ZLATNA LOPTA

Messi ponovo proglašen najboljim nogometašem svijeta!

07.01.2013 u 19:57

Bionic
Reading

Lionel Messi po četvrti je put zaredom osvojio FIFA-inu Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta.

Argentinski 25-godišnji nogometaš i dalje je za stručnjake najbolji od najboljih. FIFA ga je na gala večeri u Zurichu proglasila po četvrti put zaredom nogometašem godine, nakon što je u 2012. godini oborio rekord po broju postignutih golova u jednoj godini. Zabio je 91 gol i tako srušio rekord Gerda Muellera.

Messiju su konkurencija u završnici izbora bili Cristiano Ronaldo i suigrač Anders Iniesta. Iako nije osvojio niti jedan veliki trofej u 2012. godini, za razliku od svojih protivnika, Argentinac je zbog svoje individualne kvalitete i ogromnog broja pogodaka odnio pobjedu. Messi je ujedno postao i prvi nogometaš u povijesti koji je četiri puta osvojio Zlatnu loptu, a iza sebe je s tri naslova ostavio Johana Cruyffa, Michela Platinija i Marca van Bastena. Ukupno je dobio 41.6 posto glasova.

'Da budem iskren, ovo je stvarno nevjerojatno. Četvrti put sam osvojio ovu nagradu, nemam riječi. Želim zahvaliti svim svojim kolegama iz Barcelone i odati priznanje prijateljima iz reprezentacije Argentine. Hvala obitelji i prijateljima, a posebno mojoj supruzi i sinu,' bila je prva njegova reakcija nakon primanja prestižnog priznanja.

FIFA je također proglasila i idealnu postavu 2012. godine. Zanimljivo, svih 11 nogometaša dolaze iz španjolske Primere, a desetorica su iz Real Madrida i Barcelone.

Na vratima je čuvar mreže Reala Iker Casillas, a obrambenu liniju ispred njega čine Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos i Marcelo. U veznom su redu Xabi Alonso, Xavi Hernandez i Andres Iniesta, a napadački trojac tvore Falcao, te sasvim očekivano Lionel Messi i Cristiano Ronaldo

Najboljim trenerom svijeta je proglašen izbornik španjolske reprezentacije Vicente del Bosque pod čijim je vodstvom ''furija'' u Poljskoj i Ukrajini obranila naslov europskog prvaka. U najužoj su konkurenciji za ovu nagradu bili i trener Real Madrida Jose Mourinho te bivši strateg Barcelone Pep Guardiola.

Najbolja nogometašica svijeta je Amerikanka Amy Wambach koja je lani predvodila reprezentaciju SAD-a do zlata na Olimpijskim igrama u Londonu. Izbornica te ekipe, Šveđanka Pia Sundhage, najbolja je trenerica 2012. godine.

Nagradu fair-play je dobio Uzbekistanski nogometni savez zbog rapidnog razvoja nogometa u toj zemlji, dok je predsjednička nagrada za životno djelo pripala legendi njemačkog nogometa Franzu Beckenbaueru