FIFA UPOZORAVA

Od 1964. zbog gužvi poginulo više od 1.300 navijača

04.06.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Predsjednik Svjetske nogometne organizacije (FIFA) Sepp Blatter poslao je apel zemljama da prestanu tretirati navijače kao divlje životinje i zatvorenike. Zbog prenatrpanosti stadiona i gužvi prošle godine je poginula 31 osoba

Od 1964. pa sve do danas, na utakmicama reprezentacija poginula su više od 1.300 navijača. Razlog tragedija bili su stadioni na kojima je bilo više ljudi od dozvoljenog kapaciteta te stampeda koja su se stvarala od gužvi zbog čega su mnogi ljubitelji nogometa pregaženi.

Prošle godine je radi takvih razloga u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Liberiji poginulo devet navijača, a u Obali Bjelokosti njih 22.

FIFA se već dugi niz godina bori da stadioni moraju imati sva sjedeća mjesta i da svaka osoba mora imati svoje mjesto. Također, svjetska nogometna organizacija se bori za ukidanjem ograda okolo travnjaka, jer su u prošlosti mnogi navijači pritisnuti na njih ostavili živote.

Takvi problemi dešavaju se još na afričkom kontinentu gdje je prenatrpanost stadiona gotovo normalna, a ograde i dalje nisu uklonjene.

'Dame i gospodo, ograde nisu adekvatne za stadion. Tko je iza njih? Divlje životinje i zatvorenici. Zar iz te dvije kategorije dolaze navijači', upitao se Blatter na sastanku čelnika Fife.

Osim o problemu s ogradama na stadionima, FIFA je razgovarala o promjeni dobne granice za igrače na Olimpijskim igrama, odnosno da se ona smanji sa 23 na 21 godinu. Također, odlučeno je da se i dalje neće dozvoljavati političarima da se miješaju u rad Nogometnih saveza.