DVA DANA PRIJE DVOBOJA

Ukrajina bez Alijeva, Runje među vratnicama

04.06.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Igrače hrvatske nogometne reprezentacije još dva dana dijele od ključnog kvalifikacijskog dvoboja protiv Ukrajine na Maksimiru. Slaven Bilić raspliće čvor početnog sastava, a ambicija je od početka neupitna. Puni plijen postao je imperativ

U miru Rovinja najbolji nogometaši Lijepe Naše pune baterije i stavljaju finu glazuru na formu prije posljednjeg dvoboja prije godišnjeg odmora. Problemi s ozljedama su poznati, no izbornici nemaju pravo na očajavanje.

Nameću se dvije ključne dileme. Hoće li braniti Pletikosa ili Runje i kome će Bilić povjeriti ofenzivni dio lijevoga boka, Modriću ili Rakitiću?

'Uvježbavamo obje opcije, no i jedna i druga su nam povoljne jer ih možemo s lakoćom transformirati tijekom dvoboja bez velikih permutacija na terenu. Ovisi i kako će nam se suprotstaviti Ukrajinci, na licu mjesta ćemo vidjeti je li lakše napadati kroz sredinu ili preko bokova', govori Bilić.

Tijekom popodneva Bilić je odlučio: Runje koji redovito brani u Lensu dobit će prednost pres Stipom Pletikosom.

'Obavijestio sam golmane, sada mogu i vama reći. Branit će Runje,' otkrio je izbornik i posvetio se recenziji Ukrajinaca.

'Ukrajinci napreduju velikim koracima i kvalitetom su se sasvim približili svjetskom vrhu. Nije to više reprezentacija protiv koje možete očekivati sigurnu pobjedu. Uostalom, pogledajte im rezultate i bit će vam jasno o čemu govorim', ponavlja svoj stav Bilić i komentira ozljedu ukrajinskog najboljeg veznog igrača Oleksandra Alijeva, koji sigurno preskače Maksimir.

'Žao mi je momka, ali to je za nas izvrsna vijest. On im je izuzetno bitan igrač. Moderni vezni igrač koji je stalna opasnost za gol. Zna dodati, zabiti, vrlo je kreativan. Srećom, nije ozbiljno ozlijeđen', kaže Bilić i naglašava da je pred njegovim stožerom i igračima još dovoljno vremena kako bi treninzima i taktičkom pripremom stvorili uvjete za pobjedu.

Dvoboj se igra u subotu u 20.15 sati u Zagrebu, a sudi Terje Hauge iz Norveške.

'Suci mogu biti važni, ali otkad sam ja izbornik, moram istaknuti da je Hrvatska imala dobro suđenje', odbija Bilić sijati paniku. Podsjetimo, riječ je o arbitru koji je sudio uzvrat kvalifikacija za Ligu prvaka između Dinama i Werdera, kada je s Maksimira ispraćen zvižducima.

Ulaznice su gotovo rasprodane, nema sumnje da će se dvoboj odigrati pred ispunjenim tribinama.