Liga prvaka

Roma, Chelsea i Pao u osmini finala

10.12.2008 u 09:46

Bionic
Reading

Baš kako se i očekivalo, Barceloni, Liverpoolu, madridskom Atleticu, Interu i Sportingu u utorak navečer u osmini finala Lige prvaka pridružili su se i Panathinaikos, Chelsea i Roma

Prvi dio natjecanja u Ligi prvaka je završen, barem kad su u pitanju skupine A, B, C i D. Premda smo i prije utorka znali da su se Barcelona i Sporting već plasirali u drugi krug bez obzira na rezultat posljednjeg kola, baš kao i Liverpool, Inter i madridski Atletico, upitnici pred posljednje kolo visjeli su nad Chelseajem, Romom i Panathinaikosom. Sva tri kluba bili su favoriti i sva tri kluba su uspjesima u 6. kolu osigurala osminu finala Lige prvaka.

Barcelona - Šahtar 2:3

Barca je u posljednje kolo skupine C Lige prvaka protiv ukrajinskog Šahtara ušla gotovo s drugom postavom. Josep Guardiola s pravom je odmarao svoje izabranike za predstojeći vikend derbi protiv madridskog Reala, jer ne samo da je osigurao prolaz skupine, nego je do posljednjeg kola ispustio samo dva boda, što je svakako upotpunilo ionako punu blagajnu katalonskog ponosa.

Šahtar, s Darijem Srnom od početka, znao je iskoristiti mogućnosti koje mu je na Camp Nou ponudio domaćin i u 31. minuti stigao je do vodstva. Strijelac je, nakon lijepe akcije Razvana Rata i Williana, bio Oleksander Gladkiy. Isti igrač povisio je vodstvo gostiju u 58. minuti, a samo pola minute kasnije Silvinho je smanjio na 1:2. Premda se u tom trenutku među navijačima Barcelone pojavila nada u preokret, agoniju Barcelone ipak je produljio Fernandinho. Na konačnih 2:3 u 84. minuti smanjio je Busyouets, nakon lijepe asistencije Gudjohnsena.

Chelsea - Cluj 2:1

Londonski Chelsea nije imao što previše kalkulirati. Bez obzira na to što bi i uz eventualni remi imao solidne šanse za osminu finala Lige prvaka, pobjeda na Stamford Bridgeu osigurala bi mu nastavak natjecanja bez obzira na rezultat Marseilla i Rome u Italiji. Za domaćine je i dobro počelo: Salomon Kalou je materijalizirao bolju igru Bluesa i s tih 1:0 Scolari i njegovi nogometaši mogli su lakše disati. Chelsea je igrao bolje, imao puno više prilika, a statistički je imao loptu u nogama gotovo 60 posto.

No, nije to Londončanima puno pomoglo u 55. minuti, kad je Yssuof Kone iskoristio jedno dugo dodavanje Cristiana Panina, prevario Alexa i pored nemoćnog Petra Čecha zabio za 1:1. Šok na tribinama i u redovima Chelseaja kratko je trajao. Didier Drogba konačno se oporavio, ušao u igru u 65. minuti, a pogodak zabio nakon super dodavanja Joea Colea u 71. minuti.

Roma - Bordeaux 2:0

S obzirom na stanje na ljestvici u skupini A, bilo je savršeno jasno da će pobjednik utakmice na Olimpijskom stadionu u Rimu proći u drugi krug Lige prvaka. Roma je bila u boljoj poziciji u odnosu na Bordeaux, jer joj je odgovarao i remi, no Talijani su najavili da neće kalkulirati, pa se očekivala velika borba s vrlo motiviranim Francuzima. Većina utakmice zapravo je bila borba za sredinu travnjaka, za poziciju iz koje su veznjaci mogli odigrati neko dodavanje napadačima 'iza leđa' suparničkih braniča.

Roma je ipak imala malo više od igre i do pogotka je stigla u 61. minuti, nakon brze akcije Simonea Perrotte i strijelca Mattea Brighija. Nakon primljenog gola, Francuzi nisu uspjeli ostvariti barem terensku ravnotežu, a njihovi napadi postajali su sve više stihijski. Do kraja susreta Još je i Totti zabio za sigurno vodstvo od 2:0, što je značilo da se Roma plasirala u drugi krug najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a da će Bordeaux svoj europski put nastaviti u Kupu Uefe.

Werder - Inter 2:0

Malo tko se nadao da bi otpisani Inter mogao pomalo kompromitirati svog ugled u Bremenu. Istina, Werder se nadao porazu ciparskog Anorthosisa u Ateni kojim bi, u slučaju pobjede nad Talijanima, stigao barem do Kupa Uefe. I ta utješna nagrada doimala se izvrsnom za Nijemce, bez obzira što je uoči starta Lige prvaka iz Bremena najavljen gotovo sigurni ulazak u osminu finala.

Jose Mourinho utakmicu je započeo bez Zlatana Ibrahimovića, s Adrianom u vrhu napada, no već na startu drugog poluvremena zamijenio je uloge tih dvaju nogometnih majstora. Međutim, ne samo da Portugalac nije dobio ništa dobroga, nego je na isteku 60 minuta igre bio u rezultatskom minusu. Claudio Pizzaro zabio je za vodstvo Werdera, a na 2:0 povisio je u 81. minuti Rosenberg. Inter je tako odigrao utakmicu u laganom ritmu, izazivajući sudbinu da kao drugoplasirani u skupini B igraju protiv nekog od super jakih momčadi koje će u ostalim skupinama osvojiti prvo mjesto. Barca, Manchester United i Juventus samo su neki od kandidata.

Panathinaikos – Anorthosis 1:0

Ciparski Anorthosis na kraju je ispao najveći gubitnik Lige prvaka. Do prošlog kola gotovo da su Ciprani bili sigurni u drugi krug Lige prvaka, a na kraju su, zahvaljujući svom porazu u Ateni i pobjedi Werdera u Bremenu, ostali bez Europe. Panathinaikosu je trebala pobjeda da osigura osminu finala - do nje je došao na težak način i nakon dvije katastrofalne pogreške suparnika.

Od starta susreta Pao je, nošen prepunim tribinama, krenuo prema golu Beqaja, no unatoč svim prilikama, njegovi napadači nisu pronalazili put do mreže Anotrhosisa. A onda se igrala 69. minuta, netko od ciparskih braniča je kardinalno pogriješio u dodavanju na rubu svog kaznenog prostora, stari majstor Karagounis je stigao do lopte i opalio sa 15 metara. Gostujući golman je legao na travu, ispružio ruke želeći uhvatiti loptu, no ona se odbila od njega i doslovce kao u usporenom filmu ušetala u mrežu. Slavlju domaćina nije bilo kraja, baklje na tribinama atenskog stadiona su se upalile i, nakon što je sudac Bertrand Layec odsvirao kraj, počela je sveopća ludnica od veselja. Pao je definitivno zaslužio pobjedu i osminu finala.

PSV - Liverpool 1:3

Marseille - Atletico 0:0

Basel - Sporting 0:1

U preostale tri utakmice igrane u utorak navečer nije bilo previše uzbuđenja. Liverpool je u gostima sa 3:1 nadvisio PSV i zbog toga su Nizozemci ostali bez Europe, a s trećeg mjesta u toj skupini (D) u Kup Uefa plasirao se francuski Marseille koji je svom travnjaku s madridskim Atleticom odigrao 0:0. U posljednjem susretu Basel je kao domaćin izgubio s minimalnih 0:1 od Sportinga.