo se priča raspala. Katanec je došao u sukob sa Zahovičem, i doslovno u suzama se oprostio od nacije i reprezentacije. Navodno, Katanec je uskoro bio i favorit za preuzimanje hrvatske nogometne selekcije, često ga se dovodilo i u vezu s Dinamom, no činjenica je da nije bio pretjerano uspješan u Olympiakosu, Makedoniji, na kraju ni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

No u Sloveniji je dočekan kao spasitelj, reprezentacija je već godinama bez pravog rezultata i njega vide kao najbolje rješenje za povratak na staze stare slave. Upravo zato večerašnji debi za izabranike Srečka Kataneca ima poseban značaj – Slovencima treba i dobar utisak i dobar rezultat pred vlastitim navijačima ispunjenim velikim očekivanjima, kako bi podigli samopouzdanje pred nastavak kvalifikacija i dali sami sebi prijeko potrebni vjetar u leđa. Katanec je najavio kako će isprobati novi sustav, s trojicom u zadnjem redu, svojevrsni eksperiment protiv napadački orijentirane selekcije kakva je BiH, koji bi mu trebao dati odgovor na pitanje koliko zaista Slovenija može.

'Važno je da igramo pred punim stadionom i da atmosfera bude dobra. Ova utakmica za mene predstavlja priliku da vidim mogućnosti nekih igrača, i nismo opterećeni rezultatom', pili naopako Katanec, uz zaključak kako bi odmah potpisao scenarij iz prvog mandata, kada je u debiju doživio poraz, a onda postigao najveći uspjeh u slovenskoj povijesti.

Međutim, nije pritisak domaćeg terena i rezultata samo na Slovencima. Safet Sušić jako dobro zna što balkanskim momčadima znači samopouzdanje i dobra atmosfera. BiH je, za razliku od Slovenaca, u kvalifikacije ušla s najboljim rezultatom, prvim mjestom i deset bodova, ali njih u ožujku čeka vjerojatno odlučujući susret, gostovanje najvećeg konkurenta Grčke u Zenici. Upravo zato vrlo je važno da dobru atmosferu i formu zadrže dobrom predstavom u Ljubljani i naravno – dobrim rezultatom.


'Protiv Grčke će biti drukčije, ali nama je važno da ovdje ne izgubimo', ističe Sušić. 'Dobra predstava i dobar rezultat značili bi i nastavak serije, ali i dobru atmosferu za budućnost. Igrat ćemo na pobjedu'.

Bosanci su u Sloveniji gostovali dva puta i oba puta imali ogromnu podršku (u Ljubljani su ostvarili i prvu gostujuću pobjedu u povijesti), pa će vjerojatno i večeras pola stadiona navijati za Zmajeve te tako stvoriti dodatni pritisak na Papetove izabranike, među kojima nema Salihovića i Mujdže zbog ozljeda te Misimovića za kojeg je Sušić procijenio da nije u natjecateljskoj formi. U praksi to znači da će i Bosanci donekle eksperimentirati sa sastavom i sustavom, i neće biti u situaciji da se čisto spremaju za ono što ih čeka u ožujku.

Jasno je da i jednima i drugima ovaj susret znači mnogo više od prestiža i da bi eventualna pobjeda i dobra igra, a samim tim i suprotna situacija, mogli utjecati na razvoj događanja u 2013. Ako dodamo na to činjenicu da Slovenci u tri prethodne utakmice nisu uspjeli iščupati ni remi od BiH, da je prošli dvoboj donio čak sedam golova, da oba izbornika imaju ogromna očekivanja, možemo očekivati solidnu predstavu od naših zapadnih i istočnih susjeda.